27.8.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Η κυρία Μισκία σε επιστολή της στην «ΟΔΟ» εξέφρασε το παράπονό της για τη κρίση και κριτική των δημοτικών αρχών Καστοριάς, για την πολιτιστική ένδεια στην πόλη μας.
Επειδή ασχολούμαι με το γενικότερο παραπάνω θέμα (έδωσα παραπάνω από 120 διαλέξεις από τις οποίες οι 34 στην Ιαπωνία), θα ήθελα να εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη δικαιολογώντας και την κ. Μισκία με την οποία έχω συζητήσει και προτείνει το θέμα της αποτυχούσας δημιουργίας στη Καστοριά λαϊκού Πανεπιστημίου, δεδομένου ότι όλες οι νομαρχιακές πόλεις διαθέτουν ανάλογο πνευματικό φορέα, όπως πραγματώθηκε άμεσα πρότασή μου στο δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης (μαζί με τη μελέτη μου απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία) και ο παραπάνω δήμος μου απέμεινε σε ειδική τελετή, μεταλλική τιμητική πλακέτα.
Φαίνεται ότι η προσπάθεια της κ. αντιδημάρχου, την οποία γνωστοποίησα στην νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή, βρήκε αδικαιολόγητες αντιστάσεις και αντιδράσεις, αν συμπεράνει κανείς και από το ότι δεν μού γνωστοποιήθηκε ο λόγος της αποτυχίας ακόμα και σήμερα, δηλ. ένα και ήμισυ έτος μετά τη συνάντησή μου με την κ. Μισκία.
Απορώ με την κυρία αντιδήμαρχο, η οποία δεν έχει αντιληφθεί ότι στη Καστοριά εύκολα ασκείται η αρνητική κριτική και δύσκολα φυτρώνει η πνευματική παιδεία, και το φαινόμενο αυτό συμβαίνει διότι μερικοί περιθωριακοί συκοφάντες επιπλέουν στη καστοριανή κοινωνία, ενώ οι προσπαθούντες να ανεβάσουν το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο, βάλλονται και κριτικάρονται.
Αν δε σκεφθεί κανείς ότι η απελθούσα δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχε η κ. Μισκία, τίμησε πάνω από 100 (στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη) διαπρεπείς καστοριανούς καθηγητές και προσωπικότητες, θα μπορούσαν οι μισοί από αυτούς να κάνουν μία διάλεξη ετησίως(στην ειδικότητά τους) δωρεάν για το δήμο και με μεγάλο αντίκτυπο στο πνευματικό ανέβασμα της παιδείας μας. Ο μόνος που θα δικαιολογούνταν να μη συμμετάσχει στις διαλέξεις αυτές θα ήταν ο υπογραφόμενος, διότι από τη μια μέν μεριά θα θεωρούνταν η παρούσα ότι γράφτηκε για ιδιοτελή σκοπό, και από την άλλη θα διαχέονταν σκόπιμα η φήμη ότι πλούτισα από αυτήν παρανόμως, όπως ελέχθη για τις έρευνές μου για τη λίμνη, ενώ δεν πήρα ούτε ένα ευρώ, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που έχει ο φίλος μου Αθανάσιος Μπατσόπουλος.
Αν παρ 'ελπίδα από τους 100 τιμηθέντες δηλώσουν θετικά 50 μόνο, πάλι θα αντιστοιχεί μία διάλεξη εβδομαδιαίως, ή αν δεχθούν 24 θα αντιστοιχεί μία διάλεξη ανά δεκαπενθήμερον, γεγονός που θα είναι μια σοβαρή πνευματική εκδήλωση για ανέλιξη της παιδείας του νομού μας.
Συμπερασματικά, θα έλεγα στην κ. Μισκία να μην σταματήσει τις προσπάθειές της για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το λαϊκό πανεπιστήμιο. Οι δυσκολίες και δυσφημίσεις που αναφέρονται στο γράμμα της, είναι χαρακτηριστικό της καστοριανής κοινωνίας και τις έχουμε υποστεί όσοι προσπαθήσαμε να προσφέρουμε κάποια πνευματική εκδήλωση στη Καστοριά, ή στους Καστοριανούς της Θεσσαλονίκη ή Αθηνών. Οι αντιρρησίες και φωνασκούντες δεν θα λείψουν ποτέ, ιδίως στη Καστοριά!
Τέλος στην αναφερόμενη στοΥΓ ανάμειξη στα κοινά, η παρούσα παρέμβαση μου ας θεωρηθεί μέρος της ανάμιξής μου, όσο τουλάχιστον μου επιτρέπει, η διαβίωσή μου στη Θεσσαλονίκη.
Με τιμή και εκτίμηση
Αναστάσιος Κοβάτσης
καθηγητής δρ. δρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ