recJPp8XvMXop0y2Y7vHbTA_Phw ΟΔΟΣ: ΟΔΟΣ: Η Καστοριά των πολλών ταχυτήτων

Σελίδες

14.5.24

ΟΔΟΣ: Η Καστοριά των πολλών ταχυτήτων


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.12.2023 | 1203


Το εγχείρημα που αυτοπροσδιορίζεται ως «μαγική λιμνοπολιτεία», εξ ορισμού αποκλείει τις μη παραλίμνιες ζώνες της πόλης. Οπότε καθιερώνεται η Καστοριά των πολλών ταχυτήτων, ακόμη και στην διακόσμηση των Χριστουγέννων και των εορτών.


Οι στολισμοί της Καστοριάς εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων 2023 και της Πρωτοχρονιάς 2024 με πρωτοβουλία της αρμόδιας αντιδημαρχίας του δήμου Καστοριάς, επαναλαμβάνουν με τον πιο σαφή τρόπο την καθιερωμένη από χρόνια νοοτροπία του δήμου Καστοριάς. Οι εορταστικοί διάκοσμοι, δεν αφορούν πάντως την περίοδο των Καρναβαλιών 6-7-8 Ιανουαρίου 2024, για τα οποία «διακοσμούνται» κεντρικοί δρόμοι, από τις πλατείες Δαβάκη και στο ύψος του δημαρχείου, ως την πλατεία Ομονοίας και ξεχωριστά ως την πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ (Ντολτσού). 

Αυτό που καθιερώθηκε είναι ότι ο δήμος Καστοριάς, μέσα και από την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, είναι στρατευμένος στην υπόθεση της «τουριστικής ανάπτυξης» της Καστοριάς. Και πιο ειδικά την ανάπτυξη περιορισμένων, απολύτως ορισμένων, και λίγων επαγγελματικών ομάδων και περιοχών. Ξενοδόχοι, εστιάτορες, καφετέριες, μπαρ, fast foods, καταστήματα αναμνηστικών δώρων γούνας και δέρματος. Ως εκεί. 

Και αν η τουριστική ανάπτυξη αφορά και σε κάποιους ιδιώτες ιδιοκτήτες χώρων βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων και πάλι, το διακοσμητικό ενδιαφέρον του δήμου Καστοριάς, μόνο όσους δραστηριοποιούνται στις παραλίμνιες ζώνες αφορά (ο διάκοσμος). Και όχι τους χιλιάδες κατοίκους της πόλης της Καστοριάς που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τις ανηφόρες και κατηφόρες. Διότι εκεί δεν υπάρχει δημοτικός διάκοσμος, ούτε στολίδια, ούτε λαμπιόνια. Ούτε χαρά. Οπότε καθιερώνεται η Καστοριά των πολλών ταχυτήτων, ακόμη και στην διακόσμηση των Χριστουγέννων και των εορτών.

Έτσι στις παραλίες, ειδικά την νότια, ανατολική και τη δυτική (λεωφόρο των Κύκνων) όπου κατά κανόνα κινούνται και μετακινούνται οι «τουρίστες», το νέο φετίχ (στην πόλη που κάποτε επιχειρούσε το ίδιο πρόχειρα να αντιμετωπίσει την ανεργία με άδειες... περιπτέρων –για όσους το λησμονούν) ειδικά οι νύχτες μοιάζουν λαμπρές. Περισσότερο ή λιγότερα από άλλα «διάσημα» ανά την Ελλάδα αντίστοιχα θέρετρα, δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει ότι το εγχείρημα που αυτοπροσδιορίζεται ως «μαγική λιμνοπολιτεία», εξ ορισμού αποκλείει τις μη παραλίμνιες ζώνες της πόλης. Αν και στην πράξη ούτε και την λίμνη περιλαμβάνει, και αυτό, παρά το brand όνομά της («λιμνοπολιτεία»).
 
Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με το στυλ και την αισθητική της διακόσμησης των φετινών εορτών στην Καστοριά, δεν αλλάζει το ότι η πόλη είναι παραφορτωμένη στις χαμηλές της ζώνες. Και σχεδόν σκοτεινή και εγκαταλειμμένη, από την διακοσμητική μπαγκέτα, όλες ανεξαιρέτως οι επάνω ζώνες, του παλιού κέντρου της Καστοριάς. Που έχει ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία του δήμου. Και μόνο από τα χριστουγεννιάτικα δένδρα των κατοικιών και τα λαμπιόνια στα μπαλκόνια των κατοικιών, μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να υποθέσει, ότι και οι κάτοικοι εκεί, εορτάζουν τα Χριστούγεννα με το... νέο ημερολόγιο.

Βεβαίως προστέθηκε στο φετινό αρκετά δαιδαλώδες εορταστικό πρόγραμμα και ένας εξόχως ασαφής και αόριστος κύκλος περιπάτων πολιτισμού σε ναούς και άλλα μνημεία της πόλης που βρίσκονται ακόμη και στις υψηλές ζώνες, αλλά η πρωτοβουλία είναι πολύ άγαρμπη για να στεφθεί με πραγματική επιτυχία. 

Εν τω μεταξύ, αξίζει να σχολιαστεί δηκτικά και δικαιολογημένα σε ένα βαθμό, ο υπερβολικός στολισμός του περίφημου κόμβου στην περιοχή της συμβολής της Μεγάλου Αλεξάνδρου με την λεωφόρο των Κύκνων. Ένας διάκοσμος που ίσως και να προκαλεί αρρυθμίες στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, θεωρητικά ακόμη και κάποιους κινδύνους καθώς περιορίζει την ορατότητα αποσπώντας υπέρμετρα την προσοχή. 

Ο συγκεκριμένος διάκοσμος αποδεικνύει ότι ο κόμβος είναι πλέον ο Θησαυρός της Καστοριάς και ο Ομφαλός της δημοτικής αρχής. Ενώ ο παράπλευρος διάκοσμος (όπως η σε λευκό μέταλλο ανεπτυγμένη σύνθεση) μπορεί να θεωρηθεί εφάμιλλος της αισθητικής αντίληψης σε ισλαμικά κράτη στα βάθη της Ασίας, που "ξεγελούν" τα δικά τους πλήθη, με υπόνοιες διακόσμου των Χριστουγέννων.

Κι αν όλα αυτά είναι απλές υποθέσεις και πλευρές υποκειμενικής αντίληψης και άποψης, σίγουρα είναι εντελώς αντικειμενικό το ζήτημα, ότι ο Δήμος Καστοριάς, που διαχειρίζεται και δεν δικαιούται να επιβάλλει μεταβολές στην παράδοση της πόλης, με το να προσθέσει μια ακόμη ημέρα καρναβαλιού το 2024, εν όψει Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακου προφανώς των τουριστών, εισάγει καινά δαιμόνια. Που θα επιτρέψουν στο μέλλον την συζήτηση για μεταφορά του καρναβαλιού σε ημέρες αργίας. Και αυτά είναι σοβαρά θέματα που δεν πρέπει να θυσιαστούν για την εμμονή του περίφημου «τουρισμού της παραλίας».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Δεκεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1203.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.