23.1.13

ΟΔΟΣ: Δίπλα-δίπλα με τους υπευθύνους


ΟΔΟΣ 18.10.2012 | 662

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να φανούν μαζικές και επιτυχημένες οι διαδηλώσεις μικρής μερίδας κατοίκων της Καστοριάς, που διαμαρτύρονται σε βάρος των μέτρων της κυβερνήσεως που πλήττουν την οικονομία τους και την προοπτική της, ιδιαίτερα δε για την εξίσωση των τιμών του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, κατά κοινή ομολογία, τα αποτελέσματα ήταν μάλλον πενιχρά. Και η συσπείρωση του απλού κόσμου της Καστοριάς αποδείχθηκε αδύνατη με αυτές τις συνθήκες.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πια γι’ αυτό που συνέβη στις διαδηλώσεις του περασμένου 15νθημέρου για την τιμή του πετρελαίου και που τελικά ήταν λογικό να συμβεί. Όχι μόνο επειδή ένα είδος εσωστρέφειας και συντηρητισμού χαρακτηρίζει πάντοτε τα τοπικά κοινωνικά ήθη, και δεν ευνοεί τέτοιες πρωτοβουλίες. Αλλά και διότι, από ένστικτο ίσως, οι περισσότεροι μπορούν να ξεχωρίζουν την σοβαρότητα από τον εκφυλισμό αυτών των διαδηλώσεων. Ώστε να είναι πιθανό ή προφανές, ότι η δεύτερη εξήγηση, συγκράτησε τον κόσμο, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις του διημέρου που ξεκινά από σήμερα, να επαναληφθούν ακριβώς τα ίδια χλιαρά έως ψυχρά αποτελέσματα.

Γεγονός είναι ότι πρωτοβουλίες σαν κι’ αυτή της «Κίνησης Πολιτών» θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες για την ευαισθητοποίηση και οργάνωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Ωστόσο, για τους παραπάνω λόγους, αλλά και επειδή ήδη φρόντισαν κάποιοι να αποσυντονίσουν την κοινωνική δυναμική της, μερικές φορές η Κίνηση, μοιάζει να έχει αποπροσανατολιστεί. Από φορέας διαμαρτυρίας και συσπείρωσης, μερικές φορές μεταβάλλεται σε συνομιλητή και βραχίονα του συστήματος που προσποιείται τον συμπαραστάτη της.

Έτσι, ο απλός πολίτης που δεν αισθάνεται φυσιολογικά να διαμαρτυρηθεί μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη, τον βουλευτή, τον δήμαρχο ή τον σύμβουλο, και μάλιστα για το ίδιο ακριβώς θέμα, δεν ανταποκρίνεται στις πρωτοβουλίες της Κίνησης. Αν συνέβαινε το αντίθετο θα ήταν οξύμωρο και άτοπο. Για τον πολύ απλό λόγο ότι, δεν μπορεί να είναι όλοι διαμαρτυρόμενοι και να μην υπάρχει ένας υπεύθυνος.

Αυτό συμβαίνει στην Καστοριά: διαμαρτύρονται αξιωματούχοι, υπεύθυνοι και απλοί ιδιώτες, χωρίς να υπάρχει αποδέκτης των διαμαρτυριών, προτάσεων και διαβημάτων, εκτός από τα άδεια κτήρια των δημόσιων υπηρεσιών και κάποιους απρόσωπους φορείς στην Αθήνα. Και εκτός από το πολιτικό γραφείο του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου, άλλοτε προέδρου της Βουλής, τέως υπουργού και μακροημερεύσαντος βουλευτή Καστοριάς, ο οποίος εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν βετεράνος της πολιτικής επιτυχίας.
Σαν να μην έχει την παραμικρή πολιτική ευθύνη για την προχωρημένη απόγνωση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Που εν όψει του χειμώνα απεγνωσμένα αναζητεί εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης, ενώ κινδυνεύει άμεσα να γίνει κομμάτι της κοινωνικής διασάλευσης και του περιθωρίου.

Με τις έννοιες αυτές, μοιάζει να κινείται στα όρια της φάρσας το θέαμα να τίθενται επικεφαλής του μικρού, μεσαίου ή μεγάλου πλήθους, οι εκφραστές και εκπρόσωποι της εξουσίας στην Καστοριά. Με μικρόφωνα στο χέρι, να διαμαρτύρονται και αυτοί (σε ποιόν άραγε), σε συνθήκες μάλλον πρωτόγνωρες και ίσως κάπως κωμικές για κάθε γνήσιο μαζικό κίνημα.

Αντίθετα, θα περίμενε κανείς από την διοργάνωση, να προστατεύει την αυθεντικότητα των κινητοποιήσεων και να τις ξεχωρίζει καθαρά από όσους ουσιαστικά ή αντικειμενικά έχουν την πολιτική ευθύνη της κατάστασης. Τι δουλειά έχουν οι απλοί πολίτες που βλέπουν να εξανεμίζονται όλες οι προσδοκίες τους, και μάλιστα στα προπύλαια ενός χειμώνα που ελαύνει δριμμύς, χωρίς δουλειά, χωρίς καύσιμα, χωρίς έσοδα και μόνο με υποχρεώσεις, δίπλα-δίπλα με τους υπευθύνους;

Ηδη από την π. Δευτέρα κιόλας, πρώτη ημέρα του κοινού τιμολογίου, και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν από τότε στην Καστοριά, σε σύγκριση με τις άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος, αποδεικνύουν πόσο λάθος, πόσο ανεπαρκή αλλά και άδικα είναι τα μέτρα στήριξης για το θέμα των καυσίμων.

Έτσι δεν εξηγείται λογικά να αρκούνται οι διοργανωτές στις ιαχές μερικών δεκάδων (τόσοι είναι το χωρίς πάθος «πλήθος») που διαμαρτύρονται από κοινού με αυτούς που έστω από την θέση τους, όχι μόνο εκπροσωπούν τους υπεύθυνους αυτής της χώρας και περιοχής στα μάτια του κόσμου, αλλά δεν έχουν κάνει τίποτε έως τώρα για να αντιμετωπίσουν τα ζοφερά προβλήματα του κοινωνικού συνόλου, σε ανεργία, στερήσεις και πτώχεια.

Αντί να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα προσπαθειών για μείωση του κόστους ζωής και των τιμών του πετρελαίου, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό και αναμενόμενο τουλάχιστον από δύο χρόνια πριν, ο αντιπεριφερειάρχης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, οι δύο δήμαρχοι (ο τρίτος είναι στην Γερμανία επικεφαλής κλιμακίου μαθητευόμενων σωτήρων) και οι σύμβουλοι μοιάζουν να περιμένουν παθητικά το σύνθημα από την περίφημη Κίνηση Πολιτών που δεν παρουσιάζει κανένα κίνημα, εκτός από μερικές δραστηριότητες περιορισμένης διάρκειας και αντοχής.

Αντί να λογοδοτεί και να ελέγχεται η κ. Μαρία Αντωνίου βουλευτής Καστοριάς με την κυβερνητική Νέα Δημοκρατία, που υποτίθεται ότι εκλέχτηκε πριν ελάχιστους μήνες ως… αντιμνημονιακή εκδοχή του προκατόχου της κ. Ζήση Τζηκαλάγια, ο οποίος δεν έπεισε φαίνεται με τις υπαναχωρήσεις του, συντάσσεται απλώς με τους… διαμαρτυρόμενους, εκδίδει ανακοινώσεις συμπαράστασης, και αποκαλύπτει ότι προβαίνει σε προσωπικές παραστάσεις σε αρμόδιους υπουργούς, ιδιαίτερα μάλιστα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έχοντας θέσει και τον εξοχότατο στόχο της να συναντήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό! Ε και; Και μετά τι;

Πλανάται βέβαια να πιστεύει ότι κάπου εκεί σταματούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της. Διότι αλλιώς, γιατί εκλέχτηκε βουλευτής, αν όχι για να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική, πιο μαχητική και πιο ελπιδοφόρα, και μάλιστα σε κλίμα μιας απόλυτα φιλικής – από πολιτική άποψη κυβέρνησης. Τα εύκολα και τα ανώδυνα που μέχρις στιγμής έχει πράξει, τα λόγια και οι υποσχέσεις που μοίρασε, μπορεί να τα καταφέρει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της περιοχής, χωρίς παχυλές αποζημιώσεις και άλλες δόξες. Εκτός αν οι σημερινοί πολιτικοί, στόχο τους έχουν πρωτίστως την εσωτερική τους δικαίωση και αδιαφορούν αν φεύγοντας από το πολιτικό προσκήνιο, θα κλείσουν πίσω τους την πόρτα κομμάτων που υπηρετούν δημοκρατικά ιδεώδη και τις στρατηγικές επιλογές της χώρας.

Αντί να ελέγχει και να λογοδοτεί ο βουλευτής με τον ΣυΡιζΑ κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος και να δίνει μάχες για τα προβλήματα της Καστοριάς, τυλιγμένος με το μαντήλι της παλαιστινιακής ανυποταγής -που δεν είναι παρά ένα τοπικό ανδρικό ισλαμικό κάλυμμα, κάτι σαν μπούρκα- αρκείται να εφορμά στην Χαλκιδική και οπουδήποτε το κόμμα του βρίσκει ευκαιρία να εκφράσει τον αντιπολιτευτικό του λόγο. Ο οποίος παρεμπιπτόντως, καταγγελτικός και μηδενιστικός, έστω κι΄ αν οι ίδιοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, εμφανίζει ανησυχητικές ομοιότητες με τον ακραίο λόγο, άλλων παρατάξεων, καθώς και δημοκρατικά εκλεγμένων δυνάμεων που τείνουν να γίνουν ο κόσμος ο ιδανικός και ο άριστος για τους αληθινά ή κατά φαντασία κατατρεγμένους.

Όπως με έκπληξη πληροφορήθηκαν από χθες οι πολίτες της Καστοριάς, ο υπεύθυνος και υπόλογος βουλευτής τους, αντί να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον καστοριανό λαό και να υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες για τα καύσιμα και την απελπισία που βιώνει η Ελλάδα, ζώστηκε και πάλι τα επαναστατικά φουσάτα και τα παλαιστινιακά μαντήλια, και επιβιβάστηκε σε φινλανδικό πλοίο, με προορισμό την Γάζα για να εκφράσουν αφ’ ενός την υποστήριξή τους στον λαό της Παλαιστίνης, αφ’ ετέρου τα αντιισραηλινά στερεότυπά τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης τους στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος.

Αυτή η εμμονή εναντίον του Ισραήλ, σίγουρα δεν διαφέρει και πολύ από αντίστοιχες προκαταλήψεις ακραίων πολιτικών χώρων. Αφού έλυσε τα προβλήματα του τόπου του, για τα οποία εκλέχτηκε και πληρώνεται, ήλθε η ώρα της ειρηνικής Σταυροφορίας να απελευθερώσουν τους αδελφούς Παλαιστινίους. Μετά θα απορούν πού θα καταλήξουν οι καστοριανοί ψήφοι που κέρδισαν στις εκλογές.

Έστω και έτσι, προφανώς μπορεί και καλύτερα να τα κατάφερνε και κάθε άλλος, και ο απλούστατος ακόμη συμπολίτης, από τους δύο βουλευτές της Καστοριάς που αν και ήταν υπάλληλοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ήδη στερούν το κοινωνικό σύνολο από τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην δουλειά τους, για να κάνουν απλώς την ανήμπορο και τον επαναστάτη βουλευτή.

Αντί να παραχωρεί λεωφορεία (ή να μην παραχωρεί σε άλλες περιπτώσεις) ο Δήμος Καστοριάς, χρεώνοντας τους δημότες για την μετακίνηση και μεταφορά ιδιωτών, και προπαντός αντί να ταξιδεύουν με του ψύλλου το πήδημα από την Ανατολή στην Δύση, και από τον Νότο τώρα στον γερμανικό Βορρά -στην χώρα των ανεπιθύμητων του κ. Φούχτελ, δήμαρχος, αντιδήμαρχος και λοιποί αυστηρά διαλεκτοί συνοδοί, με πληρωμένα όλα τα έξοδά των ίδιων, με εκδρομικό τρόπο σαν μια φιλική παρέα που αναχώρησε για αναψυχή, ώστε το όλο ζήτημα να μοιάζει κάπως προκλητικό, μέρες που είναι, θα μπορούσαν αντίθετα να ασχοληθούν με την πόλη εν όψει του χειμώνα. Και πώς θα συντονίσουν αλλά και θα πολεμήσουν για λύσεις. Μέχρι τώρα όμως δεν έχουν πετύχει τίποτε χειροπιαστό.

Αντ’ αυτών όμως, οι υπεύθυνοι και υπόλογοι, με συντονιστή μάλιστα την Κίνηση Πολιτών, που μοιάζει να έχει παρασυρθεί δυστυχώς και περιοριστεί σε δημόσιες σχέσεις, αποτελώντας μέρος του «συστημικού προβλήματος», για την ουσία αγρόν αγοράζει. Ή τουλάχιστον θα αγοράζουν όλοι αυτοί μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι με τις πράξεις, τις αστοχίες, τις παραλείψεις τους, αλλά και τις προκλήσεις τους, εμπνέουν αγανάκτηση και στέλνουν μαζικά τον κόσμο στα άκρα. Και στο πολιτικό περιθώριο που καραδοκεί να υποκαταστήσει το αίσθημα της νομιμότητας και της επάρκειας στην βόρεια ακριτική αυτή περιοχή.

Ήδη οι πρώτες ενδείξεις για σάρκα και οστά αυτής της εκτροπής καταγράφονται και ανησυχούν όλους όσους δεν κοιμούνται ήσυχοι και μακάριοι επειδή μαζί τους συντάσσονται, συμπάσχουν και συμπαρίστανται στις διαμαρτυρίες τους, οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι. Είτε βρίσκονται εδώ, είτε στην εξοχή. Την νοερή τους ή την γερμανική.



Δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 662




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ