23.1.11

ΟΔΟΣ: Αρχή


Η ορκωμοσία του νέου πολυπληθούς δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς που ορίσθηκε για την δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, θα θέσει σε δεύτερη προτεραιότητα την ουσία της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Διότι η τρέχουσα επικαιρότητα εντείνει το αίσθημα της αβεβαιότητας στους πολίτες. Όχι μόνο σε σχέση με τον Καλλικράτη και την Καστοριά, αλλά τις διαγραφόμενες προοπτικές γενικότερα. Πάντως, αυτό καθ’ εαυτό το θέαμα της ορκωμοσίας, θα θυμίζει τάγμα νεοσυλλέκτων κατά την ορκοδοσία τους. Κάποιοι από τους συμβούλους είναι άπειροι, και μερικοί άλλοι ίσως και άσχετοι, ή ακόμη χειρότερα, αδιάφοροι. Οι περισσότεροι πάντως για μερικές ώρες θα αισθανθούν βολικά.

Περιτριγυρισμένοι οι νεοφώτιστοι σύμβουλοι από συγγενείς και φίλους, ζωσμένους τα καλά τους ρούχα. Ξανθές, ως επί το πλείστον κυρίες με γόβες, ταγιέρ και μια επέλαση κοσμημάτων να υπογραμμίζουν την χαρμόσυνη επισημότητα στο κάδρο της τελετουργίας. Η οποία, εκτός των άλλων, θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι λαμπερή και σεμνή. Κατά βάθος όμως θα αποτελούν ένα εικαστικό σύνολο που αντίστοιχό του μόνο σε πανηγυρικούς και δοξολογίες συναντά κανείς. Μόνο που εκεί, μετά την δεξίωση, όλοι ξεμπερδεύουν και πάνε ήσυχοι στα σπίτια τους.

Διότι, στην περίπτωση του Δήμου Καστοριάς, μετά απ’ όλα αυτά, την ορκωμοσία του νέου δημάρχου κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη και του δημοτικού συμβουλίου (καθώς και των τοπικών συμβουλίων), τις ευχές και τα φλας, η ιστορία (τους) μόλις που θα ξεκινά.

Οι επισημάνσεις δεν αφορούν τις ευθύνες των ίδιων αποκλειστικά, ούτε μόνο των νικητών. Πρωτίστως αφορούν την παράλειψη της πολιτείας να μεριμνήσει για την κατάλληλη προετοιμασία και τον έγκαιρο συντονισμό του νέου αυτοδιοικητικού φορέα. Δευτερευόντως βεβαίως, αφορά τους εκλεγμένους, μια και οι ίδιοι υποσχέθηκαν στον κόσμο που τους ψήφισε και τους ανέβασε στο βάθρο του νικητή, ότι έχουν τις έξυπνες ιδέες και τις κατάλληλες λύσεις. Αυτό τονίζεται κατ’ επανάληψη από την ΟΔΟ, για να μην ξεχνιούνται τα αυτονόητα.

Χωρίς αμφιβολία όμως, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι ειδικά η πόλη, από άποψη στοιχειωδών υποδομών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχειμωνιάσει χωρίς άμεσες δράσεις.

Και στην εξέλιξη όλων αυτών, δηλαδή στην εφαρμογή του νέου Δήμου, στην προετοιμασία και εκτέλεση άμεσου και ταχύρρυθμου προγράμματος για την καθημερινότητα και την πόλη, σοβαρό ρόλο αναμένεται να έχουν και οι μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου, ειδικά δε αυτές που διεκδίκησαν επί ίσοις όροις την διοίκηση του Δήμου και την νίκη. Τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει ο νέος δήμαρχος Καστοριάς, καλώντας το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου σε συστράτευση. Στην πράξη, και όχι στα λόγια βεβαίως.

Ο συνδυασμός «Νέος Δήμος Νέα Πορεία», και προσωπικά ο κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης, που άλλωστε προεκλογικά είχε υποσχεθεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα 100 ημερών, και όντας νομάρχης για 8 χρόνια (και άλλα τόσα αντινομάρχης), οφείλει να διαθέσει την εμπειρία του για τον τρόπο συντονισμού αυτοδιοικητικών υποσυνόλων. Καθώς και ο συνδυασμός «9 Ένα», και προσωπικά ο κ. Κωνσταντίνος Κοντόπουλος, ο οποίος με την γνώση της πόλης της Καστοριάς και για τις ελλείψεις που αφήνονται με την λήξη της θητείας της λήγουσας δημοτικής περιόδου μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής.

Για την ΟΔΟ, δεν χωρεί αμφιβολία: Ούτε λόγος να γίνεται για παραιτήσεις (τώρα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα), ιδίως αυτών που ήταν υποψήφιοι δήμαρχοι. Πρωτίστως, διότι ο σεβασμός στο εκλογικό αποτέλεσμα και στην καθαρή νίκη του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη (έστω κι’ αν η διαφορά του στον β’ γύρο αποδείχθηκε μικρότερη απ’ αυτή που κάποιοι περίμεναν) αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωσή τους.

Μετά την εκλογική νίκη του κ. Ιωάννη Τσαμίση το 2006, ο κ. Γ. Καπαχτσής, αν και υπήρξε ο μεγάλος ηττημένος, δεν λιποτάκτησε. Αντίθετα επί 4 χρόνια παρέμεινε στα έδρανα της μειοψηφίας ως απλός σύμβουλος, ασκώντας έλεγχο σε δήμαρχο, αντιδημάρχους, συμβούλους και αξιωματούχους. Τους οποίους σαν παλαίμαχος δικηγόρος και ψημένος πολιτικός, στο πλαίσιο της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, κανονικά δεν θα του έφθαναν ούτε για κολατσιό. Μπορεί να μην κατόρθωσε να ανακόψει την δημοτική κατάπτωση. Αλλά σίγουρα θα αποτυπωθεί στην τοπική ιστορία, και θα καταγραφεί στα πιο θετικά της διαδρομής του στα δημόσια πράγματα, η απόφασή του να τιμήσει την ψήφο των δημοτών, παραμένοντας απλός σύμβουλος. Αυτό ισχύει, έστω κι’ αν δεν συμφωνεί κανείς απόλυτα με τις γραμμές που ακολούθησε.

Βεβαίως (έστω κι’ αν ο λόγος ήταν οι επόμενες, δηλαδή οι μόλις διενεργηθείσες εκλογές), το 2006 δεν λιποτάκτησε ούτε ο κ. Κων/νος Κοντόπουλος. Ο οποίος χάρη στην (συχνά υπερβολικά) μαχητική του παρουσία, εξελίχθηκε σε φόβητρο της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ενσάρκωσε την κριτική συνείδηση μεγάλης μερίδας των κατοίκων της Καστοριάς, αποτρέποντας τα χειρότερα, ιδίως τον υπερδανεισμό του Δήμου, και πιθανούς αδιαφανείς πειρασμούς.

Η ΟΔΟΣ, συγκεντρώνοντας τα μηνύματα, e mails, τα τηλεφωνήματα και τις επιστολές των συνδρομητών και αναγνωστών για τα «Πρόσωπα του 2010», έγινε μάρτυρας ενός πρωτοφανούς κλίματος καθολικής απόρριψης και αποδοκιμασίας του κατεστημένου. Πρέπει να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι υπέδειξαν πρόσωπα που ξεχώρισαν για τα αρνητικά τους. Ακόμη και με κάποια υπερβολή. Αυτό οφείλεται προφανώς στην ελληνική κρίση, αλλά και την βαθύτερη κρίση της Καστοριάς.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, διαμορφώνεται με τάσεις μαζικότητας, μια συνολική απόρριψη για πρόσωπα και φορείς, που δεν περιορίζεται στα στενά όρια των πολιτικών. Η αμφισβήτηση και ο θυμός, αφορά κάθε εκδήλωση του κατεστημένου, ακόμη και τα ανώτερα στελέχη της Εκκλησίας. Προφανώς, διότι γίνεται πια αντιληπτή ότι η αποσάθρωση είναι ανεξέλεγκτη.

Για τον λόγο αυτό, τυχόν παραίτηση του ενός ή του άλλου από τους υποψηφίους δημάρχους που δεν κέρδισαν τον στόχο τους, θα ισοδυναμεί με εγκατάλειψη και περιφρόνηση του κοινωνικού συνόλου. Και θα στείλει το χείριστο δυνατό μήνυμα, όχι μόνο στους δημότες και κατοίκους της Καστοριάς, και ιδίως αυτούς που τους ψήφισαν. Αλλά και σε όσους θα αισθανθούν τις συνέπειες μιας τέτοιας λιποταξίας, ιδίως δε τα εκλεγμένα μέλη των δικών τους συνδυασμών. Το τίμημα θα το πληρώσει στις επόμενες εκλογές η Καστοριά, αφού κανείς δεν θα είναι πλέον πρόθυμος να είναι υποψήφιος σύμβουλος-στρατιώτης, σε ομάδα από την οποία το σκάει πρώτος, ο πρώτος. Που θα αποδειχθεί λαγός, και όχι οδηγός.

[Χρόνια Πολλά]



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ