24.10.16

ΟΔΟΣ: Μεγάλη ανάγκη για διαφάνεια



ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ανάγκη διαφάνειας (και όχι απλά νομιμότητας), αλλά και εγκυρότητας που πρέπει να έχουν οι αποφάσεις και οι πολιτικές-οικονομικές αποφάσεις του Δήμου Καστοριάς, ανάγκη που είναι πολλαπλάσια τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας της διαλυτικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ο τόπος της Καστοριάς πιο ειδικά, και παρά τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξακολουθούν να παρουσιάζονται κρούσματα στην αντίθετη λογική.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ,  πολύ πρόσφατα, ο Δήμος Καστοριάς, και ενώ είχε την ευκαιρία να υποδείξει οποιοδήποτε άλλο δημοτικό (ή όχι) διατηρητέο κτίσμα για την συντήρηση και ανάδειξή του με δαπάνη του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελειών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που είχαν συμφωνηθεί υπέρ του Δήμου Καστοριάς, εντυπωσίασε αρνητικά με την επιλογή του, να προτιμήσει το αρχοντικό Παπατέρπου στην περιοχή του «Σταυρού», με το ποσό των 140.000,00€ για αποκατάσταση - συντήρηση το κτηρίου.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι η κατάσταση του διατηρητέου αυτού είναι σχετικά καλή και δεν δικαιολογεί την ανάλωση αυτής της ευκαιρίας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για άλλο κτήριο, με πραγματικές και περισσότερες ανάγκες.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ, το συγκεκριμένο αρχοντικό Παπατέρπου είναι ιδιοκτησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΤΕΕ), δηλαδή τρίτου προσώπου και όχι του Δήμου Καστοριάς, και μάλιστα φορέα (ΤΕΕ) που εξ ορισμού είναι φύσει και θέσει πολύ κοντά σε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία εξεύρεσης άλλου τρόπου και πηγής συντήρησης του κτηρίου.

ΕΤΣΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ο Δήμος Καστοριάς την ευκαιρία  να διασώσει άλλα κτήρια (όπως του Μαθιουδάκη) και ειδικά ιδιοκτησίας του Δήμου όπως ενδεικτικά το παλιό Νοσοκομείο –που μάλλον ενοχλεί κάποιους διότι βρίσκεται μακριά από την δική τους Καστοριά– προτίμησε να ενεργήσει για λογαριασμό υπέρ ενός προνομιούχου και προνομιακού ιδιοκτήτη. Εντυπωσιακό.

ΚΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΘΑΝΕ αυτό ένα δεύτερο κρούσμα κακής διαχείρισης που αφορά πλέον ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, ήλθε να προστεθεί κοντά σε όλα τα άλλα που υπάρχουν έστω και ως αίσθηση και ενδείξεις, παρά το ειλικρινές, ελπίζεται, ενδιαφέρον για εξυγίανση.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πολύ πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, βάφτισε «σωματείο» και «μη κυβερνητική οργάνωση», μια αστική εταιρεία ιδιώτη, που συστάθηκε με τον αδιακρίβωτο τύπο της ένωσης δύο μόλις προσώπων για μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, και διέθεσε χρηματικό ποσό ως χρηματική ενίσχυση για ένα φερόμενο κοινωφελή (;) στόχο, στις εγκαταστάσεις της διεθνούς έκθεσης γούνας Καστοριάς.

ΩΣΤΟΣΟ η επιχορήγηση αυτού του τύπου δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με αποτέλεσμα η απόφαση να είναι διάτρητη, αν δεν εμπίπτει και στην δικαιοδοσία άλλων αρχών ακόμη και δικαστικών, διότι η αστική εταιρεία, σε κρίσιμα έγγραφα... βαφτίστηκε και «σωματείο», με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί μια παρανόηση. Για την οποία κανείς δεν θα θέλει να πιστέψει ότι είναι παραπλάνηση.

ΠΡΟΦΑΝΕΣ είναι ότι η εβδομάδα των παθών (με όλες τις σημασίες της έννοιας) είναι μακρά και διαρκείας για την εν τιμή Καστοριά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ την Μ. Πέμπτη 28.4.2016, αρ. φύλλου 833
Φωτογραφία: Η ιστορία του Ιησού, από την σειρά «Ιστορικά εικονογράμματα» του “Studio H-57”.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/10/16

    Αναφέρεστε στην Ακαδημία [.....] που έλαβε μέρος στην [.....];

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναγνώστης24/10/16

    Άντε να καταλάβουμε τώρα τί θέλει να πει ο πρώτος σχολιαστής.....
    Αμάν πια! Για γνωστούς στην πιάτσα μιλάμε! Σάμπως οι ίδιοι κρύβονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ