29.2.12

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2011 "Είμαστε η Ελπίδα"


WE ARE THE HOPE

Η επιλογή των προσώπων που ξεχωρίζουν σύμφωνα με τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ σε κάθε χρονιά που περνάει, και για την περίσταση το 2011 που πλέον είναι παρελθόν, είναι μια διαδικασία που δεν διαθέτει επιστημονικές περγαμηνές ή την πληρότητα της επαγγελματικής δημοσκόπησης.
Για την ΟΔΟ όμως, η αμεσότητα και η αντιπροσωπευτικότητα του τυχαίου δείγματος των φίλων που συμμετέχουν, διαθέτει μια αντικειμενικότητα που δεν μπορεί να χωρέσεις σε νόρμες, αλλά ούτε και να επηρεάζεται – ετεροκαθορίζεται από την ούτως ή άλλως υπαρκτή δύναμη της χρονικής σύμπτωσης και της κοινής γνώμης.

Για τα πρόσωπα του 2011 ψήφισαν και πάλι, μια επιπλέον χρονιά, πολλοί. Όμως, στα 14 και πλέον χρόνια που εκδίδεται και κυκλοφορεί η εφημερίδα, για πρώτη φορά φέτος, σε εποχή των «Ανωνύμων» και «Αγανακτισμένων», ήταν τόσο διάχυτη η ανάγκη έκφρασης ενός μηνύματος απογοήτευσης, αλλά και αναζήτησης ελπίδας, για τους αναγνώστες και φίλους που κυρίως κατοικούν στην περιοχή της Καστοριάς.

Σε μια Καστοριά που παραμένει σταθερά στα ύψη της πανελλήνιας ανεργίας με ποσοστά που υπερβαίνουν το 30%, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, ποσοστό χωρίς αμφιβολία ρεκόρ, ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Σαββόπουλο, και τους δημάρχους Καστοριάς (Εμμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη) Ορεστίδος (Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου) και Νεστορίου (Χρήστου Γκοσλιόπουλου), μόνο αφελής θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι οι εξελίξεις είναι καλύτερες από όσα συνέβαιναν πέρυσι. Διότι η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα σήμερα, είναι πολύ χειρότερα, και ότι δεν διαγράφεται καμμία απολύτως θετική προοπτική.

Οι επιλογές των αναγνωστών, έγιναν άλλες επειδή θεώρησαν ότι τα πρόσωπα που υποδείχθηκαν διακρίθηκαν θετικά, και άλλοτε για πρόσωπα που διακρίθηκαν απολύτως αρνητικά, ή σπάνια μάλλον αδιάφορα.
Μέσα απ’ αυτά τα πρόσωπα, εντύπωση προκαλεί τα γεγονός ότι η Καστοριά είναι ολιγαρκής. Σχεδόν ασκητική στις απαιτήσεις της για τους εκλεκτούς της. Ευχή αποτελούν όσοι διακρίνονται θετικά για όσα έπραξαν, ή φρόντισαν να αποφύγουν το 2011, και μόνο για τον λόγο ότι κάνουν το καθήκον τους σιωπηλά, δηλαδή διακριτικά, χωρίς φανφάρες, σπατάλες και επιδειξιμανία του πολιτικά κενόδοξου.

Απλά πράγματα δηλαδή, που προφανώς οφείλονται και εξηγούνται στο προσωπικό στυλ, στην απουσία κάθε έπαρσης, αλλά και στην αγάπη για την Καστοριά, τους ανθρώπους της και τον χώρο. Κάποιοι απ’ αυτούς κατέχουν δημόσια αξιώματα. Άλλοι πάλι όμως είναι καθημερινοί άνθρωποι, που αν ξεχωρίζουν αυτό οφείλεται στην ενδιάθετη ποιότητά τους.

Από την άλλη, υπάρχουν όσοι με τις πράξεις, και κυρίως τις παραλείψεις τους, έβλαψαν ασυνείδητα την Καστοριά και τον κόσμο της. Διότι υπήρξαν και περιπτώσεις ατόμων που διακρίθηκαν για την περίπου συνειδητά αντικοινωνική τους δράση. Οι περιπτώσεις αυτές κυρίως αφορούν όσους συγχέουν το εγώ τους, και το τοποθετούν ψηλότερα από το κοινωνικό συμφέρον και τις υποχρεώσεις τους. Τα πρόσωπα αυτά θα τα εντοπίσει αμέσως και θα τα εξηγήσει εύκολα ο συνεπής αναγνώστης της εφημερίδας και ο προσεκτικός θεατής-αναλυτής της πολιτικής πραγματικότητας.

Ειδικά φέτος όμως, το 2011, στην Καστοριά κτύπησε και τραγικό περιστατικό, στα μέσα του Δεκέμβρη, που εκτός από την νομική πλευρά του θέματος, εγείρει κοινωνικά ερωτήματα για την τυχόν αλληλεπίδραση ενός κενού και επιφανειακού περιβάλλοντος, σαν κι’ αυτού της Καστοριάς, σ’ αυτό καθεαυτό το συμβάν.

Με την έννοια ότι η πόλη δεν είναι πόλος υγιών και δημιουργικών ενδιαφερόντων του πνεύματος, της παιδείας, της τέχνης και της καλλιέργειας (καθώς και άλλων κοινωνικά κατακριτέων και περιθωριακών που σαρκάζουν οι κρατούντες), αλλά απλών αυταπατών. Για παράδειγμα, σαν κι’ αυτής των καρναβαλιών, που με πρόσχημα το ξεφάντωμα και το πηγαίο, επιτρέπουν την έκρηξη, ή έστω την απότομη εκτόνωση (και στην συνέχεια την βύθιση), ως κοινωνική συνθήκη.

Καλή ελπίδα, καλή χρονιά.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Ιανουαρίου 2012, αρ. φύλλου 623


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ