4.3.19

Βιβλίο: «Παύση τετάρτου»


ΕΛΛΗ ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ
ΠΑΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΟΥ
Εκδόσεις Κέδρος 2018
ISBN: 978-960-04-4947-1 Σελ.  40

Στους απλούς ρυθμούς της μουσικής μονάδας μέτρησης περιλαμβάνεται το «τέταρτο». Η παύση της διαρκεί όσο ένας χτύπος από το τέμπο. Αυτή ακριβώς την «παύση τετάρτου», επέλεξε ως τίτλο για την τρίτη κατά σειρά, νέα ποιητική συλλογή της η ψυχολόγος και ποιήτρια Έλλη Φρεγγίδου από το Κιλκίς. Η συλλογή κυκλοφόρησε πριν δύο μήνες από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από την ανάγνωση των ποιημάτων της, συμπεραίνεται ότι για την ποιήτρια, η παύση τετάρτου του μουσικού χρόνου, μπορεί να χωρέσει, όσα χωρούν σε μια ζωή. Και ότι η διάρκειά του χτύπου, έχει μακρύ αποτύπωμα στον κόσμο των αισθημάτων και των αισθήσεων. Μια παύση που παραπέμπει στον ουδέτερο χρόνο που μεσολαβεί από την ζωή ως το κατώφλι της, αλλά και ως την πληρότητα του έρωτα που είναι πανταχού παρών στην συλλογή.

Η συλλογή, τρίτη κατά σειρά για την ποιήτρια, έχει κατακτήσει το Α’ Βραβείο του 21ου Ποιητικού Διαγωνισμού "Κούρος Ευρωπού" της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας "Τέχνη" του Κιλκίς.

Περιλαμβάνει εξαιρετικά ποιήματα, ένα εκ των οποίων μάλιστα (με τον τίτλο «Καταφάσεις») παραπέμπει νοερά και αναπόφευκτα στην Καστοριά «Μου ανήκεις... Ιππεύω στο κύμα το κρυσταλλωμένο της λίμνης» αναφέρει η ποιήτρια. Που σε άλλα ποιήματά της από την ίδια συλλογή της, δείχνει να απολαμβάνει εκτός από την τόλμη και την ποιητική της εξέλιξη «Κόψε τα μαλλιά σου, να σε βρίσκω παντού, να σε μετράνε ευκολότερα οι μέρες» (από το ποίημα "Θέλω να σε φυλάξω") αναφέρει, σε στίχους που εντυπωσιάζουν σαν το ρεφραίν της παύσης του τετάρτου.


* * *

Ελλειπτικά

Όσο εσύ λείπεις,
ράβω πληγές και
υφαίνω τον πόνο.

Ψέγω τα χείλη σου
για όλα τα ρήματα που ελλειπτικά είπες.

Όσα δεν άρθρωσες,
στεντόρειες κραυγές
της σχέσης.



  • Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο "Ιανός" (Αριστοτέλους 7, τηλ. 2310277004) στην Θεσσαλονίκη.




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Φεβρουαρίου 2019, αρ. φύλλου 972


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ