21.2.12

ΠΡΟΣΩΠΑ 2011: Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου [8]



 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
 
Η κυρία Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου είναι γνωστή ιδιαίτερα στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ από τα πεζογραφήματα της που δημοσιεύονται στην εφημερίδα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν είναι υπερβολικό να τονιστεί ότι με αυτά έχει προκαλέσει την έκπληξη στην τοπική κοινωνία, κυρίως για την συνοπτικότητα και περιεκτικότητα του λόγου της. Αλλά και για την υψηλού επιπέδου αλληγορία του λογοτεχνικού της έργου, καθώς και για την ευστοχία των θεμάτων που αποτελούν και τις αφορμές της γραφής της.

Ωστόσο, από τα σχόλια των αναγνωστών που την επέλεξαν, προκύπτει ότι η κ. Χρυσούλα Πατρώνου, ξεχωρίζει για την αξιοπρέπεια και την παρρησία υψηλού επιπέδου που εκφράζει σαν πολίτης της Καστοριάς, με τις παρεμβάσεις της για το επίπεδο υποβάθμισης της ζωής και της καθημερινότητας, στις παραλιακές ζώνες της πόλης, και ιδίως στην λεγόμενη «νότια» (ενώ είναι δυτική) παραλία της Καστοριάς, όπου και κατοικεί μόνιμα.

Αποτελεί, η ίδια και η οικογένεια της από τους ελάχιστους που άντεξαν στους πειρασμούς μιας πανάκριβης μίσθωσης για να ιδρυθεί ακόμη ένα κατάστημα, και δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να επιμένει στο να προσπαθεί για την καθημερινότητα της ίδιας και της οικογένειάς της, αλλά και των περιοίκων και του κοινωνικού συνόλου γενικά, αφού ασφαλώς και αυταπατάται όποιος νομίζει ότι δεν τον αφορά το πρόβλημα.

Η κ. Χρυσούλα Πατρώνου  από τις λιγοστές ηχηρές φωνές κοινωνικής ευθύνης στην Καστοριά, ασφαλώς και δεν αντιπαλεύει το δικαίωμα κάποιων να διατηρούν επιχειρήσεις καφέ-μπαρ και τα συναφή στην περιοχή. Οπωσδήποτε όμως αντιπαρατίθεται στην κατάχρηση που προκαλείται από τον φρενήρη ανταγωνισμό των επιχειρήσεών μεταξύ τους, προκαλώντας αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, -ένδειξη των οποίων είναι η τρομακτική ηχορρύπανση από την οποία δοκιμάζεται η ευρύτερη περιοχή, αλλά και η αταξία των δημοτικών χώρων με τα τραπεζοκαθίσματα και το γιουσουρούμ χρωμάτων στις τέντες, τα ανάκλιντρα και το μήνυμα της Κυρα Φροσύνης στην όχθη της λίμνης παρέα με τον Αλή.

Και η προσπάθειά της, αξιοπρεπής και ποιοτική, συναντά διαρκώς νέα προβλήματα και προκλήσεις, όπως είναι η απίστευτη απόφαση του Δήμου Καστοριάς μέσω της αρμόδιας αντιδημαρχίας (αντί να τηρήσει την νομιμότητα), να θέσει στις άμεσες προτεραιότητές της ένα άχρηστο και προκλητικό έργο, που προκαλεί την νοημοσύνη των πολιτών, για την ανακαίνιση της Νότιας Παραλίας των καφετεριών, και μάλιστα έναντι του προκλητικού κόστους των 1.200.000,00 ευρώ, αντί του αρχικού των 100.000,00 στις οποίες είχε προϋπολογισθεί. Η ΟΔΟΣ επιδοκιμάζει την επιλογή της. Αν υπήρχαν μερικές και μερικοί ακόμη, ίσως κάποια πράγματα να μην είχαν φθάσει στο χωρίς επιστροφή σημείο.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 623

Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ