recJPp8XvMXop0y2Y7vHbTA_Phw ΟΔΟΣ: Συναγωγές

Σελίδες

26.4.24

Συναγωγές

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η είσοδος της συναγωγής Μπεθ Καλ στην Καστοριά.

Πραγματοποιήθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 2024 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο "Θεσσαλονικέων συναγωγές. Άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας", που εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την "Ημέρα μνήμης ελλήνων εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος". 

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από τις 59 συναγωγές και τα προσευχητάρια που λειτουργούσαν διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη προπολεμικά μόνο η Συναγωγή Μοναστηριωτών διασώζεται σήμερα, επειδή λειτουργούσε ως αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής». 

Επισήμανε ακόμη ότι όπως φανερώνεται από τον τίτλο της, η παρούσα έκθεση διαφέρει από προηγούμενες, καθώς η προσέγγιση της ιστορίας των συναγωγών είναι ανθρωποκεντρική μιας και οι μικροϊστορίες των εβραίων της Θεσσαλονίκης, πάντοτε με άξονα εξέτασης ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις συναγωγές, βρίσκονται στο επίκεντρο και λειτουργούν ως η αφετηρία για την προσέγγιση άγνωστων όψεων της καθημερινής ζωής των θεσσαλονικέων εβραίων. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι οι δύο συναγωγές που λειτουργούν σήμερα, εκτός από τις θρησκευτικές ανάγκες της κοινότητας, γίνονται τόποι κατανόησης και αποδοχής του «άλλου» μιας και τις επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά μαθητές από σχολεία από όλη την Ελλάδα και σπουδαστές από το εξωτερικό. 

Στη συνέχεια η επιστημονική υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, δρ. Ξένια Ελευθερίου μίλησε για το περιεχόμενο της έκθεσης, αναφερόμενη στις τρείς μεγάλες συναγωγές της πόλης ξεκινώντας από την Ταλμούδ Τορά Αγκαντόλ τον 16ο αιώνα, την Μπεθ Σαούλ τον 19ο αιώνα και καταλήγοντας στην Μοναστηριωτών που λειτουργεί από τον 20ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η παρουσίαση των κεντρικών συναγωγών λειτούργησε ως αφετηρία για τη θεματική προσέγγιση ποικίλων όψεων της ζωής των εβραίων με στόχο την ανακάλυψη άγνωστων πτυχών της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη. 

Το τραυματικό ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος και της ζωής των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης μεταπολεμικά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παρούσας έκθεσης με άξονα εξέτασης πάντοτε γεγονότα που έλαβαν χώρα στις συναγωγές της πόλης. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 31 Μαΐου 2024. 
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης (jmth. gr) Αγίου Μηνά 11.
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00-14:00. 
Τετάρτη: 09:00-14:00 και 17:00-20:00. 
Κυριακή: 10:00-14:00

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1211.


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.