29.2.16

ΟΔΟΣ: Η φωτογραφία του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας




Ατυχής από κάθε άποψη η φωτογραφία του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών την οποία μάλιστα φαίνεται ο ίδιος επέλεξε και προώθησε στα ΜΜΕ για να συνοδεύσουν την είδηση της διάρρηξης της κατοικίας του στο κέντρο της Κοζάνης τις μέρες που ο ίδιος απουσίαζε (οικογενειακώς) στην Κωνσταντινούπολη.
 

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-8.10.2015 τοπικός τύπος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το ορθόν: Η Εφορία Αρχαιοτήτων. Όπως η σοφία, από το επί + ορώ, εφ'ορώ = εφορώ = επιτηρώ, εποπτεύω, επιβλέπω, εξ ού και ο έφορος, η εφορία, η γνωστή οικονομική υπηρεσία (καθημερινά στην "ημερησίαν διάταξιν" των ΜΜΕ οι συζητήσεις γι αυτήν). Άσχετο το ομόηχο η ευφορία (ευ + φέρω), η ευφορία της γης = η γονιμότητα και γόνιμον έδαφος = εύφορον.

28.2.16

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ "Αθώα ερωτήματα" 8.10.2015 | 806

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Όντας από τους πολίτες που αντιδράσαμε έντονα στην κατεδάφισή του μαζί και με τον Όμιλο «Μύησις» και παρακολουθώντας το θέμα του «Μαθιουδάκη», με αφορμή το άρθρο της ΟΔΟΥ της περασμένης εβδομάδας με τίτλο «αθώα ερωτήματα» τ. 806 / 8.10.2015, συμφωνώντας μαζί του, για τα όσα επαναδιατυπώνονται για το «ρηχό» επίπεδο διαλόγου, ανταλλαγής επιχειρημάτων και καλλιέργειας προσδοκιών, βρίσκει απόλυτα αντίθετο και εμένα ως προς την χρήση «παλαιών» και «ξύλινων» μεθόδων επικοινωνίας.

Έχω λοιπόν να καταθέσω την προσωπική μου πρόταση την οποία από 2 Δεκεμβρίου 2014 έστειλα με συστημένη επιστολή στον κ. Δήμαρχο για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, την οποία προφορικά είχα διατυπώσει στον ίδιο, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο κ. Χατζησυμεωνίδη αρκετά νωρίτερα, και την οποία αναπτύσσω αμέσως παρακάτω:

Βιβλίο: «Ηδονο-α-βλεψίες»

Μια νέα συλλογή διηγημάτων του Β. Π. Καραγιάννη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Έχει τίτλο «Ηδον-α-βλεψίες». Το εξώφυλλο έχει έναν πίνακα της ζωγράφου Φωτεινής Χαμιδιέλη. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται:

27.2.16

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Πρόσφυγες


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806


ΠΡΙΝ ΑΠΟ μερικούς μήνες βρέθηκα στα κατάβαθα της σημερινής Τουρκίας – στην Καππαδοκία. Ένα από τα πιο αξιόλογα μέρη του κόσμου για να επισκεφθεί κανείς. Καισάρεια, Νεάπολη, Γκέρεμε, Προκόπι, Σινασός... Κάθε σπιθαμή της γης αυτής άξια μελέτης. Για προσκύνημα.

ΣΕ ΑΥΤΑ τα μέρη οι πρωτόγονοι κάτοικοί τους πήγαιναν και ερχόντουσταν. Πρόσφυγες ουσιαστικά στα ίδια χώματα που τους γέννησαν. Κοντά σε ποτάμια, σε λίμνες, σε θάλασσες. Κατεβαίνοντας από τα βουνά. Ψάχνοντας για λίγο ήλιο. Ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν. Σιγά σιγά διαμόρφωσαν κανόνες ζωής, σαν πρόσφυγες διά βίου που ήταν, καλύτερες από τα κοντινά τους ζώα με τα οποία ζούσαν μαζί.

ΤΕΛΕΙΩΣΕ η εισαγωγή. Για πρόσφυγες μιλάμε. Ξεκίνησα αναφέροντας την Καππαδοκία, γιατί ένα βράδυ σ’ ένα σπίτι εκεί – στη Σινασό, βρήκα μερικές φωτογραφίες από την προσφυγική κόλαση της δεκαετίας του 1920. Έδειχναν μουσουλμάνους κατοίκους της Καστοριάς, που «συνωστίζονταν» στον σιδηροδρομικό σταθμό του Σόροβιτς – νυν Αμύνταιο, για να πάρουν το τρένο με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Από κει με πλοίο θα πήγαιναν στη νότια Τουρκία, την Μερσίνη. Και μετά με βοϊδάμαξες θα συνέχιζαν για την Καππαδοκία.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ των πληθυσμών το είπαν τότε. Οι κυβερνήσεις το επεκρότησαν, το οργάνωσαν, το επέβαλλαν. Άδικα. Βίαια. Χωρίς δάκρυα. Χωρίς συγνώμη. Βρήκα και άλλη μία φωτογραφία από ένα καράβι με ταλαιπωρημένους θαλασσοχτυπημένους πρόσφυγες που φτάναν στην Μερσίνη. Μιλάμε για το 1922-23.

Βιβλίο: Една съвременна мироносица

Το βιβλίο «Μια σύγχρονη μυροφόρος» (ISBN: 978-960-89380-1-4) του επισκόπου Σεραφείμ Παπακώστα μητροπολίτη Καστοριάς μεταφράστηκε στην βουλγαρική γλώσσα και εκδόθηκε από την βουλγαρική μονή Дивотински манастир "Св. Троица" (Διβότινο μοναστήρι Αγίας Τριάδος) της Σόφιας. Διατίθεται στο ίδιο μοναστήρι που το εξέδωσε (τηλ. 00359299 71501), καθώς και στο διαδίκτυο (6,5 έως 9 λέβα), αλλά και σε άλλους δύο ναούς της Βουλγαρίας: «Св. Седмочисленици” καΙ „Св. Неделя”.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 808

Περισσότεροι πολιτικοί γάμοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, οι γάμοι, κατά το 2014, ανήλθαν σε 53.105, έναντι 51.373 το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%.

Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915.

25.2.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 25.2.2016 | 824

Τὸ γὰρ πολὺ


Την προηγούμενη εβδομάδα συνέβησαν στην Καστοριά -για την Καστοριά- γεγονότα πρωτοφανή και ανησυχητικά. Γεγονότα από τα οποία προκύπτει ότι ένας σκοτεινός και βαρύς μεσαίωνας καραδοκεί. Αν δεν είναι κιόλας εδώ. Αποτελώντας με την απειλητική παρουσία του, κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης και της περιοχής. Στο παρόν και στο μέλλον. Τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς γραφικά, γραφικών αντιδράσεων, αλλά περιγραφικά του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο εγκλωβίζεται η περιοχή. Πανταχόθεν.

Διαβάστε επίσης:

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
Οι σημαδούρες 
Είναι δύο. Σε απόσταση περίπου δέκα μέτρων η μία από την άλλη και γύρω στα πέντε από την όχθη.

Λόγος & Αντίλογος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ:
«Περί του πολιτιστικού πλούτου των Καστοριανών και του νέου ήθους στο δημόσιο διάλογο»
Προσυπογράφω πρώτος τη σχετική έκκληση. Ίσως "το Φωνή λαού, οργή Θεού" να αποδειχθεί ισχυρότερο της σοφής προτροπής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

Λόγος & Αντίλογος
ΟΔΟΣ: 
Ερωτηματικά
Όπως είναι αναμενόμενο, ξενίζει η συστηματική παράλειψη της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς να απαντήσει στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα και τις εκκλήσεις του διακεκριμένου δωρητή της Καστοριάς ευπατρίδη κ. Α.Πηχιών.

Είπαν:
Για το Μαθιουδάκη
Ολυμπία Τελιγιορίδου | Μαρία Αντωνίου | Ζήσης Τζηκαλάγιας |  Γιώργος Μαντζούρας

Είπαν:
Για το τέμενος
Δημήτρης Καπρής | Ζαχαρίας Παύλου | Λεωνίδας Παπαδημητρίου | Γιώργος Βλιώρας | Πέτρος Τόσκος | Νίκος Καραμπατσακίδης

Λόγος & Αντίλογος
ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: 
«50 χρόνια ΕΙΡ-ΕΡΤ»
...χάπι για την Καστοριά και την βόρεια Ελλάδα, που θα μετατραπεί σε "αποθήκη ψυχών", γι' αυτό και happy end happy ert για πάντα.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Λέξεις που πεθαίνουν…
Λέξεις που έχουν χαθεί, λέξεις που ‘χουν σχεδόν πεθάνει∙ σχεδόν, γιατί, ενώ λες πως τις έχεις ξεχάσει και προεξοφλείς πως δεν θα τις ξανακούσεις ποτέ, ξεφυτρώνουν σε χείλη παππούδων...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ:
Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές
Οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι άρρενες είναι ιδιαίτερα ζωηροί στην εφηβική και μεταεφηβική τους ηλικία. Για τον λόγο αυτό ακόμη και στα δικαστήρια αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ηλικίας τους. 

Τζέραλντ Ντάρελ:
Κουκουβάγιες και Αριστοκρατία (β' μέρος)
Μετάφραση ανέκδοτη Δημοσθένη Παπανικολάου
Η ΟΔΟΣ έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει άρθρα της κ. Ελένης Βαφειάδου Παπανικολάου σχετικά με την προσωπικότητα και το έργο του Θ. Στεφανίδη στενού φίλου της οικογένειας Ντάρελ...

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΝΙΚ:
Το όνομά του: Έκο
Ο κόσμος όμως που τον αγάπησε και είχε μαζευτεί για τον τελευταίο χαιρετισμό, τους είδε όλους μαζεμένους στο προαύλιο του κάστρου, λουσμένους από το φως του χειμωνιάτικου ήλιου, ήταν όλοι εκεί… 

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Μα ...πού πήγε "ο φούρναρης της Κώ";
Πρόσφυγες ήμασταν πια, μακριά από τη ζωή, χωρίς ιδιότητα, σε μιαν άλλη διαδρομή του κοντινού μέλλοντος μα σχεδόν άγνωστη πορευόμασταν.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν...

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ
Τί … έπαθαν οι αγρότες από τους μορφωμένους
Ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης που κατάγεται από τον Κρόκο Κοζάνης, στο 821 φύλλο της ΟΔΟΥ ασχολείται με το θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.

-Κίνηση "Φίλων του κ. Αν. Πηχιώνα" για παροχή στοιχείων για την τύχη ιστορικών κειμηλίων της Καστοριάς

-Η «κακιά στιγμή» της αδιαφορίας

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριά
Πέμπτη 25.2.2016 | 824

Λόγος & Αντίλογος


«Περί του πολιτιστικού πλούτου των Καστοριανών
και του νέου ήθους στο δημόσιο διάλογο


Αγαπητέ κ. Πηχιών,

Από καιρό ήθελα να σας γράψω για να σας συγχαρώ για την πλούσια, μεστή και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία των άρθρων σας και ιδιαίτερα αυτών που φωτίζουν τη νεώτερη ιστορία της Καστοριάς.

Η τελευταία κατακλείδα στην τελευταία σελίδα του 821 τεύχους της ΟΔΟΥ που μόλις παρέλαβα, με προτρέπει να σας γράψω αυτά τα λίγα λόγια γιατί είμαι βέβαιος πως αισθάνεστε μεγάλη απογοήτευση από τη συμπεριφορά του Σεβασμιότατου. Το απόσπασμα του Ιωάννου του Χρυσοστόμου ελπίζω να τον ταρακουνήσει. Αν όχι, έχω μια άλλη πρόταση:

Ο κ. Μπαϊρακτάρης προς τον οποίο απευθύνεται επίσης το παρόν κείμενο (μπορεί να το δημοσιοποιήσει) να ανοίξει στον ιστότοπό του ένα χώρο συγκέντρωσης υπογραφών συμπολιτών μας που ζητούν μαζί με εσάς την απάντηση στα εύλογα ερωτήματά σας.

Προσυπογράφω πρώτος τη σχετική έκκληση. Ίσως "το Φωνή λαού, οργή Θεού" να αποδειχθεί ισχυρότερο της σοφής προτροπής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Μην απελπίζεστε. Οπλιστείτε από την ρύση του Κυρίου "Αιτείτε και δοθήσετε ημίν".


Με εκτίμηση
Γεώργιος Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
τηλ. 6976793909 και 2310673959


AVAAZ.org Ψηφίσματα πολιτών

Υποστηρικτές του κ. Α.Πηχιών


Ι. Μητρόπολη Καστοριάς: 
Παροχή στοιχείων για την τύχη 
ιστορικών κειμηλίων της Καστοριάς


Κυρίως στη διάρκεια της χρονικής περιόδου λίγο πριν και κατά το 1974, επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από διάφορες εκκλησίες της Καστοριάς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν στο πλαίσιο κανονικής αρπαγής δεκάδες εικόνες και άλλα μνημεία της Καστοριάς που αποτελούν περιουσία του τόπου και του ελληνικού λαού. Η ευθύνη της ενέργειας στη κοινή γνώμη αποδόθηκε σε υψηλόβαθμο κληρικό εκείνης της εποχής, ο οποίος πρωτοστάτησε στη διαδικασία και το περιστατικό εξακολουθεί να αποτελεί πληγή. Που δεν αφορά παρά ταραγμένες εποχές και μεμονωμένα πρόσωπα.

24.2.16

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: Λύντια & Νίκος ξανά μαζί...


Νίκος Δραγούμης, Λύντια Μπόρζεκ, μολύβι και μελάνι, 33 x49,5 εκ. 


Πόσο συγκινητική αυτή η συνάντηση δύο ανθρώπων και δύο έργων... μου θύμισε το δημοτικό τραγούδι με το αδικοχαμένο ζευγάρι και τα κυπαρίσια στους τάφους τους που τα σμίγει ο άνεμος: "δεν φιληθήκαν ζωντανά - φιλιούνται πεθαμένα".
Νίκος Δήμου


Έγιναν τα εγκαίνια των δυό παράλληλων εκθέσεων του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (αντίστοιχα στις 30/9 & 1/10) για τον Νίκο Δραγούμη και την Λύντια Μπόρζεκ που θα διαρκέσουν η μεν πρώτη μέχρι τις 29/11 η δε δεύτερη μέχρι τις 24/10.
Η έκθεση για τον Νίκο Δραγούμη μεταφέρθηκε από την Αθήνα -όπου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία- ενώ αυτή της Λύντια παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά εδώ.

Δυό άνθρωποι που ένωσαν τις ζωές τους και την καλλιτεχνική τους δημιουργία μα χωρίστηκαν εξαιτίας της ψυχικής νόσου που άρπαξε τον Νίκο από τον κόσμο και την Τέχνη του, ξανασμίγουν σε μια πόλη όπου δεν έζησαν ποτέ...

Οι δυό εκθέσεις οργανώθηκαν άψογα από το επιτελείο και τους συνεργάτες του ΜΙΕΤ κάτω από την προσωπική φροντίδα του προέδρου του ιδρύματος κ. Διονύση Καψάλη. Η συστηματική έρευνα, η αξιοποίηση πηγών, ακόμα και η ανακάλυψη έργων των δυό ζωγράφων έγινε από έναν εξαιρετικό κύριο: τον γιατρό Νίκο Παΐσιο έναν ιδιαίτερα σεμνό και αθόρυβο άνθρωπο [δεν κρύβω πως σαν διέκρινα την μεθοδικότητα της δουλειάς του και την ποιότητα του αποτελέσματος που μας φανέρωσε σ' αυτήν την έκθεση, θυμήθηκα έναν άλλο γιατρό με παρόμοιο πάθος : τον Γ. Γκολομπία...].

ΟΔΟΣ: Η σύντροφος του Ν. Δραγούμη

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ το Σάββατο 24 Οκτωβρίου  2015 η έκθεση «Lydia Borzek. Μια ρωσίδα ζωγράφος. Από το Παρίσι στην Ελλάδα» στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (*). Η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αποτελεί θεματολογική επέκτα ση και (κατά κάποιον τρόπο) αναπόσπαστο συμπλήρωμα της έκθεσης του Νίκου Δραγούμη που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ (*), καθώς οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη.

Βιβλίο: Η Παναγιά των κυνηγημένων

Το έβδομο βιβλίο της Νάνσυ Χατζή, το ιστορικό μυθιστόρημα "Η Παναγιά των κυνηγημένων"  (εκδόσεις Άθως ISBN: 9789604951840) με ήρωες πέντε παιδιά που επιβιώνουν από την μικρασιατική καταστροφή απευθύνεται στα σύγχρονα παιδιά και εφήβους, αλλά διαβαστεί με ενδιαφέρον από όλη την οικογένεια.

23.2.16

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Η φύση μες στα τραγούδια του Παύλου Μελά



Μία σειρά από εγκυκλίους, που τα τελευταία χρόνια καθιερώνει δράσεις στα σχολεία ακριβώς στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, μας φέρνει την εβδομάδα περιβάλλοντος πάνω στην εβδομάδα όπου εμείς εδώ στη Μακεδονία ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τον Μακεδονικό Αγώνα. Καθώς δε θέλουμε το περιβάλλον, που έτσι κι αλλιώς το γιορτάζουμε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, να εκτοπίσει ή έστω να λιγοστέψει την τοπική, αλλά μεγάλης σημασίας επέτειο, την ιδέα μού την έδωσε ο οχτάχρονος μαθητής μου, ο Γιώργος, που στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο του αγαπημένου των παιδιών τραγουδιού για τον Μελά που έλεγε για τον τόπο που ποτίστηκε από το αίμα του: «ποιος ξέρει τι εφύτρωσε/στο ματωμένο χώμα» και λίγο παρακάτω: «Ποιος ξέρει τι αιώνιο/η γη ανθό θα βγάλει».

Αιφνιδιάστηκα από το παιδί, μα γρήγορα κατάλαβα πως δε θα ‘πρεπε. Γιατί είναι πολύ συνηθισμένη στα δημοτικά μας τραγούδια η παρουσία της φύσης. Βλέπετε, τα τραγούδια αυτά φτιάχτηκαν πριν από έναν αιώνα, όπως φτιάχνονταν πάντα: από τους απλούς Έλληνες της υπαίθρου, που ήταν στενά δεμένοι με τη φύση, μέσα στην οποία ζούσαν, απολαμβάνοντάς την. Γι’ αυτό, λοιπόν, ήταν τελείως φυσικό να την εμπλέκουν μες στα τραγούδια που έφτιαχναν, δίνοντάς της μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι, όπως και σε άλλα δημοτικά μας τραγούδια, στα πάμπολλα τραγούδια που ο λαός μας δημιούργησε για να υμνήσει αυτόν τον μεγάλο ήρωα που λάτρεψε –ο Μελάς ήταν ο γιος του δημάρχου της Αθήνας που άφησε την πολυαγαπημένη του οικογένεια και τις ανέσεις του για να ‘ρθει να πολεμήσει εδώ, στη Μακεδονία που λάτρευε τόσο πολύ-, υπάρχει ολοζώντανη η μακεδονική φύση:

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

[ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν]

-21.9.2015 Η ομορφιά του πολυτονικού και της ορθογραφίας: Τα ομόηχα: είδομεν, ίδωμεν (από την αρχαία και καθαρεύουσα).
I. Είδομεν: είδαμε, π.χ. είδομεν το φως το αληθινόν...

22.2.16

111 χρόνια μετά τον θάνατο του Μελά



Στην Καστοριά της δεκαετίας του ‘60, με αφηγήτρια την Ειρήνη Δαμοπούλου*…


Μέσα στον Αύγουστο είχαμε την τύχη να μας επισκεφτεί και φέτος η φίλη μας η Ειρήνη που ζει στον Καναδά∙ μιλώ για τύχη και κυριολεκτώ, γιατί η συζήτηση με αυτήν τη γυναίκα που έχει ζήσει τόσα πολλά και συγκλονιστικά έχει στ’ αλήθεια περιεχόμενο. Και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε μιαν εποχή όπου η φλυαρία κι η πολυλογία έχουν δυστυχώς περισσέψει τόσο που συχνά προσπαθείς να αποτιμήσεις την αξία πολύωρων συζητήσεων και καταλήγεις στο τίποτα ή στο σχεδόν τίποτα. Δυστυχώς.

Οι ολοζώντανες αφηγήσεις της, που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο καλοκαίρι μας, αφορούν χρόνια δύσκολα της ιστορίας της Πατρίδας μας. Κι έχουν άλλο ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό: συμπληρώνονται έξοχα με τις καίριες διευκρινίσεις και συμπληρώσεις του συζύγου της κι αγαπητού μας Αργύρη, που, λόγω της δυνατής του μνήμης, θυμάται αμέτρητα γεγονότα σημαντικών ιστορικών στιγμών της Πατρίδας μας και όχι μόνον αυτά.

Λόγος & Αντίλογος

ΑΚΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

-Είπαν: (4.10.2015 σε άρθρο του Πασαλάρη): Να ξεχάσει (ο κ. Τσίπρας) εκείνα τα ψευτοπροοδευτικά καμώματα, από την καταδίκη της γραβάτας και του θρησκευτικού όρκου ως την κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία. Και από τις μαλλούρες των υπουργίνων του (π.χ. Σίας Αναγνωστοπούλου) ως τις στημένες αργοπορίες του ιδίου και του υπουργού του στα επίσημα ραντεβού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ: Το τετράδιο της Ελένης


Λόγος πρώτος
με τα αηδόνια 

Τ’ αηδόνια
Εσιώπησαν
κι ετοιμάζονται
γι άλλη γης κι άλλα μέρη..
Όμως εγώ θέλω να σου πω…..
Δε μου είναι εύκολο να σου πω
τη συνομιλία, τον διάλογο
με τα πουλιά, τ΄ αηδόνια.
Μιλούσαμε για την αγάπη
για τον έρωτα-πτέρωτα,
για τη ζωή.
Και σένα Ελένη μου.


Λόγος & Αντίλογος

Κύριε διευθυντά, 

Tον τελευταίο καιρό γίνεται από τα ΜΜΕ και ιδίως την τηλεόραση, µια ακατάσχετη προσπάθεια να µας πείσουν ότι µερικές ουσίες (κυρίως φυτικές από τις οποίες πράγματι παρασκευάζονται πολύτιµα παράγωγα, αλλά κατόπιν πολυετών ερευνών) θεραπεύουν µερικές νόσους και σωµατικές βλάβες, ενώ πολλοί παρασύρονται και αγοράζουν άγνωστα προϊόντα για να γίνουν νέοι και δυνατοί.

21.2.16

ΟΔΟΣ: Αθώα ερωτήματα


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806

Όπως δείχνουν τα διαρκή και επίμονα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου στην Καστοριά και ειδικά αρκετών blogs, σε λάθος κατεύθυνση στρέφεται από πολλούς η υπόθεση της σωτηρίας του παλιού κτηρίου του Στρατώνα «Μαθιουδάκη», ύστερα και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε στο όνομα σωματείου και υποστηρίχθηκε από πλήθος ιδιωτών, και σώζεται το κτήριο από την κατεδάφιση. Σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την προστασία του ιστορικού κτίσματος, το οποίο δεν είχε κηρυχθεί διατηρητέο από τον αρμόδιο υπουργό.

Πιο συγκεκριμένα μερίδα διαμορφωτών της κοινής γνώμης –απ’ αυτούς που επαναφέρουν συνεχώς το «έγκλημα» των παλιότερων Καστοριανών σε σχέση με την κατεδάφιση του παλιού Γυμνασίου στην περιοχή της Κουμπελίδικης και συμμετείχαν στο πρόσφατο… μνημόσυνο του παλιού Γυμνασίου, προβάλλουν με έμφαση το χωρίς νόημα, αμήχανο ερώτημα εκπροσώπου συνδικαλιστικού φορέα των Αστυνομικών της Καστοριάς. Που ζητεί σε όποιον έχει, να του φέρει (!) την απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες, διαρκώς αναπαράγεται και αναμεταδίδεται η συγκεκριμένη απ(αίτηση) με την χαρακτηριστική διατύπωση «φέρτε μας την απόφαση».

Εκτός από το γεγονός ότι η δικαστική διαφορά, είναι μια διοικητική υπόθεση σε σχέση με τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί και την νομιμότητα παραλείψεων φορέων του δημοσίου και επομένως δεν είναι αναμενόμενο να λαμβάνει η υπόθεση ψυχολογία αντιπαράθεσης αυτού του είδους, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και μια πόλη σαν την Καστοριά, με το ερώτημα και την αναπαραγωγή του, διεγείρονται «εύλογες» αμφιβολίες σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα της δίκης. Διότι, όπως θα έπρεπε να αντιτείνουν οι ρηξικέλευθοι λειτουργοί της τοπικής ενημέρωσης, είναι γνωστό ότι στην σχετική δικαστική διένεξη, τόσο στο Πρωτοδικείο Καστοριάς, όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, ασκήθηκε παρέμβαση υπέρ του κύρους των πράξεων που προσβλήθηκαν. Και επομένως η απορία και η (απ)αίτηση δεν έχουν χώρο. 

20.2.16

"Ah vieni! Colle tue braccia"




5 Μαρτίου 2016 | 19:55 | ΤΕΙ Καστοριάς

GIACOMO PUCCINI

Manon Lescaut | Μανόν Λεσκώ


Διεύθυνση: Fabio Luisi
Kristine Opolais, Jonas Kaufmann Roberto Alagna (αντικαθιστά τον Jonas Kaufmann που έχει ασθενήσει), Massimo Cavalletti
Σκηνοθεσία: Sir Richard Eyre

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μικρά τοπικά ιστορικά

-Στην νεότερη ιστορία της Κοζάνης δύο φορές αυτή κινδύνεψε από γενική καταστροφή. Το 1822 μετά την καταστροφή της Νάουσας, 124 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι διασώθηκαν, ήρθαν φυγάδες σ’ αυτήν. Τους κυνηγούσε να τους περάσει από στόματος μαχαίρας ο Αμπαλαμπούτ Πασάς. Οι κοζανίτες τους δέχτηκαν, τους έκρυψαν και δι’ άλλης οδού τους φυγάδευσαν έξω απ’ αυτήν. Ο τότε μητροπολίτης Βενιαμίν με χίλιους τρόπους, λόγια και με δωροδοκίες κυρίως «άμα τη αφίξη του στρατάρχου έπεμψεν αυτώ δύο ημιόνους κεκοσμημένους μεγάλης αξίας, δώρα τινα αλλά και 10 χιλ. ρουφχιέδες» κατάφερε να πείσει τον άγριο Τούρκο ότι η πόλη δεν έκρυψε ναουσαίους. Και ούτως διεσώθη από τους τούρκους που ήταν έτοιμοι να την σβήσουν από το χάρτη.

19.2.16

ΟΔΟΣ: Το γάντι


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806

Σε σοβαρότατες και παρά την "ανωνυμία" τους,  καθόλου αινιγματικές καταγγελίες σε βάρος της παρούσας δημοτικής αρχής προέβη ο κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, τέως δήμαρχος, που είναι επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Πιο συγκεκριμένα ο τ. δήμαρχος κατήγγειλε ότι η νυν δημοτική αρχή προσλαμβάνει "ημέτερους" που πληρώνει ο λαός της Καστοριάς, για να "κάθονται".  Και δεν είναι αινιγματικές οι καταγγελίες, διότι πολύ απλά η δήθεν παράλειψη αναφοράς συγκεκριμένων ονομαστικών στοιχείων, είναι προπέτασμα καπνού, καθώς μια μικρή έρευνα αρκεί για την αποκάλυψη των όσων εννοεί ο καταγγέλλων τ. δήμαρχος.

Παρά το γεγονός ότι στα παραλειπόμενα της δημοτικής ζωής της Καστοριάς, πάντοτε επιφυλάσσεται με τρόπο γενικό και αόριστο η οσμή της σκανδαλολογίας, και αυτό αφορά διαχρονικά τις περισσότερες δημοτικές αρχές των τελευταίων δημοτικών αρχών, - με πολλούς από τους πολίτες-δημότες μάλιστα να έχουν σαφή και συγκεκριμένη άποψη για σκάνδαλα, ποσά και πρόσωπα και να αναφέρονται σ’ αυτά σαν στο πιο φυσικό φαινόμενο- ωστόσο κανείς μέχρι τώρα δεν έκανε το επόμενο βήμα. Και είναι ίσως η πρώτη φορά που στέλεχος μειοψηφίας καταγγέλλει κάτι αντίστοιχο. Που αν αληθεύει, εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Επιτρέψατέ μου κάποια σχόλια:

Α’. Πώς μπορεί (αν είναι δυνατόν) ο απλός πολίτης, με τα προβλήματα της καθημερινότητος και με το άγχος της οικονομικής δυσπραγίας, να παρακολουθεί και να κρίνει τις ανακολουθίες λόγων και έργων των πολιτικών μας, τις «κωλοτούμπες» και τις παλινωδίες τους. Π.χ στην Αγία Πετρούπολη προ μηνών ο κος Πρωθυπουργός σε συνάντηση με τον κο Πούτιν δήλωνε: Δε φοβάμαι να ξανοιχθώ(!) σε νέες θάλασσες, προκειμένου να φθάσω σε πιο ασφαλή λιμάνια (άνοιγμα δηλαδή προς την Μόσχα για δανειακή συμφωνία).

18.2.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 18.2.2016 | 823

«Ούτε γάτα ούτε ζημιά»


Και για να γίνει μια ιεράρχηση των ζητημάτων που προκύπτουν, ασφαλώς η πρωτιά ανήκει στην παταγώδη και με πολλούς υπαινιγμούς εξαγγελθείσα παραίτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Δ. Πετρόπουλου... Οι παλινωδίες δεν αποτυπώνουν απλά την πρώτη αδιευκρίνιστη κρίση δημοτικής ενηλικίωσης της δημοτικής αρχής του κ. Α. Αγγελή. Αλλά και ότι περιλαμβάνουν και ένα ευθύ εμπαιγμό των δημοτών της Καστοριάς. 

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Αγροτικές κινητοποιήσεις
Η νέα φορολογία και η αύξηση των εισφορών αποτέλεσαν τις αφορμές των μεγάλων κινητοποιήσεων που δυσκολεύουν τις μεταφορές και κινδυνεύουν να παραλύσουν τη χώρα. 

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Γιατί πεθαίνουν τόσο νωρίς; (οι χαρισματικοί)
Η απώλεια της αείμνηστης Ελένης Τσαδήλα με έχει ιδιαίτερα συγκινήσει, ύστερα από τόσες αναφορές σοβαρών προσώπων, στο πολυσχιδές, δημιουργικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό έργο της.

ΟΔΟΣ: 
Επαναφέρεται η εξέταση της υπόθεσης του κτηρίου του στρατώνα Μαθιουδάκη
Επαναφέρεται σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η εξέταση της υπόθεσης του κτηρίου του στρατώνα Μαθιουδάκη.

-Η εισήγηση του κ. Ρωμύλου Μαντζούρα για το Μαθιουδάκη.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
Σπείραμε ανέμους…
Σαν μαχαίρι πέρασε δίπλα από τα αυτιά μου η φράση η ειπωμένη από κάποιο παιδί: «Αν δεν μας κάνετε το χατίρι, θα κάψουμε το Σχολείο!»

Λόγος & Αντίλογος
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ
Παρακολουθώ ανελλιπώς και με ιδιαίτερη προσοχή τη στήλη με τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Η ομίχλη που σκεπάζει...
Ο τόπος βαδίζει σε μια αδιαπέραστη ομίχλη νέου λαϊκισμού, επικίνδυνου πολιτικού-κοινωνικού χουλιγκανισμού και ανθρωποφαγίας. 

Λόγος & Αντίλογος 
-Το Δ.Σ.του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καστοριάς
-Ο Δήμος Καστοριάς

Λόγος & Αντίλογος 
-Ολυμπία Τελιγιορίδου
-Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Π. Ε. Καστοριάς:

Με το βλέμμα στην λίμνη
Κώστας Λάκης+Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ:
Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές
Mεγάλη δύναμη στην Iατρική Σχολή, όταν ήμουν φοιτητής, είχαν οι κλητήρες. 

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν...

Λόγος & Αντίλογος 
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων

ΟΔΟΣ:
Manon Lescaut

Σημαντικό είναι ένα μέγεθος που δεν μετριέται άμεσα: η επιρροή που ασκεί η Μετροπόλιταν στη διαμόρφωση του γούστου του καστοριανού κοινού...

-Νίκος Δραγούμης, ο ζωγράφος.

-Για το Νοσοκομείο Καστοριάς

-Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για άνεργους νέους 

-Τζέφερσον και Βερναρδάκης

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 18.2.2016 | 823

17.2.16

Λόγος & Αντίλογος




Ο δημόσιος λόγος στην Καστοριά


Αξιότιμε κύριε Μπαϊρακτάρη,

Βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα στο Ντουλτσό, κάνοντας έναν περίπατο μες στην πόλη μου, αφού βρήκα τον χρόνο. Περπατώντας στα σοκάκια της ιστορικής πλατείας, είδα μια παλιά εκκλησία κι επειδή η πόρτα της ήταν ανοιχτή, μπήκα να ανάψω ένα κεράκι και να τη δω. Και ξαφνικά έμεινα κατάπληκτος, σαν κεραυνοβολημένος, όταν είδα τις μεγάλες εικόνες του τέμπλου να λείπουν και στη θέση τους από μία μεγάλη ορθογώνια τρύπα. Οι τρύπες τέσσερις τουλάχιστον. Ίσως και να μην έπρεπε, αλλά δεν απέφυγα να συνδέσω αυτό που είδα με τα γραφόμενα του αξιότιμου κ. Πηχεών σχετικά με τις εικόνες που ταξίδεψαν χωρίς επιστροφή πριν από πολλά χρόνια από τις εκκλησίες της Καστοριάς στην Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ: Το βδέλυγμα

Λόγος και αντίλογος ακόμη και στην υπερβολή

Ανήκω σε έναν λαό τον οποίο βδελύσσομαι. Το βδέλυγμα είναι αυτός ο λαός. Ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός είναι ένα βδέλυγμα. Ο λαός αυτός είναι πλέον ικανός και πανέτοιμος για το χειρότερο. Για το χείριστο. Δεν είναι ικανός και πανέτοιμος παρά μόνο γι' αυτό. Επειδή ο ίδιος ανήκει στο χειρότερο. Στο χείριστο. Ο ελληνικός λαός ανήκει οριστικά στο μη περαιτέρω τού χείριστου.

Βρίσκεται σε πλήρη διαθεσιμότητα για να γεννάει μόνο τέρατα. Η γονιμότητά του, η μοναδική την οποία διαθέτει, είναι πλέον προγραμματισμένη γενετικώς και καθηλωμένη αποκλειστικώς στην τερατογένεση. Ο ελληνικός λαός είναι ένα τέρας προορισμένο να γεννάει μόνο τέρατα.

Πρόκειται για γενίκευση η οποία, όπως κάθε γενίκευση, θα αδικήσει κατάφωρα κάποιους που πάντα εξαιρούνται ως ελάχιστη μειονότητα, την οποία όμως επιβάλλει η ιστορική στιγμή, η ιστορική κατάσταση, η ιστορική συγκυρία: και οι τρεις αυτές συνισταμένες έχουν υποδειγματικό και καταληκτικό χαρακτήρα. Η αποδεικτική τους δύναμη είναι πανίσχυρη, διαθέτει όλα τα αδιάσειστα πειστήρια μιας απόφανσης όπως η παραπάνω, η οποία δεν παραχωρεί κανένα ελαφρυντικό ώστε να μη θεωρηθεί αυταπόδεικτη.

16.2.16

ΟΔΟΣ: Σοβαρή κρίση & υφέρπουσα διάσπαση


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806

Άναυδοι (σύμβουλοι, θεατές κλπ) οι παρευρισκόμενοι στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα άκουσαν και είδαν, υπάλληλο του Δήμου Καστοριάς και μάλιστα τον καθ’ ύλη αρμόδιο ιχθυολόγο, που ήταν επιφορτισμένος με την υποχρέωση ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, που συζητούσε ζητήματα για την καθαριότητα της λίμνης, να απευθύνεται στον αντιδήμαρχο, κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου, αρμόδιο μεταξύ άλλων «για την εξυγίανση της λίμνης» και να του διευκρινίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπηρεσιακά δεν τον αναγνωρίζει. Θα ταίριαζε το «συγνώμη κύριε, ποιος είστε;».

Και ναι μεν ήταν ολοφάνερο, ή έστω ελπίζεται ότι ο εν λόγω δημοτικός υπάλληλος (που έχει την υπηρεσιακή ευθύνη για την  λίμνη) δεν εννοούσε ακριβώς αυτό που ακούστηκε, ότι ήθελε κάτι διαφορετικό να αναφέρει, αλλά αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το ότι με αφορμή αυτό το γεγονός, διαφάνηκε ότι σοβεί κρίση στο εσωτερικό της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

15.2.16

ΛΑΖΑΡΟΥ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ | ΛΑΖΑΡΟΥ Γ. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Βραβείο στον επιστημονικό στίβο




Μια είδηση από τον «Αγγελιοφόρο» Θεσσαλονίκης βαρύνουσας σημασίας για την Καστοριά, την σπουδάζουσα νεολαία, για την Ελλάδα. Είναι είδηση όχι από την πολιτική ούτε για τα προκλητικά σκάνδαλα ή τις κοσμικότητες ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Η είδηση είναι από τις καλές, που προκαλούν συγκίνηση και υπερηφάνεια και αφορά τιμητική διάκριση συμπατριώτη μας επιστήμονος, καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ –παγκόσμιας εμβέλειας.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Παρασκευή απόγευμα στον Βράχο του νομού Καστοριάς

Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε να ανηφορίσουμε πολύ για να φτάσουμε ως εκεί, καθώς το υψόμετρο, σύμφωνα με την πινακίδα έξω από το καφενείο στο κέντρο του χωριού, είναι 1.070 μέτρα. Ανεβαίνοντας όμως περάσαμε από το Φράγμα του Βράχου, το ζευγάρι που μας φιλοξένησε, ο Χρήστος κι η Τασούλα του, εκτός από φανατικοί λάτρεις της Πατρίδας τους, είναι και φανατικοί κολυμβητές στο Φράγμα. Και πώς να μην είναι, αφού, κολυμπώντας εκεί, βλέπεις το βραχοστεφανωμένο βουνό, τα Όντρια, που προσωπικά γνώριζα από τον υμνητή τους, τον Κώστα τον Δούφλια, που μαζί τους υμνεί και τη βουνίσια ψυχή, τη γεμάτη λεβεντιά και περηφάνια, ενώ, βλέποντάς τα, νιώθεις αμέσως γιατί τ’ αγαπάνε όλοι τους τόσο.

14.2.16

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Όλα του γάμου δύσκολα




ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ήταν ένα καλό και όμορφο παιδί που το έλεγαν Αλέξη. Κι όταν μεγάλωσε με τα χάδια της μαμάς του και της θείας του, της Αριστερούλας, είπε να μπει σώγαμπρος στο σπίτι της κυρίας Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι αυτοί τον ήθελαν. Ήταν από παλιό, ξακουστό σόι. Λεφτά δεν είχε, αλλά είχε τα νιάτα του. Κι άμα έχεις πεθερό τον Γιούγκερ, όλο και κάπου θα σε χώσει.
Κι ενώ τα συμπεθέρια γνωρίζονταν από παλιά και είχαν μια εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, άρχισαν να εμφανίζονται κάποια προβλήματα.

Ο γαμπρός, με την επιρροή και της θείας του, άρχισε να έχει κάποιες αντιρρήσεις.
 Ήθελε, λέει, το κορίτσι να έρθει πρώτα στο σπίτι του, να συγχρωτιστούν κάπως, να αποχτήσει λίγη από την δικιά τους νοοτροπία και ύστερα να προχωρήσουν στο προικοσύμφωνο και στον γάμο. Βασικά, μάλλον είχε μετανοιώσει και δεν ήθελε να πάει για σώγαμπρος. Φτωχός-φτωχός, αλλά και η αξιοπρέπεια-αξιοπρέπεια.

13.2.16

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Πόλις | Πολιτεία | Πολιτισμός


ΟΔΟΣ 1.10.2015 | 805


«Τὸ πιὸ χτυπητὸ γνώρισμα τῆς αρχαίας Ἑλλάδος, ἡ βαθύτερη αἰτία ὅλων τῶν ἐπιτευγμάτων της καὶ ὅλων τῶν ἀδυναμιῶν της βρίσκεται στὸ διαμελισμό της σὲ ἄπειρες πόλεις πού ἀποτελοῦσαν ἰσάριθμα κράτη» [1]. 


Η ὕπαρξις πολλῶν ἀνεξάρτητων πόλεων-κρατῶν, ἀνέπτυξε εἰς τὸ ἔπακρον τὴν πολιτικὴν ἐλευθερία τῶν Ἑλλήνων καὶ τὴν ἀνεξαρτησία τοῦ πνεύματός των καὶ συνετέλεσε τὰ μέγιστα στὴν περίφημη καὶ ἀνεπανάληπτη ἄνθιση τοῦ Ἑλληνικοῦ πνεύματος μὲ τὰ ἀξιοθαύμαστα ἐπιτεύγματά του, τὰ ὁποία διεμόρφωσαν τὸν ἀρχαῖο Ἑλληνικὸ πολιτισμό, ὁ ὁποῖος εἶχε τόσο μεγάλη ἐπίδραση στὴν παγκόσμιο ἱστορία, διεμόρφωσε τὸν Δυτικὸ πολιτισμό, καὶ δεσπόζει ἀκόμη καὶ σήμερα παγκοσμίως.

Οἱ ἀρχαῖοι Ἕλληνες δὲν μποροῦσαν νὰ φαντασθοῦν ἄλλον τρόπον ὁμαδικοῦ βίου ἀνθρώπων, ἀληθινὰ ἄξιων νὰ λέγονται ἄνθρωποι. Ὁ Ἀριστοτέλης ὁ ἴδιος φθάνει νὰ θεωρήσει τὸ ἀποτέλεσμα αἰτία, καὶ νὰ ὁρίσει ὄχι τὸν Ἕλληνα, ἀλλά τὸν ἄνθρωπο ὡς πολιτικὸν ζῶον [2].  Ὁ ἴδιος ὁ Ἀριστοτέλης καθόριζε μάλιστα καί τά ὅρια πού πρέπει νά ἔχει μία πόλις, τόν ἀριθμό τῶν κατοίκων, πού ἔπρεπε, κατ'αὐτόν, νά μήν ὑπερβαίνει τόν ἀριθμό τῶν 10.000 (δέκα χιλιάδων) κατοίκων, ἐλεύθερων πολιτῶν, καί θεωροῦσε ὡς τελείως ἀπαραίτητο στοχεῖο τήν οίκονομική της ἀνεξαρτησία, μέ τήν ἐπάρκεια τῶν οίκονομικῶν της πόρων καί τήν αὐτάρκεια τῶν ὑλικῶν ἀγαθῶν. Κατά τόν Ἀριστοτέλη πόλεις καί πολιτεῖες οἱ ὁποῖες δέν πληροῦσαν τίς ἀνωτέρω οἰκονομικές προϋποθέσεις δέν θεωροῦνταν ἐλεύθερες καί ἀνεξάρτητες [3].

Εκτός ἀπό τά ἀνεπανάληπτα ἐπιτεύματα τοῦ ἀρχαίου ἑλληνικοῦ πνεύματος, οἱ ἀρχαῖοι ἡμῶν πρόγονοι, νομίζω, ὅτι ἀπ' αὐτά πού κληροδότησαν στήν ἀνθρωπότητα, τήν μεγαλύτερη ἀξία, έχει ή πολυακουσμένη πολιτική ελευθερία καί ο τρόπος τοῦ σκέπτεσθαι, ὅπως λέγει καί ὁ Ἀριστοτέλης, τήν ἀξία τοῦ ἀνθρώπου ὡς πολιτικοῦ ὄντος [4].  Οἱ Έλληνες γιά πρώτη πρώτη φορά στήν ιστορία της ἀνθρωπότητος ὀργάνωσαν τήν συμβίωση μιάς κοινωνίας ἀνθρώπων διαβιούντων σέ ἕναν καθορισμένο τόπο, τήν πόλη-κράτος, στήν ὁποία τήν ἐξουσία, τήν διακυβέρνηση, τίς τύχες της καί γενικά τόν τρόπο διαβιώσεως εἶχαν ἀναλάβει οἱ ἴδιοι οἱ πολίτες τῆς πόλεως, οἱ δημότες. Γιά πρώτη φορά ἡ ἐξουσία τῆς πόλεως ἀνῆκε καί ἐπεβάλετο ἀπό τούς ἴδιους τούς κατοίκους τῆς πόλεως, οἱ ὁποῖοι ἤταν πολίται καί ὄχι ὑπήκοοι μιᾶς ἔξωθεν ἤ ἄνωθεν ἐπιβαλλόμενης ἀρχής. Οἱ ἴδιοι οἱ πολίτες, ὁ Δῆμος, καθόριζαν καί τόν τρόπο διαβιώσεώς τους, δηλαδή τίς ἀξίες, τίς ἀρχές, τίς σχέσεις μεταξύ τῶν πολιτῶν καί ὅλων ὅσων ἀπαιτούνται γιά τήν ἁρμονική συμβίωση καί τήν εὔρυθμο λειτουργία καί τήν εὐζωΐα τῶν κατοίκων, δηλαδή τόν πολιτισμό ἑκάστης πόλεως καί κοινωνίας.

12.2.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Προστασία της καφέ αρκούδας




ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ένα ενημερωτικό σημείωμα-είδηση, στην ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας «Τα Νέα» ενημέρωνε τους επισκέπτες της για κάτι που όλοι οι κάτοικοι του Νομού Καστοριάς και των γύρω Νομών το γνωρίζουν ήδη.

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ της καφέ αρκούδας έχει αυξηθεί και υπολογίζεται πως ο Ελληνικός χώρος, φιλοξενεί 500 περίπου ζώα. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας. Με τη συλλογή τριχών από ξύλινους στύλους της ΔΕΗ (συνεπώς κοντά σε κατοικημένες περιοχές), όπου τα ζώα συχνά τρίβονται. Οι τρίχες αναλύθηκαν για τον προσδιορισμό του D NA που οδήγησε στη γενετική ταυτότητα κάθε ζώου. Δηλαδή, έλεγε φίλος μου που διάβαζε τη σχετική είδηση και μου την έδειξε, αν προκύψουν προβλήματα πατρότητας, τώρα θα έχουμε το DNA;! Ευτυχώς, στον κόσμο των ζώων τέτοια προβλήματα δεν υπάρχουν.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε παγκόσμιο συνέδριο για την προστασία της καφέ αρκούδας, κάμνοντας γνωστό από σχετική εισήγηση ότι ο Ελλαδικός χώρος έχει την υψηλότερη πυκνότητα ζώων από όλες τις χώρες της Ευρώπης (50 άτομα ανά 1000 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

11.2.16

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Η Χιονάτη και τα τέσσερα γεράνια




Το παράθυρο βρισκόταν στο ανώγειο μιας παλιάς πολυκατοικίας, σε μία πάροδο που έπρεπε να διασχίζω καθημερινά για να πάω από τον περιφραγμένο χώρο στάθμευσης, όπου άφηνα το αυτοκίνητό μου, μέχρι το κτήριο στο οποίο βρισκόταν το γραφείο μου. Η πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘50, ήταν ακόμη πολύ καλοδιατηρημένη, αν και είχε πάρει το σκούρο γκρίζο χρώμα, όπως όλες όσες είχαν εξωτερικό επίχρισμα αρτιφισιέλ. Μασίφ σκαλιστά κάγκελα στα μικρά του μπαλκόνια και σιδερένιο κιγκλίδωμα, ύψους περίπου σαράντα εκατοστών, στα περβάζια των παραθύρων του ανωγείου. Κεντρική είσοδο επίσης σιδερένια με σκαλιστό κιγκλίδωμα και κρυστάλλινους υαλοπίνακες• ο εργολάβος δεν φείστηκε χρημάτων για την κατασκευή της. Υψηλής αισθητικής επίσης, όπως πολλά κτήρια της εποχής εκείνης. Στο περβάζι αυτού του παραθύρου λοιπόν, ήταν αραδιασμένες στη σειρά τέσσερις ομοιόμορφες πήλινες γλάστρες με γεράνια σε όλα τα χρώματα: κόκκινα, ροζ, φούξια και άσπρα. Εντύπωση μου έκανε πως ποτέ δεν είδα μαραμένα άνθη ή φύλλα. Σ` όποιον ή όποια ανήκαν, τα φρόντιζε καθημερινά με σχολαστικότητα επαγγελματία κηπουρού. Και τα θαύμαζα κάθε φορά, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο. Αλλά την ώρα που περνούσα, νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα, ποτέ δεν είδα το μερακλή αυτόν νοικοκύρη. Η είσοδος του κτηρίου ήταν στη μέση• ένθεν και ένθεν δύο παράθυρα και δύο μπαλκονόπορτες. Κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι επρόκειτο για δύο μεγάλα, ή τέσσερα μικρά διαμερίσματα. Γλάστρες, πάντως, έβλεπες μόνο στο συγκεκριμένο περβάζι• σ’ όλα τα άλλα, όπως και στα μπαλκόνια, ούτε ίχνος φυτικής ζωής• ζωής γενικά.

10.2.16

ΟΔΟΣ: Στην έναρξη ενός φθινοπώρου και στον προθάλαμο ενός χειμώνα


ΟΔΟΣ 1.10.2015 | 805

Αναμφίβολα οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ήταν καταιγιστικές. Όσα συνέβησαν σε πραγματικό χρόνο μόλις εννέα μηνών από την αρχή του 2015, δεν έχουν πολιτικό και ιστορικό προηγούμενο. Καταιγιστικές με την παθητική έννοια είναι και οι συνακόλουθες εξελίξεις στην Καστοριά: Ανυπόφορη στασιμότητα.

Για την πανελλαδική διάσταση, η διαπίστωση δεν σχετίζεται (μόνο) με το φαινόμενο της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου που θήτευσε ως πρόεδρος της Βουλής. Ένα φαινόμενο που αν και δεν ήταν πρόσφορο να προκαλέσει βλάβη, ήταν όμως εντυπωσιακό. Ακόμη και έτσι όμως, εάν η αισθητική της δημόσιας εικόνας της, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με ύφος μεγαλοαστής, αυστηρό λόγο στα όρια της διαταγής, είναι αντίστοιχη των απόψεών της, τότε μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Η σημειολογία της συμπεριφοράς της δεν ήταν κατανοητή. Ίσως να μην ήταν ακόμη και σ’ αυτούς με τους οποίους συμμάχησε για τις τελευταίες εκλογές στο πλαίσιο της «Λαϊκής Ενότητας».

Αντίστοιχα πάντα στο 2015, από τον μετριοπαθή, φιλήσυχο και σίγουρα ντεμοντέ υπουργό κ. Γκίκα Χαρδούβελη, η χώρα πέρασε στην εποχή του υπουργού «ουάου» κ. Γιάννη Βαρουφάκη. Προκάλεσε για μερικούς μήνες ρίγη εθνικής υπερηφάνειας στους ανάδελφους Έλληνες. Που ρέπουν ανησυχητικά σε παραμύθια και είδωλα. Αλλά και στο πολιτικό Bollywood. Σημασία είχε η εικόνα του και όχι η ουσία της θητείας του. Για να φθάσει η χώρα στον Γολγοθά της και τον superstar υπουργό, που ακόμη πιστεύει ότι είναι ο προνομιακός κάτοχος της γνώσης και της αλήθειας,  να τον αντικαταστήσει ο αντιστάρ κ. Θρ. Τσακαλώτος. Ο οποίος παρά το βάρος του οικογενειακού ονοματεπωνύμου του, ειδικά μέσα στις ζέστες το καλοκαίρι, πιο πολύ Τσαλακώτος θα ταίριαζε να ονομάζεται. Τέτοια ήταν η εικόνα των ενδυμάτων του στις συναντήσεις του με τους εταίρους και δανειστές από την ζέστη. Αλλά και τον κρύο ιδρώτα του να σώσει την τελευταία στιγμή, ό,τι μπορούσε να σωθεί, αν σώθηκε κιόλας, την χώρα και τον ελληνικό λαό, από το τελικό χάος. 

Ακόμη, από τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο που τόσο υπέρμετρα ενοχοποιήθηκαν για το εθνικό κατάντημα και προς το παρόν έχουν εξουδετερωθεί, περάσαμε στον νέο και ευπρόσωπο –κάπως του βουτύρου– κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος στην αρχή, για τις ανάγκες του πεντοζάλη και των νταουλιών, πήγε την χώρα στις αυλές της Περσίας, της Κίνας, της Ρωσίας της Κούβας και στο κατώφλι της Βενεζουέλας. Για να στρίψει καθυστερημένα το τιμόνι της χώρας στην σωστή κατεύθυνση. 

9.2.16

Λόγος & Αντίλογος



«Ελλάδα-Ρωσία»


Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δράση στα πλαίσια του έτους Ελλάδας-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα σημαντική και μία μεγάλη ευκαιρία για την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. Η γούνα, ο θρησκευτικός τουρισμός, η ανάδειξη της κοινής ιστορικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, η προώθηση αρωματικών φυτών και βοτάνων, η προώθηση της ελιάς και των παραγώγων της και η προώθηση των φρούτων της περιοχής μας όπως είναι τα μήλα και τα ροδάκινα, πρέπει να είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η δράση μας [….] Η ανάδειξη της Καστοριάς σε κεντρικό άξονα στον οποίο θα στηριχτεί η όλη προσπάθεια είναι επιβεβλημένη. Υπάρχουν πολλοί Καστοριανοί και δυτικομακεδόνες που έδρασαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ρωσία και ανέπτυξαν διάφορες δράσεις. Εάν θέλουμε κυρίες και κύριοι, να ξεχωρίσει η Δυτ. Μακεδονία στο 2016 με την Ρωσία πρέπει να προβάλλουμε με δυναμισμό την γούνα και να χρησιμοποιήσουμε το αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών της περιφέρειάς μας δηλαδή του Άργους Ορεστικού, όπου υπάρχει δυνατότητα προσγείωσης και απογείωσης οποιουδήποτε αεροσκάφους. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να λειτουργήσουμε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της περιφέρειας και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά με τις απευθείας πτήσεις από την  Ρωσία στην περιφέρειά μας και αντίστροφα.
Αλίκη Ζήδρου


Αγαπητή ΟΔΟΣ

Διάβαζα στα τοπικά MME, απορημένος θα έλεγα, τις προτάσεις της κ. Αλίκης Ζήδρου δραστήριας περιφερειακής συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (προερχόμενης από την τοπική αυτοδιοίκηση του Άργους Ορεστικού). Οι προτάσεις της,  σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υποβλήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη. Αφορούσαν την ανάδειξη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της πόλης της Καστοριάς και του αερολιμένα «Αριστοτέλης», σε «πυλώνες» του έτους Ελλάδος - Ρωσίας,  όπως ανακηρύχθηκε το 2016. 

8.2.16

ΟΔΟΣ: свиде́тельство о бра́ке | ληξιαρχική πράξη γάμου



θρησκευτικός τουρισμός & πολιτικοί γάμοι


Τον δήμο Καστοριάς επισκέφθηκαν μετά από πρόσκληση εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων της Ρωσίας (τους οποίους υποδέχθηκαν  ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Α. Αγγελής και οι δύο αντιδήμαρχοι κ.κ. Δ. Πετρόπουλος και Μ. Μπινιάκος), που έχουν στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και την τέλεση… πολιτικών γάμων από ρώσους πολίτες στο δημαρχείο της Καστοριάς!

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 806.

Σχετικά:
ΟΔΟΣ: Περί γάμων και άλλων

Λόγος & Αντίλογος

 H μοίρα το έχει του ταλαιπωρημένου Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να διορίζονται στην ηγεσία του άνθρωποι που, με την επιεικέστερη έκφραση, το ταλανίζουν με τις μεταρρυθμίσεις και αντιμεταρρυθμίσεις τους συχνά και οι οποίοι προβληματίζουν; Τι άλλο να σκεφθεί κανείς, όταν από αυτό το Υπουργείο παρήλασαν ΓΑΠ, Κουράκης, Μπαλτάς κ.α;

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-(Από το βιβλίο) Στη διάρκεια του ανταρτοπόλεμου πολλά τα δεινά,κόσμος άστεγος, παιδεία υποτυπώδης. Καλύτερα και πιο συγκεκριμένα: εκπαίδευση υποτυπώδης (τα σχολεία υποτυπωδώς λειτουργούσαν, σχολεία λίγα και με σοβαρές ελλείψεις).

7.2.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι Ξερόλες




Τους βρίσκουμε παντού. Στη Δημόσια Διοίκηση. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον τοπικό μας περίγυρο. Με αυτούς θα ασχοληθώ σήμερα. Ξεκινώντας με τους συμπατριώτες μας γεωργούς και κτηνοτρόφους στις εσχατιές του Ελλαδικού χώρου.

Κοινό τους γνώρισμα ότι τα ξέρουν όλα. Δεν έχουν ελλείψεις σε γνώσεις. Ότι έμαθαν έμαθαν. Δεν τους χρειάζονται περισσότερα. Όταν δεν κατανοούν κάποια πράγματα αναπτύσσουν θεωρίες για συνομωσίες και άλλα παρόμοια. Δεν αντιδρούμε στα μέτρα λιτότητας γιατί μας ψεκάζουν! Θυμηθείτε την κυρία συνάδελφό μου Καθηγήτρια που ήθελε να γίνει και αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ. Εκτός από την απόρριψη της υποψηφιότητας, έπρεπε να της αφαιρέσουν και το πτυχίο!

Όταν σπούδαζα Γεωπονία πίστευα ότι μόλις πάρω το πτυχίο θα έκλεινα τα βιβλία και θα τα αράδιαζα στη βιβλιοθήκη για να τα δείχνω στους επισκέπτες. Διαψεύστηκα παταγωδώς. Όχι μόνο πήρα το βασικό πτυχίο αλλά τρία ακόμη (δεύτερο πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) και ακόμη ανοίγω βιβλία, συμβουλεύομαι το διαδίκτυο σε καθημερινή σχεδόν βάση και ακούω τους πάντες. Στις διαλέξεις μου δεν διδάσκω μόνον αλλά το κυριότερο γίνομαι και μαθητής. Να μην επαναλάβω το «γηράσκω αεί διδασκόμενος».

Καθένας μας, με βάση την κοινή λογική, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχει, μπορεί να κρίνει αν αυτό που του προτείνει κάποιος αξίζει να το δοκιμάσει ή όχι. Αν πάλι δυσκολεύεται να αποφασίσει, το στήσιμο ενός μικρού πειράματος είναι αρκετό για να σου δείξει σε μερικούς μήνες αν αυτό που σου πρότεινε κάποιος είναι φύκια ή μεταξωτές κορδέλες. Όπως ο φίλος μας ο Γιάννης από τη Λαμία. Του πρότεινα μέσω ενός γνωστού φίλου να βάλει μυκόρριζα στα κλήματα που θα φύτευε και μάλιστα αργά (Απρίλιο μήνα). Επέμενε και ο κοινός φίλος μας και ο Γιάννης δέχθηκε να ξοδέψει 35 ευρώ για να αγοράσει τη μυκόρριζα. Στο βάθος του μυαλού του όμως δεν είχε πειστεί. Ούτε και το προϊόν που του δώσαμε, μια πράσινη σκόνη, του γέμισε το μάτι. Βρε μπας και με πιάσουμε κότσο, σκέφθηκε και άφησε 2 σειρές κλήματα χωρίς να βάλει τη μυκόρριζα.

6.2.16

Λόγος & Αντίλογος




«Περί Αρχιτεκτονικής Σχολής»

Παραμένουν αμετανόητοι ψεύτες και υποκριτές  μέχρι το τέλος. Χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και έχουν παλαβώσει. Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ (που κανένας δεν γνωρίζει, από ποιους αποτελείται) τώρα τάζει και Αρχιτεκτονική σχολή στην Καστοριά. Αφού έταξαν τα πάντα στους πάντες και τους κορόιδεψαν συνεχίζουν τα ίδια. Ψυχραιμία «σύντροφοι», πολύ σύντομα θα καταλήξετε  εκεί που σας αξίζει. Στο 3%. Μέχρι τότε προλαβαίνετε να τάξετε και καμιά σοβαρή ιατρική ανακάλυψη. Πώς και σας ξέφυγε αυτό αλήθεια;  Και βέβαια θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε και την άποψη των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν έχει αναλάβει να δίνει τις «υποσχέσεις», η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, που κανένας δεν γνωρίζει από ποιους αποτελείται.
Μαρία Αντωνίου


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Το ξεκαθαρίζω προκαταβολικά: Δεν είμαι ΣυΡιζΑ, δεν ψηφίζω ΑνΕλ, δεν άγομαι από κανένα εσωκομματικό αντίπαλο της, στην Νέα Δημοκρατία. Επίσης όταν ήμουν (μέτριος) μαθητής είχα κάποια προβλήματα έκφρασης και γραφής, αλλά κουτσά - στραβά, τα κατάφερα. Είμαι δηλαδή ένας συνηθισμένος συμπολίτης.

Άκουσα επίσης πολλές από τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις και διάβασα τις πολιτικές ανακοινώσεις όσων περισσότερων υποψηφίων της Καστοριάς μπορούσα  -κάνω συλλογή βλέπεις, απ' όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων. Μιας και η λογοτεχνία με νυστάζει, προτιμώ να μορφώνομαι παρακολουθώντας την επικαιρότητα. Στην Καστοριά δηλαδή δεν κάνω τίποτε, μιας και δεν υπάρχει επικαιρότητα.

5.2.16

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Το παλιό και το καινούριο…




Ειπώθηκε στην προεκλογική περίοδο, όπου, όπως ξέρουμε όλοι πια, μπορεί να λέγεται οτιδήποτε χωρίς την παραμικρή συνέπεια. Και μολονότι νομίζω πως ειπώθηκε έτσι: «να ξεμπερδεύουμε με τους παλιούς», προσωπικά δέχτηκα την εξήγηση (;) πως στο παλιό και σαθρό σύστημα αναφερόταν η φράση κι όχι στους παλιούς ανθρώπους της πολιτικής. Επίσης, θέλω να προσθέσω ότι συμφωνώ απολύτως πως είναι αναγκαίο να τελειώνει το παλιό που συμπίπτει με το διεφθαρμένο και σάπιο. Στην πραγματικότητα έπρεπε να είχαμε ξεμπερδέψει ήδη με αυτό και με την άρρωστη νοοτροπία της διαφθοράς, που είχε κατακτήσει όχι μόνο υψηλά ιστάμενους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και πολλούς από τους πολίτες που και σε «χαμηλότερες» θέσεις πάλευαν να πλουτίσουν σε βάρος των άλλων, θεωρώντας τους εαυτούς τους έξυπνους και περνώντας τους λίγους που πορεύονταν με τον σταυρό στο χέρι βλάκες και ηλιθίους.

Θα ήμουν, λοιπόν, ήσυχη και δε θα με απασχολούσε το θέμα, που μέσα μου είχε κλείσει, αν δεν άκουγα στο μεταξύ κάποια μετεκλογικά σχόλια του τύπου» «Και ποιος δε θα προτιμούσε να τον κυβερνάει ένα φρέσκο κι όμορφο πρόσωπο κι όχι το πρόσωπο ενός μεσόκοπου υποψήφιου;». Εκεί ήταν που αναστατώθηκα κι έβαλα τον εαυτό μου σε σκέψεις. Αν είναι δυνατόν να επιλέγεις τον άνθρωπο που θα κυβερνήσει μια ολόκληρη χώρα, την Πατρίδα σου εν προκειμένω, με κριτήριο την ομορφιά και τη νιότη του!...

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Διαβάζοντας στην εφημ. «Μακεδονία» για το συνέδριο της Θεσσαλονίκης με τίτλο "Ηράκλειτος 735-475 πΧ" και νοµίζοντας ότι πρόκειται περί του µεγίστου φιλοσόφου, από την Έφεσο, τηλεφώνησα 7 φορές στην «Μακεδονία» να µάθω λεπτοµέρειες και ω του θαύµατος έµαθα, ύστερα από πολλούς κόπους, ότι δεν πρόκειται περί του Εφέσιου φιλοσόφου, αλλά περί άλλου επιστήµονα που δεν έχει καµµία σχέση µε την φιλοσοφία.

4.2.16

* * *

Είναι να απορεί κανείς, για ποιο λόγο ο ελληνικός λαός, χρειάστηκε να σπαταληθούν πέντε
ολόκληρα χρόνια και τρεις κάλπες σε εννιά μήνες, για να υπερψηφίσει τα ακόμη πιο σκληρά μέτρα.



ΟΔΟΣ: 5 χρόνια μετά


ΟΔΟΣ 24.9.2015 | 804


Το αποτέλεσμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής είναι εντυπωσιακό. Δεν ήταν όμως ακριβώς έκπληξη. Η παρατήρηση αυτή δεν αφορά μόνο την Καστοριά, στην οποία η Νέα Δημοκρατία αντί να αυξήσει το ποσοστό της σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, ακριβώς αντίθετα, το μείωσε. Περίεργος ... άθλος να χάνει ψήφους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα υπό τις συνθήκες που προηγήθηκαν λόγω των εσωκομματικών του ΣυΡιζΑ όχι μόνο σε πανελλήνιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Για την Καστοριά αυτή η επίδοση δεν είναι άσχετη με την «χαλαρή» την ρομαντική και πολιτικά ανέμελη βουλευτική περίοδο της κ. Μαρίας Αντωνίου, ιδίως από τον Ιανουάριο και μετά. Ούτως ή άλλως για ένα βουλευτή της αντιπολίτευσης οι δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης είναι μειωμένες ως μηδαμινές. Και αυτά δεν έχουν σχέση με την χαμηλού επιπέδου, γραφική αντιπαράθεση, με ευθείες κατηγορίες που εκστόμισε σε βάρος της, άλλη υποψήφια εθνομητέρα από άλλο κόμμα.

Το σχόλιο αφορά το σύνολο της πολιτικής ζωής, καθώς τόσο η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, όσο και η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε εθνικές εκλογές, στήνοντας κάλπες για τρίτη φορά σε ένα εννεάμηνο, κινήθηκαν σε σαφείς πολιτικούς άξονες: Τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν αρχικά τον Ιανουάριο με την πρώτη εκλογική επικράτηση του ΣυΡιζΑ και αργότερα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τον περασμένο Ιούλιο. Και την επίμονη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για κυβερνητική συνεργασία, που αφαίρεσε από το κόμμα αυτό το πλεονέκτημα της διαφοράς της από τον ΣυΡιζΑ.

3.2.16

ΟΔΟΣ: Ο χορός της αντιπαράθεσης


ΟΔΟΣ 24.9.2015 | 804

Την τύχη, ή καλύτερα την ατυχία της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Καστοριάς που έμεινε κυριολεκτικά στα χαρτιά, φαίνεται ότι επιχειρούν να ξαναγράψουν όσοι έχουν καίριες πολιτικές ευθύνες για την απώλειά της.

Με αφορμή την επαναληπτική δήλωση- διαβεβαίωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη στην Καστοριά (στο π. φύλλο της ΟΔΟΥ 803/17.9.2015 οι σχετικές αναφορές και σχόλια) ξέσπασε πόλεμος εντυπώσεων και ανακοινώσεων. Με επίκεντρό τους την Καστοριά και την αδικία, για την οποία μέχρι πρόσφατα κανείς δεν ασχολούνταν.

Έτσι στον χορό της αντιπαράθεσης, τέθηκε η επικεφαλής μειοψηφικού συνδυασμού στην Περιφέρεια Δυτικής  Μακεδονίας κ. Ζεμπιλιάδου. Η οποία ως συνεργάτις του κ. Πάρις Κουκουλόπουλου και υψηλό στέλεχος του Πα ΣοΚ στην Κοζάνη, (την κρίσιμη περίοδο στο τότε «βαθύ» Πα ΣοΚ) εκδίδει δηκτικές ανακοινώσεις σε βάρος του νυν περιφερειάρχη.  Τον εγκαλεί για λαϊκισμό και μικροπολιτική αναμόχλευση ενός ζητήματος για το οποίο ο ίδιος δεν κάνει τίποτε μέχρις στιγμής εκτός από ευχές. Και για σπορά διχαστικού κλίματος στην Περιφέρεια, έχοντας το νου της στην Κοζάνη.

Έτσι βρήκε την ευκαιρία ακόμη και ο τέως βουλευτής Καστοριάς και τ. πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος να ξαναγράψει την δική του ιστορία της Σχολής. Τοποθετήθηκε με λογικά άλματα και χρονικά κενά. Μίλησε για δικό του(ς) σχέδιο λειτουργίας της Σχολής στην Καστοριά, με ένα κενό και άλμα πέντε ετών, από το 2010 όταν δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ το σχετικό προεδρικό διάταγμα, έως το 2014-2015 που δήθεν θα λειτουργούσε… για πρώτη φορά σύμφωνα με τα πλάνα της τότε κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Σχέδια για τα οποία στο παρελθόν δεν μίλησε τότε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος, και δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία της εποχής. Καθώς η προσπάθεια ήταν να λειτουργήσει η σχολή αμέσως.  Δηλαδή από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, αφού όλοι διέβλεπαν την εχθρική στάση της τότε υπουργού Παιδείας, και φίλης του όπως είπε, κ. Αννας Διαμαντοπούλου, που κατάγεται από Κοζάνη.

Όπως από την Κοζάνη κατάγεται και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής του ΠαΣοΚ που καμαρώνει για την αρπαγή της Σχολής από την Καστοριά στην Κοζάνη με το κόλπο της μετονομασίας. Με αποτέλεσμα η κ. Ζεμπελιάδου να επικαλείται την μετονομασία προσπαθώντας να πείσει ότι την σχολή την είχαμε και την χάσαμε ταχυδακτυλουργικά, ως εκ θαύματος.

2.2.16

Αντιπαραθέσεις για την Αρχιτεκτονική




  • ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

Παρακολουθούμε με έκπληξη την διαμάχη για την αρχιτεκτονική σχολή που κάποιοι με την ανεπάρκεια τους φρόντισαν να φύγει από την Καστοριά προς άλλες πολιτείες.

Μετά την αλήστου μνήμης δήλωση της κ. Αντωνίου βουλευτού της ΝΔ στα τοπικά ΜΜΕ “κάποιοι υπουργοί δεν φορούν παντελόνια”, επειδή δεν της έδωσαν σημασία και δεν  εισακούστηκε από τους  υπουργούς της ΝΔ , που μετέφεραν την Αρχιτεκτονική σχολή από την Καστοριά, τώρα ζητά από τον λαό της Καστοριάς να ψηφίσουν “τους υπουργούς που δεν φοράνε παντελόνια” για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους  έργο  στον νομό Καστοριάς.

Την ίδια στιγμή η κ. Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ,  πνέει τα μένεα με δηλώσεις της κατά του περιφερειάρχη γιατί μίλησε για τα αυτονόητα! Να γυρίσει δηλαδή η Αρχιτεκτονική σχολή στην Καστοριά.

ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η αλεπού της σκάλας του Ηλία Παπαμόσχου

Τα διηγήματα του Παπαμόσχου είναι στον αντίποδα της υπερεξήγησης που δύο λογιών πεζά κείμενα προσφέρουν αφειδώς: τα «ψυχολογικά» και τα ανοικονόμητα. Τα διαβάζεις και πιάνεις τον εαυτό σου να πρέπει συνεχώς να συμπληρώνει λειψά νοήματα, όπου πάντοτε κατιτίς μένει ανείπωτο, και μισές προτάσεις που σαν να έχουν πάντοτε κάτι άγραφο, μ’ αντιστροφές λέξεων «στην κόψη» και μ’ αδρή ποίηση στη σύνταξή τους και στην επιλογή της καθεμίας λέξης.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

[ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν]

-Τοπικός τύπος. Ήταν η εποχή των παχέων αγελάδων. Κάποιος παλαιά το είπε έτσι, έμεινε και συνεχίζει να λέγεται έτσι, με λάθος γραμματικό. Το ορθόν: εποχή των παχειών αγελάδων. Ο παχύς, η παχεία, το παχύ. Ο βούς (το βόδι), των παχέων βοών, αλλά των παχειών αγελάδων.

1.2.16

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΣΧΟΥ: Το ενυδρείο της Καστοριάς



Η ενυδρειολογία και τα δημόσια ενυδρεία έχουν μακρά ιστορία. Στη χώρα μας η ενυδρειολογολία άρχισε να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια, με την ίδρυση του υπέροχου ενυδρείου της Κρήτης «Θαλασσόκοσμος», πού λειτουργεί με ευθύνη του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων ερευνών. Όταν έμαθα λοιπόν, πριν από μερικά χρόνια ότι στην Καστοριά πρόκειται να εγκατασταθεί ενυδρείο για τα είδη των ψαριών του γλυκού νερού ενθουσιάστηκα, διότι η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών της Ελλάδος είναι μοναδική. Αποτελείται από 154 είδη, όπου τα 83 είδη είναι αυτόχθονα. Ενδημισμός ιδιαίτερα υψηλός, που οφείλεται στην πολυκύμαντη γεωλογική ιστορία της χώρας, στο κλίμα καθώς και στην απομόνωση των μικρών υδρολογικών λεκανών.

Χάρηκα για την προοπτική εγκατάστασης του ενυδρείου στην Καστοριά αλλά από μέσα μου ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι αυτό μάλλον πολύ δύσκολα θα πραγματοποιόταν. Διαψεύστηκα, το ενυδρείο εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το 2011 και η ιχθυολόγος κ. Άννα Λάτσιου ανέλαβε την επιστημονική υποστήριξή του. Την γνώριζα την Άννα από τα φοιτητικά της χρόνια και ήξερα πόσο ικανή και ταλαντούχα ήταν, ήμουν σίγουρος ότι με την βοήθεια του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής θα έκανε το καλύτερο. Τα πρώτα προβλήματα ξεπεράστηκαν, το ενυδρείο εμπλουτίστηκε με πολλά είδη ψαριών, η υποδομή του βελτιώθηκε και σταδιακά έγινε πόλος έλξης για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Πάνω από 11.000 επισκέπτες υπολογίζεται ότι επισκέφτηκαν το ενυδρείο το 2014. Οι δραστηριότητές του άρχισαν να θυμίζουν τα πιο σύγχρονα ενυδρεία της Ευρώπης. Δικαιωματικά, το ενυδρείο της Καστοριάς (μοναδικό στο είδος στην Ελλάδα και από τα λίγα στην Ευρώπη) θεωρείται ένα από τα καλά οργανωμένα δημόσια ενυδρεία εσωτερικών υδάτων στην Ευρώπη.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ