13.4.09

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Στην ΟΔΟ δημοσιεύθηκε συνέντευξη που έδωσε ο κ.Νίκος Πιστικός σε παιδιά του σχολείου στην οποία είναι φανερή η στοργή που αισθάνεται για τα έργα που δημιούργησε με τόσο κόπο και πάθος. Ο Νίκος Πιστικός είναι ένας αυτοδίδακτος λαϊκός καλλιτέχνης, κάτι ανάλογο με τον Θεόφιλο στο είδος με το οποίο ασχολείται, μη αναγνωρισμένος όσο θα έπρεπε στον τόπο του. Τα δημιουργήματά του, μικρά αριστοτεχνικά αρχιτεκτονικά ομοιώματα των κυριότερων εκκλησιών και των αρχοντικών της Καστοριάς, είναι έργα τέχνης φτιαγμένα με μεράκι και αφοσίωση. Τα έργα αυτά ο Πιστικός αντί να τα πουλήσει ζητάει θέση να τα εκθέσει ώστε να τα χαίρεται το κοινό όπως οι μαθητές που τον επισκέφθηκαν.

Η θέση όμως αυτών των καλλιτεχνημάτων με ιστορική σημασία δεν είναι ούτε το υπόγειο του ξενοδοχείου που είχαν για χρόνια εκτεθεί ούτε άλλος χώρος στον οποίο θα στριμωχθούν από τους αρμόδιους για να δώσουν μια λύση και σε αυτό το θέμα. Η θέση που θα τα αναδείξει και τους αρμόζει είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Είναι η ίδια η Καστοριά. Είναι ένα τρισδιάστατο πρόπλασμα της Καστοριάς αναλόγου κλίμακας προστατευμένο αλλά ορατό από όλες τις πλευρές και τοποθετημένο στην είσοδο της πόλης στο οποίο θα τοποθετηθούν τα έργα του Πιστικού σε αντίστοιχες θέσεις με τη πραγματική τους τοποθεσία. Μια τέτοια παρουσίασή τους η οποία δεν απαιτεί μεγάλα έξοδα έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, θα είναι ένα ωραίο και πρωτότυπο καλλιτεχνικό στοιχείο πολύ πιο ενδιαφέρον από τα άλλα που κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους της πόλης.

Δεύτερον και κυριότερο οι επισκέπτες και οι τουρίστες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα τους αρέσει και θα το φωτογραφίζουν, θα βλέπουν μπροστά τους σε μικρογραφία τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία της Καστοριάς και τη θέση τους, την οποία μπορούν εύκολα να βρουν χωρίς χάρτες ή ερωτήσεις στους διερχόμενους.

Τρίτον, εάν το σχέδιο εκτελεστεί σωστά, οι επισκέπτες και τα τα ΜΜΕ θα σχολιάζουν ευμενώς αυτή την πρωτοβουλία της Καστοριάς αυξάνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον για τη πόλη και τέταρτον ο Πιστικός θα έχει την ικανοποίηση ότι το έργο της ζωής του από την αφάνεια θα αποτελεί ένα αξιοθέατο της πόλης του.

Η ΟΔΟΣ με το δημοσιογραφικό κύρος της και την ευαισθησία για τα πολιτισμικά και τα καλλιτεχνικά εάν υιοθετήσει αυτήν την ιδέα μπορεί να βοηθήσει στην πραγματοποίησή της και κυρίως να την προστατεύσει από μια μίζερη και με επαρχιώτικη νοοτροπία εκτέλεση.

Με τιμή
Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2.4.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ