1. Βλέπε σχετικά, Βούλγαρης, Γιάννης., & Νικολακόπουλος, Ηλίας., ‘2012: Ο διπλός εκλογικός σεισμός,’ Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα, 2014. Και δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για «εκλογικό σεισμό», παρά την ανατροπή που έλαβε χώρα, διότι η ‘Εθνική Συσπείρωση’ του διδύμου Μαρίν Λεπέν - Ζορντάν Μπαρντελά, εξακολουθεί να διατηρεί τις δυνάμεις του. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η ισχυρή εκλογική του επιρροή καταγράφηκε ευκρινέστερα στον πρώτο γύρο των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όταν και δεν υπήρξαν συμμαχίες μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων και κυρίως μεταξύ της Μακρονικής συμμαχίας και του Αριστερού ‘Νέου Λαϊκού Μετώπου’. Δεύτερον, το κόμμα του Γάλλου προέδρου επ’ ουδενί δεν καταποντίστηκε όπως άκριτα προέβλεπαν ορισμένοι αναλυτές. Αντιθέτως, διατήρησε δυνάμεις, γεγονός που του επιτρέπει να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη ημέρα. Τρίτον, η λαϊκιστική και ριζοσπαστική, αντιδυτική ‘Ανυπότακτη Γαλλία’ του Ζαν-Λικ Μελανσόν, δεν φαίνεται να ξεχωρίζει αισθητά επί των υπολοίπων κομμάτων που συναποτελούν το ‘Νέο Λαϊκό Μέτωπο’ και κυρίως από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Ραφαέλ Γκλισμάν.
2. Το Μακρονικό κόμμα αφενός μεν είχε εφεδρείες να ενεργοποιήσει, και, αφετέρου δε, κάτι σημαντικότερο: «Δυναμική ηγεσία» (το δίδυμο Εμμανουέλ Μακρόν-Γκαμπριέλ Ατάλ), σύμφωνα με την εύστοχη διατύπωση της Κατερίνας Λαμπρινού και του Γιάννη Μπαλαμπανίδη, η οποία δεν κάμφθηκε ούτε για μία στιγμή από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα τόσο των ευρωπαϊκών εκλογών όσο και του πρώτου γύρου των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Και απέναντι στις αντιφατικές εν πολλοίς δηλώσεις του διδύμου Μαρίν Λεπέν-Ζορντάν Μπαρντελά και της έλλειψης ηγέτη στο ‘Νέο Λαϊκό Μέτωπο,’ η «δυναμική» ηγετική ομάδα του Μακρονικού ‘Μαζί’ ξεχώρισε εύκολα. Βλέπε σχετικά, Λαμπρινού, Κατερίνα., & Μπαλαμπανίδης, Γιάννης., ‘Ο ασταθής μετασχηματισμός της Ελληνικής Κεντροαριστεράς,’ στο: Βούλγαρης, Γιάννης., & Νικολακόπουλος, Ηλίας., ‘2012: Ο διπλός εκλογικός σεισμός…ό.π.
3. Το θετικό για την ‘Εθνική Συσπείρωση’, παρ’ όλη την αρνητική εξέλιξη, είναι πως ο δείκτης της «κομματικής ταύτισης» παραμένει υψηλός, κατά την ανάλυση της Ευτυχίας Τεπέρογλου & και του Μάνου Τσατσάνη, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον. Και ειδικά για τις Γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027. Εμβαθύνοντας περισσότερο στην ανάλυση μας, θα υποστηρίξουμε πως η ρητορική περί ‘ανίερης συμμαχίας μεταξύ Μακρόν και Άκρας Αριστεράς,’ βοηθά το κόμμα από το να μην πέσει στην ‘παγίδα’ της εσωστρέφειας, λόγω της απώλειας της πρώτης θέσης στο δεύτερο γύρο των Γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η ‘Εθνική Συσπείρωση’ υπέστη πολιτική και ιδεολογική ‘ζημία,’ όχι όμως τόσο μεγάλη ώστε να μπορεί να γίνει λόγος για ‘στρατηγική ήττα και καταβαράθρωση της ‘Ακροδεξιάς.’ Βλέπε σχετικά, Τεπέρογλου, Ευτυχία., & Τσατσάνης, Μάνος., ‘Η επίσπευση ενός αργού θανάτου. Κομματικές ταυτίσεις και το τέλος του δικομματισμού,’ στο: Βούλγαρης, Γιάννης., & Νικολακόπουλος, Ηλίας., ‘2012: Ο διπλός εκλογικός σεισμός…ό.π.
4. Η επικεφαλής της ‘Εθνικής Συσπείρωσης’ έκανε εμφανείς προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί σταδιακά από το Πουτινικό καθεστώς και από τις επιλογές του, υποστηρίζοντας πως η Γαλλία θα εξακολουθήσει να προσφέρει βοήθεια στην εμπόλεμη Ουκρανία.
5. Βλέπε σχετικά, Γεωργιάδου, Βασιλική., & Ρόρη, Λαμπρινή., ‘Η Άκρα Δεξιά στη μεταμνημονιακή εποχή: Κίνητρα ψήφου, διαθεσιμότητα και ελλοχεύουσα δυναμική,’ στο: Αρανίτου, Βάλια., Γεωργιάδου, Βασιλική., & Τσατσάνης, Μάνος., (επιμ.), ‘Η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων. Ανάμεσα στα μνημόνια και την πανδημία. Στάσεις, αντιλήψεις, στοιχίσεις και αποστοιχίσεις,’ Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα, 2022. Σαφώς, κινούμενοι θεωρητικά, θα τονίσουμε πως λόγο στην αρνητική, για την ‘Εθνική Συσπείρωση’ εξέλιξη, διαδραμάτισε και η απειρία του υποψήφιου πρωθυπουργού Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος δεν θεωρήθηκε ικανός και έτοιμος, από πολλούς ψηφοφόρους, να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. Ή αλλιώς, να ασκήσει εξουσία.
6 Η αντοχή και δη η εκλογική αντοχή που επιδεικνύει το συγκεκριμένο λαϊκιστικό κόμμα καθίσταται αξιοσημείωτη. Και ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει το Γαλλικό κομματικό-πολιτικό σύστημα έτσι όπως έχει συγκροτηθεί μετά τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του 2022, δεν είναι άλλο από το ό,τι η ‘Ανυπότακτη Γαλλία,’ παρά την εν γένει φυσιογνωμία της, θεωρείται από ουκ ολίγους ψηφοφόρους ως το ‘μόνο αποτελεσματικό αντίβαρο’ στην ‘επέλαση’ της ‘Εθνικής Συσπείρωσης’. Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου η επιθετική ρητορική Μελανσόν κατά του ‘κατεστημένου’ και των Γαλλικών ‘ελίτ’, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών να μην ‘τρομάζει’ Γάλλους ψηφοφόρους. Ή αλλιώς, να τους ‘τρομάζει’ λιγότερο από την ρητορική της Μαρίν Λεπέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.