9.12.09

ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η επόμενη μέρα

Είναι φυσικό να κυριαρχεί στην επικαιρότητα η εκλογή αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας από την σκοπιά του θα το σχολιάσει οι αναλύσεις θα δώσουν και θα πάρουν. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα αυτά που κατά την γνώμη μου αξίζει να σχολιαστούν.
Το πρώτο είναι η συμμετοχή του κόσμου. Ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ένα κόμμα ζαλισμένο από την ήττα σαν τον πυγμάχο μετά από το νοκ άουτ ξύπνησε, έδρασε, πολέμησε αντιπαρατέθηκε και έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς να περιμένουν στην ουρά. Προσωπικά έλεγα ότι αν ο αριθμός των ψηφισάντων περάσει τις πεντακόσιες χιλιάδες πρέπει η Νέα Δημοκρατία να ανοίγει σαμπάνιες και να γιορτάζει την ανάστασή της. Βέβαια η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά ήταν δεδομένη με τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων. Γιατί ήταν δεδομένη και η αποδοχή στο ευρύ εκλεκτορικό σώμα.
Το δεύτερο ήταν η δυσαναλογία των στελεχών που τάχθηκαν υπέρ των υποψηφίων. Παρατηρήθηκε μία μαζική υποστήριξη προς μία υποψήφιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε μία διάσταση μεταξύ και στελεχών και των απλών οπαδών. Ο καθένας μπορεί να εικάσει πολλά πάνω σ αυτό το θέμα το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν πρέπει να μείνει ανεξερεύνητο το παραπάνω φαινόμενο. Η διαδικασία ενσωμάτωσης σ ένα πολιτικό σύστημα, ο τρόπος ανάδειξης, οι άνθρωποι που βοηθούν την ένταξη του, μάλλον δεν λαμβάνουν υπόψη όσο θα έπρεπε την βάση και την άποψή τους. Με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μία πλήρης χειραφέτηση του απλού οπαδού από το στέλεχος και τον βουλευτή. Με άλλα λόγια ψηφίζουμε βουλευτή αλλά δεν τον υποστηρίζουμε στις κορυφαίες επιλογές του. Βέβαια ως ένα βαθμό αυτό είναι και υγιές αλλά είναι καλό για την δημοκρατία μας να μην υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των στελεχών και των ψηφοφόρων σε μείζονα θέματα; Ο νέος αρχηγός καλείται να αναμορφώσει το σύστημα ανάδειξης των στελεχών. Να το αποδεσμεύσει από παρέες και ομαδούλες να το εκσυγχρονίσει και να το ανεξαρτητοποιήσει από τους πάτρωνες τους βαρώνους και τους κολλητούς.
Το τρίτο θέμα είναι η μάχη των ιδεών μέσα στα λεγόμενα bloogs. Αν και δεν φαίνεται υπήρξε μία τεράστια κινητοποίηση που συνέβαλε καθοριστικά στην τεράστια συμμετοχή στην ψηφοφορία, μία καθημερινή ανάρτηση σχολίων αναλύσεων και απόψεων απλών ανθρώπων που ήταν καθοριστική στην διαμόρφωση της τελικής γνώμης. Ίσως είναι και μία εξήγηση των αντισυμβατικών συμπεριφορών των ψηφοφόρων. Προανέφερα ότι η εκλογή αυτή θα μας απασχολήσει πολύ και θα καθορίσει τις εξελίξεις όχι μόνο στο χώρο της ΝΔ αλλά και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα γιατί η εκλογή είχε μία ανατρεπτική δυναμική. Για δε τους έχοντες την στενή κομματική αντίληψη της επετηρίδας στην πολιτική ήταν επαναστατική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ