3.9.25

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 4.9.2025 | 1286


«Ένα ηλιοβασίλεμα αρκεί»


Ούτε είναι άθλος, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, να έχει εκτοξευθεί η ακρίβεια και η φτώχεια των πολλών και να οδηγείς τους έλληνες ψηφοφόρους να τρέχουν σαν τα ποντίκια να αποφύγουν την φάκα, σε λύσεις ακροδεξιάς, λύσεις Ζωής ή θανάτου και άλλες επιλογές πανικού. 

Διαβάστε επίσης:

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ:
- Αγαπητή ΟΔΟΣ
«Τι ακριβώς να κάτσουν να κάνουν καλοκαιριάτικα στην Καστοριά;» αναρωτήθηκαν ορισμένοι από τους οποίους θα δυσκολευόταν και ο πλέον υποστηρικτής της πόλης να διαχωρίσει την θέση του. Καθώς δεν είναι κρυφό πως αυτό που έχει απομείνει στην καλοκαιρινή edition της Καστοριάς, είναι τα  αμφισβητούμενα –ως προς τον πολιτισμικό και γεωπολιτικό τους συμβολισμό– πανηγύρια που πραγματοποιούνται σε μερικά χωριά του νομού.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
- Εμείς οι Μακεδόνες, σαρξ εκ της σαρκός του Γένους των Ελλήνων
Η ομιλία στην εκδήλωση των Παμμακεδονικών Οργανώσεων στην Καστοριά στις 9 Αυγούστου 2025.

- "Δραγούμεια 2025"
 Η καθιερωμένη θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην μνήμη του Χρυσοστόμου Τζημάκα.

ΟΔΟΣ:
- Περί Πανεπιστημίων
Με διαδικασίες που δεν πήρε κανείς είδηση, σχεδόν αστραπιαίες –σε σύγκριση με την... σχολή Χωροφυλακής στην Καστοριά και το τμήμα Αρχιτεκτονικής που δεν λειτούργησε ποτέ, ήδη πήραν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026.

- Από το 2003 στο 2025

Για τον ελληνισμό της Ουγγαρίας στο φεστιβάλ Γράμμου 

- Νέο βιβλίο από την Χρυσούλα Πατρώνου

...κι άλλα.

Πέμπτη 4.9.2025 | 1286

2.9.25

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτάρκεια


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 31.10.2024 | 1246


Μια λέξη, μια έννοια με πολύ περιεχόμενο την οποία εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι παππούδες και οι προπάπποι μας.


Μια λέξη, μια έννοια με πολύ περιεχόμενο την οποία εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι παππούδες και οι προπάπποι μας. Παρόλο που ο όρος είναι από μόνος του κατανοητός, θα ορίζαμε με απλά λόγια την αυτάρκεια ως τη συνειδητή προσπάθεια για κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών μας μέσα στα πλαίσια της οικονομικής δραστηριότητας της οικογένειας και των μελών της. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, θεωρούνταν ως ένδειξη σοφής διαχείρισης των νοικοκυραίων οι οποίοι αποτελούσαν πρότυπα στα πλαίσια της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα κάποιοι τη θεωρούν ως ένδειξη φτώχειας και χαμηλού βιοτικού επιπέδου. 

1.9.25

ΚΙΜΩΝΑ ΜΗΤΑΛΙΔΗ: Δημοτικές εκλογές ένας χρόνος μετά

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.10.2024 | 1245


Πέντε χρόνια στο τιμόνι του Δήμου κανείς δεν έχει την πολυτέλεια της άγνοιας ή της αποποίησης των ευθυνών ρίχνοντας το ανάθεμα στους προηγούμενους, εξάλλου οι ίδιοι είναι πλέον οι προηγούμενοι.


Λίγες μέρες πριν, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επανεκλογή της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Κορεντσίδη. Η αλήθεια είναι, πως ελάχιστοι πίστευαν πως το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2023, θα εξελισσόταν στο απόλυτο εκλογικό θρίλερ. 160 μόλις ψήφους η οριακή διαφορά, όμως ακόμα κι έτσι η κάλπη έβγαλε νικητή, οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο Δήμαρχο. Η ανάγκη για συνέχεια αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα της σταυροδοσίας των δημοτικών συμβούλων, όπου σχεδόν όλοι όσοι ήταν εκ νέου υποψήφιοι, επανεκλέγησαν και μάλιστα στις κορυφαίες θέσεις.

Οι εκλογές όμως είναι το παρελθόν, ο Δήμος και οι Δημότες δεν θέλουν ούτε πολιτικές αναλύσεις, ούτε εκλογική αποτίμηση. Ένα χρόνο μετά από την επανεκλογή της Δημοτικής Αρχής, οι δημότες απαιτούν πράξεις και το κυριότερο αποτέλεσμα.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Με αφορμή τους αγώνες δρόμου προς τιμήν του Παύλου Μελά

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Είναι κάποιες συμπτώσεις που σε κάνουν να απορείς και να θαυμάζεις! Σαν αυτή με τον αγώνα δρόμου προς τιμήν του μεγάλου μας Ήρωα 120 χρόνια μετά τον θάνατό του. Όπου, στην πρώτη σύσκεψη των φορέων του τόπου μας μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτη μας, νωρίς ακόμα, ακούστηκε η πρόταση για τη διεξαγωγή του αγώνα δρόμου, ώστε να συμμετάσχουν οι μαθητές μας τρέχοντας στις εκδηλώσεις τιμής. Τότε κανείς από τους συσκεπτομένους δεν ήξερε ή δε θυμόταν...

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ