15.4.09

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Φίλιππος Πετσάλνικος
Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Καστοριάς


Κύριε Εκδότη-Διευθυντή της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΟΔΟΣ,

Στο φύλλο της Πέμπτης 19 Μαρτίου 2009 αναφερθήκατε στις προτάσεις για την στέγαση του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στην δική μου θέση. Επειδή στο κείμενο αυτό υπάρχουν ανακρίβειες και αυθαίρετες εκτιμήσεις και συμπεράσματα, αισθάνομαι την ανάγκη να συμβάλλω στην αποκατάσταση της αλήθειας με την επιστολή μου αυτή, που παρακαλώ να δημοσιεύσετε.
Πρώτα από όλα θυμίζω ότι την πρότασή μου για το ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του Πανεπιστημιακού τμήματος, δεν την διατύπωσα την περασμένη εβδομάδα, αλλά την έχω πει δημόσια πολλές φορές από τη στιγμή που το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης πριν από έξι μήνες με τη σχετική του απόφαση υιοθέτησε την πρόταση που είχαμε παρουσιάσει το 2005 στην τότε Υπουργό Παιδείας κα Μ. Γιαννάκου και αποφάσισε την λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην πόλη μας. Ήμουν ο πρώτος που δημόσια πρότεινα από το περασμένο φθινόπωρο να εξετασθεί η περίπτωση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ.

Κατά την άποψή μου συνηγορούν πολλοί λόγοι γι’ αυτό:
-Πρώτον γιατί πιστεύω ότι θα πρέπει το κτίριο αυτό να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο για την τοπική κοινωνία. Θυμίζω ότι με αυτό το σκεπτικό είχαμε ως Κυβέρνηση, παραχωρήσει με αποφάσεις των συναρμοδίων Υπουργών τον Οκτώβριο του 2002 το ΞΕΝΙΑ στον Δήμο Καστοριάς.
-Δεύτερον γιατί το κτίριο αυτό είναι αρχιτεκτονικά ιδιαίτερα ενδιαφέρον, έργο του γνωστού Αρχιτέκτονα Χ. Σφαέλου, μαθητή του διάσημου Κωνσταντινίδη, και με την έκταση των 1.600 m2 μπορεί να στεγάσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες του Τμήματος, αφού η Διοίκηση και η Βιβλιοθήκη θα στεγασθούν ούτως ή άλλως στο αρχοντικό Σαπουντζή.
-Τρίτον, γιατί το ΞΕΝΙΑ βρίσκεται στην Άνω Πόλη και η λειτουργία του Τμήματος θα συμβάλλει στην αναζοωγόννησή της. Άλλωστε το ΞΕΝΙΑ απέχει μόλις 150 μέτρα από το 1ο Γυμνάσιο.

Τις θέσεις αυτές τις δημοσιοποίησα επανειλημμένα και διαπίστωσα ότι δεν ήμουν ο μόνος που είχα αυτή την άποψη , αφού κατόπιν τόσο ο Πρόεδρος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με δηλώσεις του στην Καστοριά , όσο και το τοπικό Τεχνικό Επιμελητήριο, με μελέτη που παρουσίασε δημόσια, συνέπιπταν στην εκτίμηση ότι το ΞΕΝΙΑ είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για το Αρχιτεκτονικό Πανεπιστημιακό Τμήμα. Η τυχόν στέγαση στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου θα επιφέρει αναστάτωση στην εκπαίδευση των 140 μαθητών και στο προγραμματισμό των οικογενειών τους. Δεν υπάρχει λόγος να συμβούν αυτά αφού υπάρχει άλλη , καλύτερη λύση για την στέγαση του τμήματος. Δεν είναι αλήθεια επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί», να « φύγει» από την Καστοριά το Πανεπιστημιακό Τμήμα. Τόσο η απόφαση του συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα που πρέπει να εκδοθεί (τώρα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομίας) προβλέπουν, όπως γίνεται πάντα, την έδρα του τμήματος, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση την Καστοριά. Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι χρειάζονται χρόνια για να διαρρυθμιστεί κατάλληλα το ΞΕΝΙΑ. Θυμίζω ότι το 1996 διαθέσαμε , ως κυβέρνηση, 500 εκ. δρχ και σε 6 μήνες είχε διαμορφωθεί κατάλληλα το κτίριο της Ε.ΔΗ.ΚΑ. που υποδέχτηκε την ίδια χρονιά το 1ο τμήμα του Τ.Ε.Ι.. Επομένως, εφόσον παραχωρηθεί άμεσα το κτίριο του ΞΕΝΙΑ, μπορεί κάλλιστα να είναι έτοιμο για το φθινόπωρο του 2010.

Όλα τα παραπάνω τα έχω δημόσια δηλώσει, μέσω των ΜΜΕ, πολύ πριν συνεδριάσουν το Νομαρχιακό και το Δημοτικό Συμβούλιο και υπογραμμίζω ότι τις θέσεις μου για κάθε θέμα τις διαμόρφωνα και τις διαμορφώνω μόνο με βάση το τι είναι καλύτερο για τον τόπο και ιδιαίτερα για την νέα γενιά εν προκειμένω. Ονειρεύομαι σχολεία που θα γίνονται συνεχώς καλύτερα και Τ.Ε.Ι. και Πανεπιστήμιο που θα είναι όντως σχολές ευρωπαϊκού επιπέδου και θα συμβάλλουν στην πολλαπλή ανάπτυξη του τόπου. Για αυτό αγωνίστηκα και πρωτοστάτησα άλλωστε τόσο στην ίδρυση του Τ.Ε.Ι. το 1996, όσο και στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας το 2003, και στα πλαίσια αυτού, της λειτουργίας του Αρχιτεκτονικού Τμήματος στην πόλη μας.

Και δύο λόγια για το «Πνευματικό Κέντρο» στην Αγίου Αθανασίου. Πράγματι στην διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης ανταποκρίθηκα σε αίτημα του Δήμου και τον χρηματοδότησα με 18 εκ. δρχ. για την δημιουργία αιθουσών μουσικών και καλλιτεχνικών εργαστηρίων στο άνω όροφο του κτιρίου, που λειτούργησαν επί χρόνια, και με 5 εκ. δρχ. για εκπόνηση μελέτης ανακαίνισης της κεντρικής αίθουσας εκδηλώσεων . Μετά από μερικά χρόνια όμως ο Δήμος ανακοίνωσε ότι το Πνευματικό Κέντρο κλείνει, λόγω στατικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στα θεμέλια.Ομολογώ ότι δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική σας προς εμένα. Ευθύνομαι γιατί χρηματοδοτούσα το Δήμο για την βελτίωση των εγκαταστάσεων του Πνευματικού Κέντρου; Ή γιατί δεν μάντεψα εκ των προτέρων ότι ο Δήμος θα έκλεινε μετά από χρόνια το Κέντρο;
Θυμίζω επίσης ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχα προτείνει να δημιουργήσει ο Δήμος «Παπαλαζάρειο» Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, αξιοποιώντας τη δωρεά του αείμνηστου Παπαλαζάρου ως ιδία συμμετοχή για να εξασφαλίσει και την επιδότηση που θα μπορούσε να δοθεί από το 3ο Π.Ε.Π. Αν είχε εισακουστεί η πρότασή μου η Καστοριά θα διέθετε από καιρό σύγχρονη υποδομή για τον πολιτισμό και θα είχε τιμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και η μνήμη του Παπαλαζάρου.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την αντίθεσή μου με αποφάσεις της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού και του Δημοτικού Συμβουλίου πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα όπως κάθε πολίτης, να επικροτώ τις σωστές και να αντιτίθεμαι στις λάθος για τον τόπο αποφάσεις. Θα θυμίσω, περιοριζόμενος σε δύο μόνο παραδείγματα, ότι με αποφάσεις της πλειοψηφίας μπαζώθηκε άγρια το ’91-92 η λίμνη μπροστά στην Νομαρχία και δημιουργήθηκαν οι περίφημες «λασπονησίδες» και πιο πρόσφατα εγκρίθηκαν οι μελέτες και έγινε η τωρινή παρέμβαση- εξάμβλωμα στην πλατεία Ομονοίας. Και στις δύο περιπτώσεις είχα έντονα διαφωνήσει δημόσια.
Τις απόψεις μου και τις θέσεις μου θα τις διαμορφώνω και δημόσια θα τις καταθέτω με μοναδικό γνώμονα την Καστοριά που εξακολουθώ να ονειρεύομαι, και το συμφέρον του τόπου που οφείλω να υπηρετώ.
Αυτό κάνω και σε ό, τι αφορά τη στέγαση του Πανεπιστημιακού Τμήματος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26.3.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ