2.2.18

Λόγος & Αντίλογος



Είπαν… και ακροβολισμοί



-8.6.2017. Διαβάζω στην «Δημοκρατία» ότι και η ΝΔ. για το όνομα της FYROM (ΠΓΔΜ) αποδέχεται ονομασία σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κακώς. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πάντες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εμμένουμε σε όνομα χωρίς την λέξη (ή παράγωγο, είτε μέρος της λέξεως) Μακεδονία. Φαίνεται αρκετά ορθή, ικανοποιητική η πρόταση: ονομασία σε σλαβική γλώσσα αμετάφραστη, αίφνης π.χ. DEMOKRATSIA SKOPIANA (μια λέξη) ή ALBANO-SKOPIANA TERA, κ.λπ.

-15.6.2017. «ΟΔΟΣ». Στην συνέντευξή του ο κ. Δημητρώφ (ΥΠΕΞ των Σκοπίων) έκαμε το ρητορικό άστοχο και αυτονόητο ερώτημα: Θέλει η Ελλάς μία γείτονα χώρα με δικαιοσύνη και δημοκρατία; Αυτονόητο ότι θα θέλαμε μια τέτοια γείτονα χώρα! Στ’ αλήθεια, κε. Δημητρώφ, είσθε σε θέση και δύναμη να τιθασεύσετε και να εκδημοκρατίσετε... τους Skipetar Αλβανούς, που κάθε τόσο προκαλούν με συνθήματα και ενέργειες για την «Μεγάλη Αλβανία»; Ή να συνετίσετε τον έξαλλο, φανατισμένο και εξτρεμιστή κ. Gruefsky του VMR; Σε καταφατική σας απάντηση και ελπίδα, η ΕΛΛΑΣ, χώρα δημοκρατική και ενταγμένη στην Ε.Ε. είναι πάντοτε έτοιμη για εποικοδομητικό διάλογο. Τί δηλούν οι πιέσεις και οι λεηλασίες κάθε τόσο εις βάρος των ομογενών μας Βορειοηπειρωτών; Οι περαιτέρω ενέργειές σας και η εν γένει στάση σας θα δείξουν την ειλικρίνεια και αλήθεια των προθέσεών σας. Ο σώφρων κ. Κοτζιάς, ο δικός μας Υπουργός Εξωτερικών, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και άντικρυς το θέμα των σχέσεών μας με την ΠΓΔΜ και σχετικά με το όνομα.

-21.6.2017. «Ζούμε καιρό προσκυνήματος ενώπιον των Δανειστών». Πώς θα σταθούμε όρθιοι; Ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς θρηνωδεί, αλλά και συμβουλεύει:

Καρδιά, γνώμη, νους, τούτα και τ’ άλλα,
το χρυσό μυρογυάλι ραγίστη,
κι όλα πάνε· σου μένει μια στάλα,
του Χριστού και της μάνας σου η πίστη.

Αυτήν την πίστη, δύναμη εσώψυχη των Ελλήνων, κάποιοι νεωτερίζοντες, δήθεν διαβασμένοι και μοντέρνοι ντεμέκ, θέλουν να την αποδομήσουν. Είναι και στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αγαπούν την πατρίδα, βλέπεις. Αλλά ο ποιητής μας με άγρυπνα μάτια της ψυχής μάς θυμίζει: Μην αφήσεις τον άθεο να πάρει τον στερνό θησαυρό σου!

-20.6.2017 Διαβάζω: «Φωτισμένη δικτατορία ζητεί ο Τάσος Χωρέμης», πρώην βουλευτής του ΠαΣoΚ. Και το προτείνει άνθρωπος σοσιαλιστικού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ένας... πατριωτισμός, που όμως απαιτεί μεγάλη συζήτηση, με ευρεία συμμετοχή και εμβριθή εμβάθυνση. Και για να μη σου κολλήσουν οι σύντροφοι αριστεροσοσιαλιστές και κομμουνιστές την ρετσινιά χουντικής κοπής ή ότι μας γυρίζεις στο μεσαίωνα της «πεφωτισμένης Δεσποτείας» των νεωτέρων ευρωπαϊκών χρόνων, κ. Χωρέμη, μάλλον εννοείς καλοφωτισμένη οικουμενική του κ. Λεβέντη. Για την παρούσα κρίσιμη κατάσταση και με επικίνδυνη κυβέρνηση για πολλά κοινωνικά και εθνικά θέματα, θα ήταν η πιο καλή λύση η Οικουμενική Κυβέρνηση υπό ένα όρο απαραίτητο: Όλα τα κόμματα για δυο χρόνια να συνεργαστούν για να βγει η χώρα από το τέλμα και την οπισθοδρόμηση, για το γενικό καλό, αφήνοντας κατά μέρος το ιδιοτελές και κομματικό συμφέρον. Και τούτο γιατί, πού να βρεθεί εκείνη η ισχυρά προσωπικότης και εμπνευσμένη, με γνώμη, γνώση και ακεραιότητα, ώστε να μπορέσει να μας ενώσει με μια «φωτισμένη δικτατορία»;

Ευχαριστών διά την φιλοξενίαν
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Ιουνίου 2017, αρ. φύλλου 892

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ