8.4.16

Λόγος & Αντίλογος



«Πολύτιμα»



Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Παρακολουθώ τόσο καιρό μέσα από τις σελίδες της ΟΔΟΥ και μέσω αξιοσέβαστων συνεργατών της να γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να επαναπατριστούν θησαυροί που κάποια χέρια (άλλοτε γνωστά κι άλλοτε άγνωστα) φυγάδευσαν από τον τόπο μας και βρίσκονται εκτός νομού μέχρι και σήμερα.

Είναι μια προσπάθεια δίκαιη κι ένας αγώνας ιερός αυτός, είναι σαν να παλεύουμε εμείς οι Καστοριανοί να επιστραφούν στην Καστοριά τα δικά μας «Ελγίνεια», πολύτιμες εικόνες και πολύτιμοι κώδικες, για τα οποία μόνο ερωτήματα τίθενται, όχι απαντήσεις.

Απορούμε μάλιστα πώς είναι δυνατόν τα ερωτήματα να απευθύνονται κάποιες φορές σε υψηλόβαθμους κατοίκους της περιοχής μας και αυτοί να μη νιώθουν καμία ανάγκη να δώσουν μια κάποια απάντηση. Όχι πως αυτοί τα πήραν. Αλλά αυτοί θα ‘πρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του δικαιώματος της πόλης μας να έχει τους θησαυρούς της εδώ, στην αγκαλιά της.

Κύριε Διευθυντά,

Ασφαλώς το γνωρίζετε κι εσείς ότι αποτελούν κοινό μυστικό και κυκλοφορούν στα χείλη πολλών από τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά (δεν εννοώ τους αιρετούς, αυτοί για άλλα ενδιαφέρονται και φροντίζουν) τα ονόματα εκείνων που τα σήκωσαν από εδώ. Ξέρουμε, αλλά μιλάμε για πεθαμένους, με αυτούς δεν μπορεί να γίνει τίποτε.

Αλλά είναι κι οι ζωντανοί που είναι υποχρεωμένοι να νοιαστούν και να φροντίσουν για τον εντοπισμό και τον επαναπατρισμό τους. Και αυτοί, δυστυχώς, κρατούν επτασφράγιστα τα μυστικά κι ερμητικά κλειστά τα χείλη.

Όμως δεν είναι μόνο οι εικόνες και οι κώδικες. Είναι και τα βιβλία-κειμήλια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, που πολιτικός από την Καστοριά, υψηλόβαθμος σε ιστορικό κόμμα της χώρας και παλιότερα καμάρι της πόλης, πήρε εδώ και πολλά χρόνια και ποτέ δεν επέστρεψε. Αυτό είναι πανεύκολο να αποδειχθεί αν ισχύει.

Αν λοιπόν ισχύει, γιατί δεν τολμάει κανείς να του τα ζητήσει; Μάλιστα, όπως ακούγεται τελευταία, διαπραγματεύεται τη δωρεά τους σε μη καστοριανή Βιβλιοθήκη Εταιρείας (δημόσιας), θέλοντας να παραστήσει και τον ευεργέτη, ενώ στην πραγματικότητα θέλει να κάνει με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο.

Μόνο που τα κόλλυβα δεν είναι καθόλου ξένα για όλους εμάς τους Καστοριανούς. Και το μνημόσυνο αυτό, αν γίνει, θα γίνει γιατί σιωπούμε και γιατί δεν τολμάμε.

Δεν τολμάμε κάποιοι να κάνουμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε: να ζητήσουμε πίσω όσα δανείσαμε και δεν παραγράφονται όσα χρόνια κι αν έχουνε περάσει.
 
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Αναγνώστης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 813.




1 σχόλιο:

  1. Κολλητήρι8/4/16

    Όπα! Τι είναι τούτο στη φωτογραφία;;;;;
    Ένα ένα τα βγάζεις στη φόρα αγαπητή Οδέ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ