13.5.09

Μικρό αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα για την ελευθερία του Τύπου

3 Μαΐου 2009:

Μικρό αφιέρωμα
στην παγκόσμια ημέρα
για την ελευθερία του Τύπου


Πολύ ωραίο για να είναι απόλυτα αληθινό

Στις 16 Φεβρουαρίου 2009, την ημέρα που το Σχολείο μας βρέθηκε στην Καστοριά για μια αφιερωμένη στην Τέχνη εκπαιδευτική επίσκεψη, στάθηκε για λίγη ώρα, προκειμένου να ξεκουραστεί, στο ανοιχτό μέρος μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας. Μόλις τα παιδιά πρόσεξαν τις εφημερίδες που προσφέρονταν δωρεάν σε όποιον περαστικό άπλωνε το χέρι του για να πάρει, αμέσως πήρε το καθένα τους από μία.
Έτσι απορροφημένα στην ανάγνωση της εφημερίδας τους τα συνέλαβε ο φακός.
Κάποια από τα παιδιά, μάλιστα, συνέχισαν να τη διαβάζουν και μέσα στο αστικό που μας έφερνε πίσω.
Πρόκειται, λοιπόν, για φωτογραφίες εντελώς αληθινές, που, όμως, δυστυχώς, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα. Κατ’ αρχήν γιατί ο Έλληνας δε διαβάζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, άρα ούτε μέσα στο αστικό, στις σύντομες, δηλαδή, διαδρομές του. Δεύτερον, γιατί ο Έλληνας δε διαβάζει, γενικά, εφημερίδα (δεν αναφερόμαστε, φυσικά, ούτε στις αθλητικές εφημερίδες ούτε σ’ αυτές που αφορούν το lifestyle και τις κοσμικότητες), αφού τον περασμένο Φεβρουάριο τα Μ.Μ.Ε. φιλοξένησαν τα παρακάτω διόλου κολακευτικά για μας στοιχεία:
Έχουμε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέσο όρο τηλεθέασης ανά άτομο, ήτοι 3,3 ώρες ημερησίως (στοιχεία: public issue), αλλά το χαμηλότερο δείκτη ανάγνωσης εφημερίδας, καθώς μόλις ένας στους δέκα Έλληνες μπαίνει στον κόπο να διαβάσει εφημερίδα καθημερινά.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι φωτογραφίες των παιδιών-αναγνωστών (έστω και εντελώς συγκυριακά) του Τύπου είναι υπέροχες και αποφασίσαμε να τις δημοσιεύσουμε, για να παίξουν το ρόλο ενός ιδανικού∙ πόσο ωραία θα ήταν αν έτσι κυνηγούσε ο καθένας από μας την ενημέρωση για τα ουσιαστικά! Και πόσο αβίαστα, στη συνέχεια, και τα παιδιά μας, ακολουθώντας το δικό μας παράδειγμα, θα γίνονταν και αυτά ωραίοι αναγνώστες!....
Και, για να κλείσουμε, σας μεταφέρουμε -εδώ σε θέση μηνύματος- την ανακοίνωση της Μάριαν Πέτερς, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Δημοσιογραφικής Κατάρτισης, η οποία κάνει τις εξής σημαντικές και χρησιμότατες διαπιστώσεις:
«Ο Τύπος μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά τους πολίτες στη διαμόρφωση άποψης για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Η εφημερίδα είναι εδώ για να δώσει την ανάλυση των γεγονότων. Η τηλεόραση ανέκαθεν έπαιζε αυτόν το ρόλο μόνο σε μικρό βαθμό, το ραδιόφωνο το προτιμούν κυρίως για μουσική και στο Ίντερνετ παραμένει άλυτο το ζήτημα της αξιοπιστίας».
Τέλος, η παρέμβασή μας αυτή αφιερώνεται εξαιρετικά στα παιδιά και τις δασκάλες του Νηπιαγωγείου Μαυροχωρίου, που τη φετινή σχολική χρονιά ασχολήθηκαν, με τον πετυχημένο τρόπο που δουλεύουν πάντα, με το θέμα της εφημερίδας, προσδοκώντας αυτό ακριβώς που προσδοκά κι η δική μας παρέμβαση: να κερδίσει η εφημερίδα και, άρα, η πραγματική και βαθύτερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση και άλλους αναγνώστες.
Γιατί μονάχα η κοινωνία που στηρίζεται σε καλά ενημερωμένους πολίτες μπορεί να δράσει καταλυτικά, αλλάζοντας τα πράγματα προς το καλύτερο.

Υ.Γ.: Προτείνουμε την ανάγνωση του πολύ σπουδαίου και τρυφερότατου βιβλίου του Δημήτρη Σπύρου «Ο Ψύλλος» των εκδ. Πατάκη. Ο Ψύλλος είναι η εφημερίδα που εκδίδει ένα αγόρι που ζει σε ορεινό χωριό και, ταχυδρομώντας την εκτός, τα καταφέρνει να ταξιδεύει σε μέρη που αλλιώς δεν μπορεί να επισκεφτεί. Σιγά σιγά, όμως, Ψύλλος γίνεται και τ’ όνομα του ίδιου του αγοριού, καθώς όλοι -χωρίς ν’ αντιμετωπίζουν θετικά το πάθος του αγοριού, το αντίθετο, μάλιστα- το ταυτίζουν εντελώς με την εφημερίδα που εκδίδει. Ο Ψύλλος, εκτός από επιβεβαίωση του αξιώματος πως όταν θέλεις κάτι πολύ και το παλεύεις με επιμονή, όσα εμπόδια κι αν συναντήσεις, τελικά το πετυχαίνεις, είναι κι ένας ύμνος στο πάθος των ανθρώπων να εκφράζονται δημόσια γράφοντας, αδιαφορώντας εντελώς για το κόστος που αυτό πολύ συχνά συνεπάγεται.
Είναι ένας ύμνος σ’ εκείνους που θεωρούν τη δυνατότητα της δημόσιας έκφρασης των ιδεών τους ως δώρο∙ ως ένα από τα δώρα εκείνα που κάνουν τη ζωή τους πιο γεμάτη κι αληθινά πλούσια.


Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου

Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30.4.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ