7.7.09

ΟΔΟΣ: Και τώρα, τα πραγματικά νέα.

Πολλές ήταν οι συζητήσεις που συνεχίζουν να προκαλούνται από την πρωτόγνωρη στα πολιτικά ήθη της Καστοριάς πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντίνου Λιάντση νομάρχη της Καστοριάς να προχωρήσει, με ιδιοκτήτη την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς (δηλαδή τον ...κυρίαρχο λαό), εκδότη και διευθυντή όμως, ονομαστικά και προσωπικά τον ίδιο ως ιδιώτη, στην έκδοση και κυκλοφορία μηνιαίας εφημερίδας, με τον προσχηματικό τίτλο του «ενημερωτικού φυλλαδίου».

Η ΟΔΟΣ στο π. φύλλο (τελευταία σελίδα), παρουσίασε την είδηση με αυστηρό κριτικό σχόλιο, που αρμόζει σε μια πρωτοβουλία, η οποία όπως και να βαπτισθεί, ακόμη κι’ αν εντελώς τυπικά δεν είναι παράνομη, δεν νοείται και δεν είναι συμβατή, αλλά ούτε και ανεκτή με τα δημοκρατικά έθιμα. Καθ’ ότι, ούτως ή άλλως, το «ενημερωτικό» αυτό φυλλάδιο ξεχώρισε για το μονόπλευρο, και επομένως για το αμιγώς προπαγανδιστικό του περιεχόμενο. Γεγονός που δεν αλλάζει ή δεν μειώνεται, έστω κι’ αν η μειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, δείχνει να μην αντιδρά (…) για το ατόπημα.

Η ένταση της κριτικής στην πρωτοφανή αυτή απόφαση, σχετίζεται και με την έκπληξη που προκαλείται από το γεγονός ότι, εκδότης και υπεύθυνος είναι ένας παλιός και πολύ έμπειρος τοπικός πολιτικός παράγοντας, όπως ο κ. Κων/νος Λιάντσης. Από τον οποίο όμως, ακριβώς για αυτούς τους λόγους, δεν αναμένονται ενέργειες που πλήττουν την κοινή, περί δημοκρατίας νοημοσύνη. Ακόμη και τους άθλους του Ηρακλέους να κατόρθωνε ο ίδιος στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς, δεν θα δικαιολογείτο μια τέτοια αναχρονιστική ιδιοτελής προβολή σοβιετικού τύπου.

Ειδικά εν όψει του γεγονότος ότι ο ίδιος, με τον ένα ή τους άλλους τρόπους, κατορθώνει και προβάλλει επαρκώς -ίσως και περισσότερο απ’ όσο πρέπει- το έργο του στην νομαρχία Καστοριάς. Του οποίου (έργου) αψευδείς μάρτυρες ή «μάρτυρες» (αναλόγως την οπτική γωνία), αλλά και τελικοί κριτές, ούτως ή άλλως, είναι οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς. Που δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό σε εποχές βαθειάς οικονομικής κρίσης, να διατίθενται δημόσια κονδύλια για την προσωπική πολιτική προβολή των εκλεκτών.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι η λανθασμένη αυτή ενέργεια, σχετίζεται αποκλειστικά με το γεγονός ότι στην τοπική Νέα Δημοκρατία εν όψει των επόμενων βουλευτικών κυρίως εκλογών (αλλά και δευτερευόντως των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών) βγήκαν από τις θήκες τους τα συντροφικά εσωκομματικά ξίφη.

Καθόσον, ευχετήριες πασχαλιάτικες κάρτες, δημόσιες εμφανίσεις και τηλεοπτικές παρουσιάσεις, ραδιοφωνικές παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και άλλες «βαρυσήμαντες» πράξεις, επιχειρούνται ήδη στα στρατόπεδα που σχηματίζονται και επανδρώνονται από νέες και νέους υποψήφιους βουλευτές, «σαν από καιρό» έτοιμους να επωμιστούν τις τεράστιες ευθύνες της κ. Παρασκευής Μπουζάλη. Με ή χωρίς πτυχία από το Harvard, αληθινά ή όχι, και τις λοιπές περγαμηνές, αλλά προπαντός με αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο. Της Καστοριάς εννοείται, όχι της β’ Αθηνών.

Πολύ περισσότερο είναι αναπόφευκτος ο συσχετισμός της αδιανόητης αυτής εφημερίδας με τις εσωκομματικές βεντέτες, μια και τις ίδιες ημέρες κυκλοφόρησε (ταχυδρομήθηκε) στα μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και η «περιοδική ενημερωτική έκδοση» της βουλευτού της Ν.Δ. Ν.Καστοριάς, κ. Π. Μπουζάλη, η οποία περισσότερο μοιάζει με μέτριο φωτογραφικό άλμπουμ της ίδιας με τους διασήμους ή επισήμους, με τους οποίους φέρεται να συναντήθηκε. Νοείται ότι μια από τις πολλές εύγλωττες φωτογραφίες είναι αυτή «με τις νέες και τους νέους της Καστοριάς» προφανώς σε μπουζουκομάγαζο, όπου διαπλάθονται τα σύγχρονα ιδανικά. Στο καλό παράδειγμα πάντα. Αλλά το θέμα, δεν είναι ακριβώς αυτό.

Είναι το γεγονός ότι από τις κινήσεις τους, στις οποίες εντάσσεται και η εκδοτική πρωτοβουλία του κ. νομάρχη Καστοριάς, τα τοπικά στελέχη, και ιδίως οι επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καμμιά εμπιστοσύνη στις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για εξάντληση της τετραετίας, και για τον λόγο αυτό ετοιμάζονται για φθινοπωρινές εξελίξεις. Οπότε έως τότε παγώνουν όλα.

Είναι ο αχαλίνωτος ανταγωνιστικός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ των υποψηφίων για την υποψηφιότητα βουλευτών για το κόμμα της Νέας Δημοκρατία, αμέσως μετά τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων ανήκει καθώς δείχνουν τα πράγματα και ο ίδιος ο κ. Κωνσταντίνος Λιάντσης. Ο οποίος αποφάσισε να αναδείξει την υπεροχή της καταλληλότητάς του με την μίμηση. Άλλοι πάντως -ή και άλλες- έβγαλαν ήδη τα πρωτοπαλλήκαρά τους, όσα αξιώματα, θέσεις ή και ιδιότητες κατέχουν στον κομματικό, στον δημόσιο ή τον αυτοδιοικητικό μηχανισμό, να βάλλουν κατά ριπάς κατ’ αλλήλων με δημόσιες κριτικές, σαρκασμούς, υπαινιγμούς και αμφισβητήσεις. Ύστερα μάλιστα τους φταίει το ΠαΣοΚ για την κριτική που ασκεί.

Αποδεικνύουν έτσι και με αυτόν τον τρόπο, ότι στην Νέα Δημοκρατία στον νομό Καστοριάς, δεν διδάσκονται από τα λάθη τους, για τον απλούστατο λόγο ότι νομίζουν πως τα λάθη ανήκουν στους άλλους. Όπως αποδεικνύουν ότι σ’ αυτό το κόμμα πάσχουν από την αντίδοτο νόσο του τοπικού ΠαΣοΚ. Ή από μια περίεργη πανδημία, μια νέα γρίππη. Όχι όμως αυτή των χοίρων. Αλλά από την γρίππη του μη χείρων.


Σχετικό κείμενο:
ΟΔΟΣ: Σεμνά όχι. Ταπεινά ίσως.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18.6.2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ