19.12.11

Υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων

μέσα στον ίδιο νομό. Ακόμη και στον ίδιο δήμο

Πρόκειται  για μια ανισότητα και αδικία που, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, ενδιαφέρει μόνο αυτούς που την υφίστανται. Κανέναν άλλο έξω από αυτούς. Ούτε καν τους πολιτικούς, τους οποίους ψηφίζουν για να προωθούν τα δίκαια αιτήματα των ψηφοφόρων τους.
Πρόκειται επίσης για μια αδικία που συμβαίνει για χρόνια και, αν δεν επισημανθεί έστω και την τελευταία στιγμή πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012, θα συνεχιστεί εις βάρος ενός αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο τομέα στην Καστοριά.
Από το 1994 συμβαίνει οι υπάλληλοι του νομού που ο τόπος εργασίας τους απέχει λιγότερο από 20 χλμ. από τα σύνορα να παίρνουν το παραμεθόριο επίδομα (70 ευρώ τότε), ενώ αυτοί που απέχουν  περισσότερο από 20 χλμ. να το χάνουν. Συγκεκριμένα στο νομό Καστοριάς αυτό μεταφράζεται ως εξής: Το παραμεθόριο επίδομα δεν παίρνουν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε χωριά όπως το Μαυροχώρι, η Πολυκάρπη, η Κορησός, οι Αμπελόκηποι, η Μηλίτσα, το Κωσταράζι, ο Γέρμας, η Κλεισούρα, τη στιγμή που το παίρνουν οι υπάλληλοι των πόλεων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, των Μανιάκων, της Μεσοποταμίας, του Δισπηλιού κ.ά.Είναι μια αδικία όχι μονάχα σε επίπεδο νομού, αλλά και σε επίπεδο δήμων, παλιότερα καποδιστριακών και τώρα καλλικρατικών, καθώς υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων μέσα στον ίδιο δήμο. Π.χ. παλιότερα στο Δήμο Μακεδνών έπαιρναν το επίδομα οι υπάλληλοι του Δισπηλιού, ενώ δεν το έπαιρναν οι υπάλληλοι Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης.
Η ίδια ανισότητα βεβαίως υπήρχε και σε άλλους νομούς της Μακεδονίας. Εκεί όμως οι πολιτικοί τους δραστηριοποιήθηκαν, προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες και το 2007 πέτυχαν να χαρακτηριστούν ολόκληροι οι νομοί τους παραμεθόριες περιοχές, με αποτέλεσμα να παίρνουν το επίδομα όλοι οι υπάλληλοι (π.χ. νομός Πέλλης).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 614

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ