10.11.11

ΟΔΟΣ: Το μοναδικό γνωστό πολιτικό όνειρο

ΟΔΟΣ 609 | 29.9.201
Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επιφανής πολιτικός ή οικονομικός αναλυτής, Το κλίμα καχυποψίας (για το αν είναι σε θέση η χώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της) ήταν διάχυτο στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδος. Αυτό άρχισε να το διαδέχεται κάτι πολύ χειρότερο όμως: Η αδιαφορία για την τύχη αυτής καθ’ εαυτής της χώρας, σε συνδυασμό με την τάση διαμόρφωσης μιας άλλης Ευρώπης. Στην οποία δεν θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η Ελλάδα. Αν κάτι την σώζει προς το παρόν. είναι σημασία της αρχαίας προγόνου για τον δυτικό πολιτισμό, και η ανάγκη εξισορρόπησης βορά-νότου που περιλαμβάνει και άλλα κράτη, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αλλά και η μέχρις στιγμής σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Η χώρα, από την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου «περήφανα» διακήρυττε ότι δεν θα άφηνε τους Έλληνες να γίνουν «τα γκαρσόνια της Ευρώπης» (τους άφησε όμως ευχαρίστως, αν δεν τους ώθησε κιόλας, να γίνουν οι έσχατοι), έκανε ό,τι… μπορούσε (ίσως και κάτι περισσότερο) για να οδηγήσει τις εξελίξεις εκεί που βρίσκονται σήμερα. Απειλώντας συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και την προοπτική της Ελλάδος.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις και τις δανειακές υποχρεώσεις της, δεν οφείλεται (μόνο) στην απροθυμία των υπουργών να εκτελέσουν αντιδημοφιλή μέτρα. Αλλά και στην στασιαστική αυτονόμηση, ως βραχίονα κρατικής κυριαρχίας, μιας κακής δημόσιας διοίκησης και του χειρότερου συνδικαλισμού, που αντιδρούν σε όλα τα μέτρα.

Όχι γιατί είναι σκληρά, και σε πολλές περιπτώσεις άδικα. Αλλά και διότι, για πρώτη φορά στην νεώτερη ιστορία ίσως, αρχίζουν να κλονίζονται τα κατάλοιπα της οθωμανικής περιόδου: διαφθορά, νεποτισμός, τεμπελιά, μπαξίσι. Και φυσικά αμάθεια και ανικανότητα που αποτελούν αυτονόητη προϋπόθεση των προηγούμενων. Σε όλα αυτά δυστυχώς βασίστηκε το ελληνικό «θαύμα» των τελευταίων δεκαετιών που κατέρρευσε.

Όχι ότι δεν έγιναν και μερικές βαθιές τομές και βελτιώσεις. Αλλά, όλα αυτά δεν μπορούν να υπερασπιστούν την αξία τους την ώρα που η χώρα οδεύει στα χειρότερα.

Αφορμή για τα σημερινά σχόλια είναι ένα γεγονός που εξελίσσεται στους ορεινούς όγκους του Γράμμου. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ιδίως μετά την Εγνατία Οδό, δείχνει να φθίνει ολοένα και περισσότερο. Αλλά και το «Ενυδρείο», ένα αμφιλεγόμενο κτήριο που έγινε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την… εξυγίανση της λίμνης (!), και αντί για Ενυδρείο (που ευτυχώς δεν έγινε), χρησιμοποιείται για να επιστεγάσει υπηρεσίες και φορέα (Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών), που οδεύει σε κατάργηση ως περιττό.


Παράλληλα σε εποχές που η Καστοριά εξακολουθεί να υποφέρει από την ανεργία, την κοινωνική διάλυση, την καταστροφή της γούνας και την απουσία κάθε προοπτικής, εκεί στον Γράμμο, γίνεται «πράξη» το μοναδικό γνωστό πολιτικό όνειρο του βουλευτή Καστοριάς, και εν κατακλείδι του τοπικού ΠαΣοΚ: Να γίνει στον Γράμμο το πάρκο εθνικής συμφιλίωσης. Έστω κι΄ αν πέρασαν εξήντα χρόνια αφ’ ότου έληξε ο εμφύλιος πόλεμος, και είκοσι χρόνια από την κατάρρευση του Κομμουνισμού, την διάλυση του Ανατολικού Συνασπισμού και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το πάρκο αυτό, δεν θα είναι ένα απλό άλσος με 5-10 δένδρα, μια στήλη, ένα μνημείο ή ένα μικρό αμφιθέατρο, αλλά θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τεράστια οικοδομήματα («συνεδριακά» κέντρα, γραφεία, καταλύματα κ.ο.κ.), στα οποία οι επερχόμενοι θα πραγματοποιούν τις Οικουμενικές Συνόδους της Εθνικής Συμφιλίωσης. Η ιδέα εν έτει 2011 είναι προκλητικά περιττή, και δεν μπορεί να αναβιώσει ούτε ως φαντάσματα, ή εφιάλτες, διλήμματα και διχόνοιες, που πέρασαν πια για καλά στο παρελθόν.

Γιατί όλα κι’ όλα; Μπορεί η περίοδος της Μεταπολίτευσης να μοιάζει με την Λερναία Ύδρα (δεν λέει να τελειώσει), αλλά αναμφίβολα, οι διχασμοί και οι μνήμες του Εμφυλίου, ανήκουν πια στο σχεδόν ξεχασμένο παρελθόν.

Κι’ όμως, μετά το «εν τούτω νίκα», το «πάρκο» του Γράμμου που καταβροχθίζει αμύθητα ποσά, πέπρωται να καθορίσει την νέα ιστορική πορεία του τόπου. Στον οποίο δέσποσαν προσωπικότητες με φοβερές ιδέες και πράξεις: τον αφανισμό της γούνας, το ενυδρείο, το νέο νοσοκομείο, το κλείσιμο του «πνευματικού κέντρου», την σήραγγα της Κλεισούρας, το «διεθνές» Αριστοτέλειον, την μόλυνση της λίμνης, το τραίνο στο Νεστόριο, τον γιο – με τα δομημένα ομόλογα, για βουλευτή Καστοριάς κ.ο.κ.

Αλλά και τους δημάρχους Καστοριάς, εκ των οποίων ο μεν προηγούμενος είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί αν δεν γίνει πολιτιστικό κέντρο στην Καστοριά στα χρόνια της δημαρχίας του, ο δε νυν δήμαρχος κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης είχε παρεμπιπτόντως προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί αν μέχρι αυτόν τον Σεπτέμβριο (που τελειώνει αύριο) δεν λειτουργήσει ως Ενυδρείο, το «Ενυδρείο». Το οποίο όμως όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά και καταργείται. Σβήνει.

Σβήνει, όπως έσβησε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού. Σβήνει όπως ποτέ δεν ανέτειλε η ελπίδα για την απόκτηση Πολιτιστικού Κέντρου, κι’ αυτό επειδή είτε ως κυβερνητικοί. είτε όχι, όλοι οι βουλευτές Καστοριάς μηδέ της τέως, κυρίας Παρασκευής Μπουζάλη καθώς και του νυν κ. Ζήση Τζηκαλάγια. αλλά και του προκατόχου τους κ. Ανέστη Αγγελή, με πρώτο και καλύτερο τον εμπνευστή του περίφημου πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης κ. Φιλ. Πετσάλνικου, δεν κατέβαλαν αποτελεσματικές προσπάθειες για να εφοδιάσουν την Καστοριά με το στοιχειώδες: Ένα πολιτιστικό κέντρο.

Κοντά σ’ αυτά, η είδηση ότι παρά την τραγωδία των τελευταίων εξαμήνων, κάποιοι στην Κυβέρνηση συνεχίζουν τις προσλήψεις στο πάσης φύσεως και εύρους «Δημόσιο» (έγινε λόγος για 25.000 νέους υπαλλήλους) έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και δυστυχώς επιβεβαίωσε τις βαθύτερες πεποιθήσεις (ή έστω υποψίες) των υπόλοιπων Ευρωπαίων, ότι «εμείς οι Έλληνες» -το «ανάδελφο έθνος» κατά την ρήση κάποιου, που έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή, απλά, έκανε το καθήκον του ως ανακριτής λόγω της πρόδηλης εκκεντρικότητάς του -είμαστε πραγματικά αδιόρθωτοι.

Όχι φυσικά ότι για όλα αυτά ευθύνεται ο βουλευτής Καστοριάς κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, έστω κι αν μερικές φορές δεν είναι ξεκάθαρες οι διαφορές αιτίας και αποτελέσματος. Ούτε πολύ περισσότερο ότι ευθύνεται ο νέος δήμαρχος Καστοριάς, που αν και 29 Σεπτεμβρίου σήμερα, δεν τολμά -όπως είναι φυσικό- να πραγματοποιήσει καμιά από τις απειλές του. Αλλά στο τέλος, τίποτε απ’ αυτά δεν έχει σημασία.

Αντίθετα σημασία έχει ότι, εκεί, στον Γράμμο, θα μείνουν να στοιχειώνουν σαν κρατήρας-απόδειξη της νεοελληνικής πολιτικής υποκατάστασης, οι πανάκριβες κτηριακές εγκαταστάσεις και το περίφημο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Ενώ στην είσοδο της Καστοριάς, το «Ενυδρείο», δίπλα σε μία από τις πιο μολυσμένες λίμνες της Ελλάδας.




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29.9.201, αρ. φύλλου 609.

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/11/11

    Γιατί τέτοια εμμονή ο κ. Πετσάλνικος με το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης»; Τι συνέβη και 25 και πλέον χρόνια, μόνο αυτό οραματίζεται;
    Ένας πολιτικός που εμμένει τόσα χρόνια στον «Ψυχρό Πόλεμο», που έχει προ πολλού τελειώσει, προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις.

    Τόσα χρόνια, ο νομός Καστοριάς βουλιάζει και πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, και δεν κάνει τίποτε για να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των Καστοριανών. Μόνο του όραμα το Πάρκο, όχι οι Πολίτες.

    Ας μην ξεχνάμε, ότι οι πολιτικοί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (του Ανατολικού Μπλοκ βέβαια), παρέμειναν στην εξουσία πολλά πολλά χρόνια.
    Και ο ίδιος παραμένει στην εξουσία πολλά πολλά πολλά πολλά χρόνια.

    Σημ. Προφανώς αισθάνθηκε πόσο… αγαπητός είναι στο κόμμα του και στους Έλληνες, και πόσο σημαντική πολιτική προσωπικότητα το θεωρούν, χθες το απόγευμα/βράδυ, μετά την σφοδρή αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων πολιτών, με την πρόταση του φίλου του Γ. Παπανδρέου.
    Σχεδόν πήγε να καταρρεύσει η Ελλάδα στα βάραθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/11/11

    ΑΝΩΝΥΜΕ ΦΙΛΕ ΕΧΕΙς ΠΟΛΥ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ κ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ.ΠΟΛΥ ΚΟΜΑΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΕΚΤΟΣ

    ΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Σ'ΕΧΕΙ ΠΕΙΡΑΞΕΙ.ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ,ΒΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΤΑ.ΠΟΛΛΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/11/11

    Δεν τα αναγνωρίζουμε εμείς οι Καστοριανοί???
    Τι να αναγνωρίσουμε???
    Τι έκανε τόσα χρόνια ο κ. Πετσάλνικος στην Καστοριά???
    ΤΙΠΟΤΑ!
    ΤΙΠΟΤΑ!
    Μόνο για την πισίνα του στο σπίτι του ενδιαφέρθηκε, και μάλιστα αυθαίρετη, για να δροσίζεται τα καλοκαίρια, όταν η ανεργία χτυπάει κόκκινο εδώ και χρόνια.
    Ο κόσμος του Νομού Καστοριάς πεινάει εδώ και χρόνια, και αυτός για Πάρκο και πισίνες ενδιαφέρεται, άντε και στην καλύτερη περίπτωση, να κάνει δήμο το χωριό του με δήμαρχο τον αδελφό του.
    ΦΙΛΕ, ΦΑΝΗΚΕ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!!

    Τέτοιο πολιτικό ρεζίλι, ούτε στον εχθρό μου δεν εύχομαι.
    Αλλά, αποδείχθηκε περίτρανα, το πολιτικό μέγεθος του ανδρός.
    ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ καταφέρθηκαν εναντίον του.
    Δυστυχώς αρνητικά βλέπουν όλοι την Καστοριά, εξ αιτίας του.
    Μόνο με αρνητικές εντυπώσεις έχει φορτώσει τον νομό στο πανελλήνιο. Και κυρίως το Μαυροχώρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/11/11

    Ο κ. Φ. Πετσάλνικος έχει προσφέρει τα πάντα στην Καστοριά, και είναι αγαπητός. Γι' αυτό τον εκλέγουμε συνεχώς και του είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά του.
    Όσοι δεν τα βλέπουν, είναι Νεοδημοκράτες και Συνασπιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/11/11

    ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΖΗΛΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ,[αν θυμαμαι καλα]ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΣ ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ.ΚΑΙ ΕΞΑΛΟΥ ΠΑΙΖΟΝΤΕ ΑΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ,ΟΧΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/11/11

    Μεγαλοϊδεατισμός στο έπακρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/11/11

    Δικό του είναι το κράτος, ότι θέλει κάνει! λογαριασμό θα μας δώσει; ας είναι καλά το "παιντί".
    Όλοι αυτοί οι "Πρόεδροι" πρέπει ν΄ανάβουν κερί στον "χαρισματικό" Ανδρέα. Αν δεν ήταν αυτός "δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους", όπως είπε και ο αλησμόνητος Κατσιφάρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/11/11

    το χρειαζοταν η Καστορια αυτο το εργο στο Γραμμo.Tα χρηματα υπηρχαν.Θεσεις εργασιας δεν θελουμε;μαλλον δεν ξερουμε τι θελουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος12/11/11

    Γιατί χρειαζόταν η Καστοριά αυτό το έργο; Η απόφαση-όραμα, θυμίζει άλλες εποχές και άλλες πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος12/11/11

    AKOLOYUHSAN TO ORAMA TOYS ,ALLO AN STHN POREIA ALLAJAN TA PRAGMATA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος12/11/11

    Ποιο όραμα ακολούθησαν και άλλαξαν στην πορεία;
    Το όραμα της φιλίας με τον Καντάφι, το όραμα της φιλίας με τον Χότζα και τον Τσαουσέσκου, ή το όραμα του Μαρούδα που θα έριχνε τους δορυφόρους για να μην βλέπουμε οι Έλληνες BBC και Deutsche Welle, αλλά να βλέπουμε την προπαγάνδα του Χατζάρα της ΕΡΤ; Αυτά τα οράματα κατέστρεψαν την Ελλάδα και αυτά μας έφεραν σε αυτό το σημείο.
    Σκεφτήκατε ποτέ ότι, όντως, το μοναδικό όραμα όπως γράφει εδώ, του κ. Πετσάλνικου είναι το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου; Τι άλλο όραμα είχε για τον νομό Καστοριάς; Κανένα! Και, τέλος, αναρωτηθήκατε αν ποτέ ο κ. Πεστάλνικος δούλεψε στην ζωή του; Επαναλαμβάνω, αν ξέρει τι θα πει ΔΟΥΛΕΙΑ ο κύριος πολιτικός με το όραμα του πανάκριβου Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης, που θυμίζει πάρκα εθνικής συμφιλίωσης επί Τσαουσέσκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος14/11/11

    Αναρωτιέμαι αν ο Φίλιππος Πετσάλνικος θα μπορούσε να παραμείνει ακόμα και στη θέση του Προέδρου της Βουλής. Εισέπραξε τη χλεύη ενός μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και δεκάδων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεωρητικά, ο πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο κύρους με διακομματική αποδοχή που θα απολαμβάνει του σεβασμού όλων.

    Συντρέχουν ακόμα όλες αυτές οι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος14/11/11

    Να μας αδειάσει γρήγορα τη γωνιά ο δημιουργός του πάρκου και να μην πολιτευτεί ξανά στην Καστοριά. οι Καστοριανοί θέλουμε νέα κι άφθαρτα πρόσωπα στη Βουλή. Φτάνει πια. Δεν αφήνει κανέναν αξιόλογο άντρα να πολιτευτεί στο νομό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΟΔΟΣ αναγκάζεται να μην αναρτά σχόλια που περιέχουν ανάρμοστες εκφράσεις, υπαινιγμούς και στοιχεία φαιδρότητας, με διάθεση προσβολής προσώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος17/11/11

    Τελικά το πρόβλημα είναι μόνο ο Πετσάλνικος ?
    Το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ είναι μια χαρά ?
    Τα υπόλοιπα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι εντάξει ?
    Η ΝΔ είχε όραμα για την Καστοριά ?
    Τις ίδιες λαμογιές, απάτες και κλεψιές δεν έκαναν και τα δύο κόμματα διαχρονικά ?
    Όταν ασκούμε κριτική, καλό είναι να είμαστε δίκαιοι με όλους και να μην μεροληπτούμε.... '

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προφανές είναι ότι δεν έχετε διαβάσει καθόλου την ΟΔΟ, όχι μόνο στο παρελθόν όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε καν τώρα. Γιατί η ΟΔΟΣ ασκεί συστηματικά (αντίστοιχη) κριτική και στην Νέα Δημοκρατία, τόσο για το κυβερνητικό της παρελθόν, όσο και για την στάση της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ