30.12.17

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Βιβλία που σκοτώνουν…


«Σ' αυτή την εικόνα ένα κορίτσι διαβάζει. Αλλά τη στιγμή που διαβάζει την παίρνουν από τα κοτσιδάκια της δύο αστέρια και την ανεβάζουν ψηλά στον ουρανό». 
Έτσι ερμήνευσε πριν από χρόνια την εικόνα της Λήδας Βαρβαρούση από το βιβλίο της ΕΨΥΠΕ "Στον κήπο με τα παραμύθια" η μαθήτρια της Δ' τάξης Πηνελόπη Καραντώνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπάθησαν να σκοτώσουν με βιβλίο. Όμως κάθε φορά που το ακούω το βρίσκω το ίδιο αφύσικο. Γιατί το βιβλίο, καθώς αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τον κάθε αναγνώστη, μάλλον χαρίζει ζωή, δεν την αφαιρεί. Γιατί, επίσης, το βιβλίο χαρίζει ζωή ποιοτική και κάθε άλλο παρά την υπονομεύει και θέλει να τη βλάψει.

Σκέφτομαι πως το μυαλό που το πρωτοσκέφτηκε να πειράξει άνθρωπο μέσω ενός βιβλίου ήταν αληθινά σατανικό. Σκέφτομαι πως, πέρα από τις απάνθρωπες προθέσεις του, έκανε μια πολύ πετυχημένη σκέψη: και μέσα σε ψωμί να ‘βαζε τα εκρηκτικά, δε θα ‘τανε τόσο βέβαιο πως ο παραλήπτης θα άνοιγε το δέμα του. Μπορώ να φανταστώ τον όποιο παραλήπτη ενός ψωμιού, να το πιάνει στα χέρια του, να το περιεργάζεται και, μαντεύοντας πως για ψωμί πρόκειται, αλλά μη νιώθοντας πεινασμένος εκείνη τη στιγμή, να αναβάλλει το άνοιγμα του φακέλου για αργότερα. Ενώ το βιβλίο δεν το αφήνεις ποτέ γι’ αργότερα,  το ανοίγεις πάντα με την ίδια λαχτάρα. Χωρίς να ξέρεις πως εκείνη την ίδια στιγμή βάζεις σε κίνδυνο τη ζωή σου, τον ίδιο τον εαυτό σου. Και δίχως να υποψιάζεσαι πως υπάρχουν και κάποια βιβλία φτιαγμένα από επιτήδειους για να πλήξουν τη ζωή αντί να την υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο, όπως συμβαίνει με τα κανονικά βιβλία…

ΥΓ: Όταν έγραφα κάποτε πως «Με τα βιβλία που διαβάζουμε φτιάχνεται μια σκάλα που μας οδηγεί κατευθείαν στον ουρανό», δε φανταζόμουν με τίποτε πως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και πως ένα βιβλίο θα μπορούσε κάποτε να μας στείλει στον άλλο κόσμο, γιατί κάποιος που είχαμε ενοχλήσει με κάποιον τρόπο θα διάλεγε ως μέσον το βιβλίο για να μας βγάλει από τη μέση…

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 888

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ