17.4.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Ως προς την παρατήρηση του αναγνώστη σου σχετικά με τη λέξη "φιλότιμο", είναι προφανές ότι δεν αναζήτησα το λήμμα στα λεξικά όλων των γλωσσών του κόσμου, αλλά κάποιων πολυ-ομιλούμενων. Η λέξη μεταφράζεται, σύνθετα, αλλά δεν αντιπροσωπεύει αυτό που στα ελληνικά εννοούμε. Κάτι ανάλογο άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες γλώσσες - όπως λ.χ. με την αρβανίτικη/ αλβανική "μπέσα", που τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες έχουμε ενστερνιστεί ως έννοια.
Ασφαλώς και δεν είμαστε ο περιούσιος λαός. Δεν υπάρχουν περιούσιοι λαοί. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφει κάπου ο 'Ιων Δραγούμης, στη "Σαμοθράκη" νομίζω, πως το πρόβλημα των Ελλήνων είναι η προγονοπληξία τους, σε αντίθεση με τον εβραϊκό λαό, που καίτοι έχει μεγάλη ιστορία, δεν στέκεται σε αυτήν, αλλά κοιτάζει το μέλλον και προσπαθεί να χτίσει το αύριο.
Και επίσης, ασφαλώς και έχουμε πάρα πολλούς αφιλότιμους στην Ελλάδα. Και όπως δείχνει η ιστορία και τα σημερινά τεκταινόμενα, στο χώρο της πολιτικής και των σημερινών πολιτικών, οι αφιλότιμοι αποτελούν περίπου την ολότητα.

Το κακό είναι πως οι Έλληνες αφιλότιμοι πολιτικοί δεν οδηγούνται στη φυλακή, όπως π.χ. συμβαίνει στο Ισραήλ, όπου βεβαίως και υπάρχουν αφιλότιμοι πολιτικοί, που όμως οδηγούνται στη φυλακή, με χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα του τ. Πρόεδρου της χώρας Κατσάβ, που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δεόντως και παραδειγματικά. Αλλά και σε χώρες με διαφθορά που πλησιάζει τη δικιά μας, όπως στην Ιταλία, αρκετοί διεφθαρμένοι πολιτικοί, τόσο στην κεντρική σκηνή, όσο και στην Αυτοδιοίκηση, οδηγήθηκαν στις φυλακές.
Ευχαριστώ τον αναγνώστη για τα καλά του λόγια και χαίρομαι που συμφωνούμε στη βάση των σκέψεών μας. Η θετική ανταπόκριση μου δίνει το κουράγιο να συνεχίσω να γράφω πολιτικά κείμενα. Είναι άλλωστε η μόνη αντίσταση που σε αυτή τη φάση μπορώ να κάνω.

Με εκτίμηση
Θρασύβουλος Παπαστρατής 
t.papastratis@yahoo.gr


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ