8.8.13

Απόσπασμα





Ύστερα μ’ ένα γερό χτύπημα του έκοψε πέρα για πέρα το κεφάλι, το ’πιασε απ’ τα μαλλιά και το πέταξε σε μια γωνιά, κουκουλώνοντας με το σεντόνι το κορμί που σπαρταρούσε ακόμα. Ήρθε η παπαδιά, μισόγυμνη, έβαλε ένα ποτήρι νερό κοντά του, φύσηξε το κερί και έπεσε δίπλα του. Πήγε να τον αγκαλιάσει αλλά δεν βρήκε κεφάλι στο μαξιλάρι, μόνο ένα ζεστό υγρό που ανάβλυζε ακόμη απ’ τον λαιμό του. Έτρεξε σκουντουφλώντας κάτω, μπήκε στον αχυρώνα, ξύπνησε τον σαμαρτζή και τον ρώτησε: «Ξένε, αν θυμάσαι, είχε κεφάλι ο ξάδερφός μου πριν πέσουμε να κοιμηθούμε;». «Είχε μου φαίνεται», είπε αυτός, κι ανέβηκε μαζί της πάνω, ανάψανε τη λάμπα και είδαν ότι πράγματι ο μαχαιράς ήταν ακέφαλος.

Απόσπασμα (ΟΔΟΣ 31.3.2012) από τον Άγιο Ζαμπλακά που παραλείφθηκε από την παράσταση.

Φωτό: Αναπαράσταση τοιχογραφίας του 1656/57 στην εξωτερική επιφάνεια του βόρειου τοίχου του Αγίου Νικολάου Καραβιδά στην Καστοριά, από την εικονογράφηση του διηγήματος του Γ. Γκολομπία.


Δημοσιεύθηκε στις 11 Απριλίου 2013, αρ. φύλλου 687

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος12/8/13

    Αν υπήρχε αυτή η σκηνή, τότε θα ήταν ΑΛΛΟ θέατρο.
    Κρίμα που το αφαίρεσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ