9.7.16

Είπαν:
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ανοίγει πλέον τον δρόμο για να μπει ένα τέλος στο σκάνδαλο που εδώ και χρόνια αναγκάζει την ελληνική πολιτεία να πληρώνει τόκους για ένα δάνειο που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Από το 2006 υπάρχει το δάνειο για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, το οποίο είναι  παρκαρισμένο σε λογαριασμό τράπεζας και το κράτος έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τόκους, ενώ παράλληλα πληρώνει ενοίκια για ένα κτήριο που στεγάζει την αστυνομική διεύθυνση. Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

* * *
ΤΟ ΟΤΙ Η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ είναι η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης, το απέδειξε σήμερα και με τα τοπικά μας ζητήματα. Σήμερα είδα έκπληκτη ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων πήρε μία απόφαση εντελώς διαφορετική από αυτήν που είχε πάρει πριν από δύο χρόνια. Είναι περίεργο ότι το γεγονός αυτό το είχε προαναγγείλει η τοπική βουλευτής του ΣυΡιζΑ στις 18 Ιανουαρίου, όταν στην κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς, είχε δηλώσει επί λέξει: «ότι το κτίριο το επίμαχο δεν θα γκρεμιστεί». Πως είναι δυνατόν βουλευτής να προδικάζει ένα αποτέλεσμα μιας απόφασης ενός συλλογικού οργάνου; Δεν σκοπεύω να παραμείνω με σταυρωμένα τα χέρια, φέρνοντας το θέμα στην βουλή.
Ένα είναι βέβαιο, ο ΣυΡιζΑ δεν συμπαθεί την Ελληνική Αστυνομία. Άλλωστε το έδειξαν κι εχθές αποπέμποντας έναν από τους πιο πετυχημένους αξιωματικούς της, από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η κυβέρνηση ΣυΡιζΑ οδηγεί την χώρα αλλά και την τοπική μας κοινωνία στην απόλυτη καταστροφή. Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αστοχίες είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Και δυστυχώς το βιώνουμε πλέον και στον τόπο μας σε σημαντικά τοπικά μας ζητήματα. Το αστυνομικό μέγαρο δυστυχώς οδηγείται στις καλένδες, αφού όλα τα σύγχρονα αστυνομικά κτίρια προϋποθέτουν κάποιες αυστηρές προδιαγραφές. Με μεγάλη λύπη βλέπω ότι η τοπική βουλευτής ακολουθεί πιστά τα βήματα του πρωθυπουργού της. Απατηλές υποσχέσεις και ανέξοδα ψέματα.

Μαρία Αντωνίου

* * *

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ χει άμεση ανάγκη κατασκευής αστυνομικού μεγάρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να γκρεμίσουμε το διοικητήριο του παλιού στρατοπέδου.
Ένα κτήριο που έχει αξία α)ιστορική (εκεί έγινε η πρώτη σύσκεψη των αξιωματικών των συμμαχικών δυνάμεων μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό) και β)αρχιτεκτονική – πολιτιστική (όπως επώνυμα έχουν διατυπώσει ειδήμονες).
Οι ίδιοι που σήμερα εμμένουν αδικαιολόγητα να γκρεμίσουν ,είναι οι ίδιοι με αυτούς που διέπραξαν το ανοσιούργημα της κατεδάφισης του παλαιού λαμπρού νεοκλασικού γυμνάσιου Καστοριάς.
Αν σήμερα συμπράξουμε στο γκρέμισμα μετά από χρονιά θα κλαίμε όπως έγινε το καλοκαίρι στην εκδήλωση για το παλιό γυμνάσιο.
Είμαι υπερήφανος που ανήκω στους λίγους από τον πολιτικό μου χώρο που τάχθηκαν από την αρχή κατά της κατεδάφισης. Πιστέψαμε από την αρχή και δικαιωθήκαμε. Όπως δικαιώνεται εδώ και καιρό η αείμνηστη Ελένη Τσαδήλα.
Όσο για τους αδελφούς Μαντζούρα είναι στολίδια για τον τόπο μας με μεγάλη προσφορά. Αν είχαμε περισσότερους σαν αυτούς η Καστοριά δεν θα είχε σήμερα το σημερινό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό κατάντημα.
Εμπρός λοιπόν να ξεκινήσει να κτίζεται το Αστυνομικό Μέγαρο άμεσα λίγο πιο πέρα. Είναι τόσο απλό. Το είχαμε πει από την αρχή.
Ας αναλογισθούν τις ευθύνες τους αυτοί που ταλαιπώρησαν το θέμα μέσα από τις ανεκδιήγητες ατραπούς που μεθόδευαν για την κατεδάφιση. Ευτυχώς όμως... Κλείνοντας για να προλάβω τους πολυπράγμονες σχολιάζοντας αλλά δυστυχώς ολιγόνοες.
Δεν θα χαρίσω ποτέ τον πολιτισμό στον ΣυΡιζΑ και την Αριστερά.

Ζήσης Τζηκαλάγιας


* * *

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό τις δηλώσεις της βουλευτού κ. Μαρίας Αντωνίου, σχετικά με την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣ ΝΜ), με την οποία κρίθηκε επιτέλους ως διατηρητέο μνημείο το κτήριο του Στρατώνα «Μαθιουδάκη», δικαιώνοντας έτσι όλους όσους παλέψαμε για αυτόν το σκοπό, τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Η κ. Αντωνίου, έχοντας αγωνισθεί -απέναντί μας- με μεγάλο ζήλο για την κατεδάφιση του ιστορικού στρατώνα, εμφανίστηκε απορημένη κι οργισμένη, για το πως γίνεται τάχα και το Κ ΣΝΜ, ενώ πριν τρία χρόνια στην πρώτη απόφασή του, δεν είχε κηρύξει τον στρατώνα ως διατηρητέο, σήμερα αυτό πήρε μία εντελώς αντίθετη απόφαση.
Κι απέδωσε η κ. βουλευτής την αλλαγή αυτή, σε υποτιθέμενες κυβερνητικές πιέσεις, καθώς προσπάθησε να την εμφανίσει ως επιλογή και απόφαση της σημερινής κυβέρνησης.
Στην προσπάθειά της λοιπόν η κ. Αντωνίου να ασκήσει τη γνωστή παλαιοκομματική μικροπολιτική και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, αποσιωπά πονηρά, κάτι ουσιώδες και καθοριστικό:
Λίγους μήνες ενωρίτερα, μετά από προσφυγή πολιτιστικών συλλόγων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), έκρινε ως παράνομη και ακύρωσε, την προηγούμενη απόφαση του ΚΣΝΜ, για την οποία τότε χαίρονταν κι επαίρονταν η κ. Αντωνίου μαζί και με άλλους τοπικούς μας «άρχοντες»…
Με ένα μακροσκελέστατο κείμενο απόφασης, το σκεπτικό της οποίας αποτελεί κόλαφο για το ΚΣΝΜ, αλλά κι όσους το είχαν τότε ασφυκτικά πιέσει με κάθε τρόπο για να επιτρέψει την κατεδάφιση του ιστορικού στρατώνα, το ΣτΕ ουσιαστικά ανάγκασε τα μέλη του ΚΣΝΜ να αλλάξουν άρδην πορεία, κατευθύνοντάς τα στη μοναδική επιστημονικά ορθή και νόμιμη απόφαση, αυτήν της προστασίας του ιστορικού κτηρίου.
Αυτή λοιπόν είναι η απλούστατη εξήγηση για την αλλαγή στην απόφαση του ΚΣΝΜ, κάτι που η κ. Αντωνίου ατέχνως αποσιωπά, νομίζοντας ότι απευθύνεται μόνο σε κομματικούς χειροκροτητές.
Πέραν αυτού όμως, αποτελεί πρόκληση από μέρους της βουλευτού, η κατηγορία προς άλλες πλευρές, περί «πολιτικών πιέσεων και παρεμβάσεων».
Όλοι μας θυμόμαστε πολύ καλά, τι προηγήθηκε της πρώτης απόφασης του ΚΣΝΜ:
Η κ. Αντωνίου, ο κ. Αναστασίου του ΠαΣοΚ, ο κ.Σαββόπουλος πρ. αντιπεριφερειάρχης, όχι μόνο ασύστολα πιέζανε με κάθε τρόπο για την κατεδάφιση του στρατώνα, αλλά και υπερηφανεύονταν δημόσια για την δράση τους αυτή, διαφημίζοντας και τις σχετικές επισκέψεις τους στην Αθήνα, σε υπουργεία και σε πολιτικούς παράγοντες, αλλά και παρεμβαίνοντας επιτόπου κατά τις δύο συνεδριάσεις του ΚΣΝΜ. Όλα αυτά τα διαφήμιζαν οι ίδιοι, ελπίζοντας να εισπράξουν έτσι ψήφους αστυνομικών και άλλων ψηφοφόρων. Αυτές βέβαια ήταν οι παρεμβάσεις που γνωρίζουμε. Υπήρχαν όμως σίγουρα και παρεμβάσεις που δεν γνωρίζουμε, έτσι όλα αυτά οδήγησαν τότε τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Κρίτωνα Αρσένη, να καταγγείλει τους παράγοντες και του ίδιου του κόμματός του για την απαράδεκτη αυτή τακτική.
Καλύτερα ας μην μιλάει λοιπόν σήμερα η κ. Αντωνίου για κυβερνητικές παρεμβάσεις, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Ίσως το ΚΣΝΜ να αποδείχθηκε την πρώτη φορά επιρρεπές σε τέτοιες έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά από την άλλη μεριά, το Συμβούλιο της Επικρατείας που στην πραγματικότητα επέβαλε την σημερινή, σωτήρια εξέλιξη για τον στρατώνα, αποτελεί πραγματικό φάρο ανεξαρτησίας, μέσα σε ένα βάλτο παλαιοκομματισμού που ακόμη κυριαρχεί στη χώρα.
Ευτυχώς για τους απλούς πολίτες που αποζητούν δικαιοσύνη και νομιμότητα, δυστυχώς για εκείνους τους πολιτικούς που έχουν άλλες προτεραιότητες…

Γιώργος Μαντζούρας

Υ.Γ. Επειδή θα σπεύσουν οι «καλοθελητές» να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν, ξεκαθαρίζω τα εξής: Δεν ψηφίζω Σύριζα, δεν στηρίζω την σημερινή κυβέρνηση, δεν έχω πλέον καμία σχέση με τους ΑΝΕΛ από όπου έχω παραιτηθεί πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Δεν ανήκω και δεν στηρίζω κανένα απολύτως από τα υπάρχοντα γελοία κόμματα, παρά μόνο την πατρίδα μου. Όλοι επιθυμούμε να αποκτήσει το συντομότερο η Καστοριά ένα σύγχρονο κι αξιοπρεπές αστυνομικό κτήριο. Όχι όμως πάνω στα ερείπια μνημείων. Αν κάποιοι δεν επέμεναν τόσα χρόνια με στενοκεφαλιά στην επιλογή κατεδάφισης του ιστορικού στρατώνα, η πόλη θα είχε προ πολλού το νέο της αστυνομικό μέγαρο, κάπου παραδίπλα, στην τεράστια έκταση του παλιού στρατοπέδου. Είναι απολύτως θεμιτό για εκλεγμένους πολιτικούς να εκθέτουν τη γνώμη τους προς τα όποια υπηρεσιακά και λοιπά όργανα. Αυτό όμως διαφέρει από την λυσσαλέα προσπάθεια επιβολής της γνώμης αυτής, που είχαμε δει πριν τρία χρόνια από την κ. Αντωνίου και τους υπόλοιπους «επίδοξους κατεδαφιστές» ιστορικών μνημείων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου 824

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ