22.3.07

ΟΔΟΣ: Σεμνά και ταπεινά ομόλογα (Ι)

Με χιονοστιβάδα αρχίζουν να μοιάζουν οι εξελίξεις στο πολιτικόδιαχειριστικό σκάνδαλο των αποθεματικών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), στο οποίο όπως αποκαλύφθηκε, πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου είχε διοριστεί ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, υιός του κ. Κωνσταντίνου Σημαιφορίδη τέως βουλευτή Καστοριάς και μέχρι πρόσφατα γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.

Ως το τέλος της περασμένης εβδομάδας είχε παραδοθεί το πόρισμα της έρευνας μετά τις αποκαλύψεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μόλις ο υπουργός Ανάπτυξης έλαβε γνώση του περιεχομένου του, ζήτησε αμέσως παραιτήσεις. Στην ανακοίνωση αποπομπής, ανταποκρίθηκε ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης με... καθυστέρηση τριών ημερών και υπέβαλε την παραίτησή του διευκολύνοντας την κυβέρνηση.

Ως τις αρχές της εβδομάδας αυτής, το ζήτημα απασχολούσε όλα τα έντυπα ΜΜΕ καθώς και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών με αφιερώματα με υπαινιγμούς, ή και ευθείες αμφισβητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και πρωτίστως στον τέως πρόεδρό του και συντοπίτη μας.

Το θέμα που άρχισε να ενσαρκώνει ένα αληθινό σκάνδαλο λόγω της φύσης του Ταμείου ως φορέα των Δημοσίων Υπαλλήλων (που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό), αλλά και της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε στα αποθέματά του, ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ (σε δραχμές κάτι λιγότερο από δύο δις, περίπου 1.700.000.000) ποσό που καρπώθηκε απ' ευθείας η αινιγματική χρηματιστηριακή εταιρείας "Ακρόπολις".

Λέγεται ότι στελέχη του Ταμείου ετοιμάζονται να προσφύγουν σε βάρος των εμπλεκομένων ακόμη και στα αστικά δικαστήρια ζητώντας το πιο πάνω ποσό, διότι κατά παράβαση του καθήκοντός τους, δεν είχαν καθοριστεί όρια διάθεσης στο πολύπλοκο παιγνίδι "επενδύσεων" που είχαν επιλεγεί.
ν και ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης τις λίγες εβδομάδες που αποκαλύφθηκε το σοβαρό θέμα, έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δημόσια παροχή εξηγήσεων, κάτι που επανέλαβε αμέσως μετά την παραίτησή του (επιφυλασσόμενος να λάβει γνώση του πορίσματος) ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί στην λογοδοσία που ανέλαβε και οφείλει. Παράλληλα την στιγμή που το θέμα "παίζει" ως πρώτη είδηση στο σύνολο των ΜΜΕ και ταλανίζει την κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο (η οποία και του υπέδειξε την έξοδο), κατέστησε σαφές ότι θα προσφύγει δικαστικώς για υπεράσπιση της τιμής του και της αλήθειας.

Μυστική ακόμη παραμένει η στάση του τέως γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας (που πρόσφατα τιμήθηκε από τον δήμο Νεστορίου) ο οποίος, συγκεντρώνει -τουλάχιστον στην Καστοριά- όλα τα βέλη της κριτικής των ασπόνδων κομματικών του φίλων, και ιδιαίτερα των απλών πολιτών ή στελεχών που κάποτε του ζητούσαν την ελπίδα για τα παιδιά τους για μια θέση στο δημόσιο, πλην όμως, ο πανίσχυρος κομματικός παράγοντας δήλωνε αδυναμία λόγω της διαφάνειας στις προσλήψεις ή και τις τοποθετήσεις των στελεχών στον κρατικό μηχανισμό.

Ακόμη στον κύκλο των προσώπων που δεν παραλείπουν να θεωρούν ότι δικαιώθηκαν οι απόψεις τους, ανήκουν και πολλοί άλλοι, ενώ αξίζει ιδιαίτερη μνεία στα μέλη της νομαρχιακής συνέλευσης της Νέας Δημοκρατίας η οποία την άνοιξη του 1998 είχε συνέλθει για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου, απέναντι στον κ. Δημ. Παπουλίδη, μέχρι που εμφανίσθηκε ο τέως βουλευτής και με απότομο τρόπο (θύμιζε διαδικαστικό πραξικόπημα) ανέτρεψε τις διαδικασίες και τους υποψηφίους, και στην συνέχεια επέβαλε τον υποψήφιο της επιλογής και έγκρισής του, κ. Γεώργιο Σιώμκο, φερέλπιδα για την πολιτική ακόμη τότε καστοριανό καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος εν συνεχεία υπέστη εκλογική συντριβή.

Η ανησυχία που διατυπώνεται ήδη αφορά το εύρος των αποκαλύψεων που μπορεί να έλθουν στο φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.



Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ