28.7.09

ΟΔΟΣ: Τάχε όλα

Ο μεταλλικός σκελετός που κατασκευάζεται περιμετρικά στο «γήπεδο» του μπάσκετ στην περιοχή της νότιας παραλίας, δίπλα στην παιδική χαρά, από μια σουρεαλιστική οπτική γωνία, συνδυάζεται με το βυζαντινοπρεπές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, όπου τα πολλά διατηρητέα και το λαογραφικό μουσείο. Το μικρό γήπεδο, μια από τις πρώτες δημοτικές αθλοπαιδιές της πόλης, έγινε στα χρόνια δημαρχίας του αείμνηστου Απ. Πετκανά και για τα οικονομικά μέτρα της εποχής, αλλά και τα μεγέθη, θεωρήθηκε σημαντικό έργο (όπως θεωρήθηκαν -και ήταν- η κατασκευή του πεζοδρόμου της βόρειας παραλίας κοκ).

Τον χώρο του μικρού αυτού γηπέδου, (πριν την κατασκευή αλλά και μετά απ’ αυτήν) εκμεταλλεύονταν επί δεκαετίες τα παιδιά κάθε εποχής, όχι μόνο για τα παιγνίδια τους αλλά και για τις μπουμπούνες.

Τώρα πια, αν και εγκαταλείφθηκε ως χώρος αθλοπαιδιών και ήδη παρήκμασε, «τυλίγεται» σε μεγάλο ύψος με το γνωστό πέπλο των αθλητικών εγκαταστάσεων, με το οποίο θα επενδυθεί ο μεταλλικός σκελετός. Οπότε εκ των πραγμάτων σ’ αυτή την γειτονιά δεν πρόκειται ποτέ να ανάψει άλλη μπουμπούνα σε μελλοντικές αποκριές. Καταργήθηκαν.

Με την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αυτού έργου, θα βγουν και οι απαραίτητες φωτογραφίες που θα αποτελούν τα πειστήρια της αναγέννησης και του εξωραϊσμού της Καστοριάς.

Σε μια πόλη, που για να περπατήσει ο πεζός με ασφάλεια, πρέπει να κοιτά σεμνά και ταπεινά χαμηλά για τυχόν λακκούβες, ισορροπώντας από τις αποκολλημένες πλάκες. Σ’ αυτή την πόλη λοιπόν που– σαν την Μαριωρή- τάχε όλα, καθώς φαίνεται αυτό που της έλειπε ήταν το πέπλο-φερετζέ. Τώρα η βυζαντινή αρχόντισσα έχει ένα ακόμη λόγο να λικνίζεται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2.7.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ