7.9.13

ΟΔΟΣ: Ασφάλεια




H φωτογραφία της σοβαρής και εκτεταμένης κατάρρευσης που σημειώθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά, στην Καστοριά, τις παραμονές της ομώνυμης γιορτής, δεν δείχνει μόνο την σοβαρή καταστροφή. Ούτε αποκλειστικά την τύχη -μέσα στην ατυχία- που συνέβη κάτι τόσο σοβαρό μόλις μία μέρα πριν ανοίξει η εκκλησία για τις ανάγκες της λειτουργίας του ναού στην γιορτή του Αγίου Θωμά, αφού σε μια τέτοια περίπτωση ο καθένας δικαιούται να υποθέσει ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ακόμη και τραγικές.

Δείχνει ωστόσο η φωτογραφία σε όλη του την έκταση το σοβαρό πρόβλημα αδιαφορίας και εγκατάλειψης των περισσότερων, αν όχι όλων των ιστορικών μνημείων της πόλης. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πειστεί ότι κάτι ανάλογο δεν μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον σε άλλο μνημείο της Καστοριάς, αφού τα σημάδια και οι επιπτώσεις της πλήρους εγκατάλειψης πολλών απ’ αυτά είναι πλέον ορατά και διάχυτα.

Ο Άγιος Θωμάς, παλιός ενοριακός ναός, συγκέντρωνε τα προηγούμενα χρόνια τους κατοίκους της Καστοριάς και η λειτουργία του ναού, μια μόλις εβδομάδα μετά το Πάσχα συνοδευόταν από εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα που έκανε τις εκδηλώσεις αξέχαστες και την μεγάλη εκκλησία από τις πιο αγαπητές στην πόλη.

Και να σήμερα, η φωτογραφία δείχνει πού οδήγησε η έλλειψη φροντίδας των αρμοδίων: Δήμος, Εφορείες, Μητρόπολη, δεν μπορεί παρά να μοιράζονται την ευθύνη της αποκαρδιωτικής κατάστασης πολλών εκκλησιαστικών μνημείων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών που άντεξαν αιώνες. Δεν αντέχουν όμως την σημερινή κατάσταση. Πριν 1-2 χρόνια ήταν ο αύλειος χώρος του Αγίου Μηνά στην ίδια περιοχή. Υπάρχουν και μερικές εκκλησίες που μόλις και μετά βίας αλλά και από καθαρή τύχη έχουν γλυτώσει έως τώρα τα χειρότερα.

Βέβαια στην περίπτωση της φωτογραφίας έσπευσαν οι αρμόδιοι να προχωρήσουν άμεσα σε αποκατάσταση της ζημιάς του Αγίου Θωμά. Κάτι είναι κι’ αυτό. Η άμεση αντίδραση καλύπτει τις εμφανείς φθορές. Όχι όμως και το φάσμα της αμφιβολίας σε σχέση με την ασφάλεια και την στατική επάρκεια των πιο σημαντικών, απ’ όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Που δεν είναι βεβαίως ο Άγιος Θωμάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2013, αρ. φύλλου 693

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος7/9/13

    Τι περιμένει κανείς από την Αρχαιολογία στη Καστοριά; Αρκεί οι μισθοί να τρέχουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ