3.4.12

«Το καλλιτεχνικό έργο του Νικολάου Πιστικού»

Στις 20 Φεβρουαρίου 2012 στην συνεδρίαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς μεταξύ των άλλων θεμάτων κατατέθηκε και πρόταση εισήγηση του συμβούλου της δημοτικής κοινότητας Καστοριάς κ. Ελευθερίου Ασλανίδη, με θέμα «Το καλλιτεχνικό έργο του Νικολάου Πιστικού». Πιο συγκεκριμένα, στην εισήγησή του ο κ. Ασλανίδης αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πρόσφατα γεγονότα απόδοσης τιμών, επαίνων και θερμότατων ευχαριστιών προς την αξιότιμη εικαστικό κα Βασιλική, της οποίας την προσφορά ουδόλως απαξιώ, απεναντίας, ιδιαιτέρως τιμώ και αποδέχομαι, και ορθά ο Δήμος ενήργησε, τονίζω το εξής παρεμφερές γεγονός.
Ένας πραγματικός πατριώτης, εφάμιλλος καλλιτέχνης, αν όχι καλλίτερος, κατά την άποψή μου, ένα ταλέντο που τιμά ιδιαίτερα την Καστοριά, μια διαχρονική αξία, ο κ. Νικόλαος Πιστικός, δεν τιμάται, δεν προβάλλεται, δεν αξιοποιείται το έργο του ανάλογα.

Το έργο αυτό, ένας ανεκτίμητος θησαυρός, μια διαχρονική αξία για την πόλης μας, αναφέρεται στην βυζαντινή, και μεταβυζαντινή εποχή, την σύγχρονη ιστορία της και όσα κειμήλια παρελθόντων εποχών, υπάρχουν ακόμη, αυτά τα υπέροχα μνημειακά κομψοτεχνήματα, αυτή την στιγμή, βρίσκονται σ' ένα μουσειακό χώρο του Μαυροχωρίου, όπου ελάχιστοι επισκέπτες και τουρίστες, τα βλέπουν, τα θαυμάζουν, τα χαίρονται και τα απολαμβάνουν.

Αυτό το έργο ζωής, μια καλλιτεχνική και θαυμαστή προσπάθεια προβολής και διαφήμισης της πατρίδος μας, μία ανεκμετάλλευτη μουσειακή περιουσία, θα πρέπει επιτέλους αξιοποιηθεί, και αποδοθεί από τον Δήμος στους δημότες του.
Ένα έργο που οπουδήποτε στη γη, θα είχε τιμηθεί δεόντως, θα είχε προβληθεί, θα είχε αξιοποιηθεί, θα το είχαν εκμεταλλευτεί παντοιοτρόπως, εμείς το παραμελήσαμε, το απαξιώσαμε, το αγνοούμε, και κοντεύομε να το εξαφανίσουμε παντελώς.
Δεν βρέθηκε καμία απολύτως διοίκηση του Δήμου μας να λάβει υπ' όψιν το εν λόγω σοβαρότατο έργο, κατά την άποψή μου.
Αν εκτιμήσουμε την αξία του έργου καλλιτεχνική και οικονομική,- γιατί όχι,- τη προβολή, τη διαφήμιση, τη οποία θα μας προσφέρει, πρέπει κύριοι συνάδελφοι, να πάρουμε απόφαση και να εισηγηθούμε την αξιοποίησή του.
Αν έλθουμε σε επαφή με τον κ.Πιστικό, με ανοιχτόμυαλες διαθέσεις και ελάχιστο οικονομικό κόστος, μπορούμε να πετύχουμε αύξηση τουριστικού ενδιαφέροντος, ν’ αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στον αξιότιμο καλλιτέχνη συμπατριώτη μας, και φυσικά να λάβουμε υπ' όψιν τα επιπλέον έσοδα για τον Δήμο. Είμαι στην διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, για περαιτέρω ενέργειες, καθώς και προσφορά. Θέλει δουλειά, αλλά πιστεύω ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει αντίστοιχο και πολλαπλάσιο όφελος.
Γνωρίζω ήδη ότι δεν πρόκειται να λάβω απάντηση, όπως σε τόσες άλλες εισηγηθείσες προτάσεις μου, εξακολουθώ όμως να επιμένω και να ελπίζω σε μια θετική εκτίμηση της εισήγησής μου προς όφελος όλων μας».


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ