12.5.18

Το Σκάκι



3. d4 Bg4

⬛   Ευχαριστίες στον κ. Β.Τσιφλικιώτη για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα προβλήματα της πόλης και του νομού μας, έστω και κάπως “μακρόθεν”, για την ώρα. Αν και η στήλη δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει στα κοινωνικά δίκτυα που επέλεξε να εκφραστεί πολιτικά, παρ’ όλα αυτά ενημερώθηκε ότι μια χαρά απαρίθμησε τα προβλήματα. Δεν καταφέραμε όμως να διαβάσουμε τις θέσεις του για όλα αυτά τα θέματα και τις λύσεις που προτείνει. Πάντως χαρά μας που τα γνωρίζει και τα δημοσιοποιεί, έστω και σε “κλειστό κύκλωμα” στους “διαδικτυακούς φίλους” του.
Όμως, με τις τόσες στερήσεις, τα τόσα προβλήματα και τη διαφυγή των ανθρώπων από την Καστοριά, δεν είναι οξύμωρο να επικαλείται «ποιότητα ζωής»; Είναι σαν την «καλύτερη νέα μέρα» που «αξίζουμε» και μας ευχήθηκε. Εμείς γιατί (άραγε) δεν τη βλέπουμε;

⬛   Για το θέμα του Αγίου Μηνά που απασχολεί εδώ και περισσότερο από τρεις εβδομάδες την κοινή γνώμη, σιγή ιχθύος κρατούν οι δύο βουλευτίνες μας. Την ίδια προφανώς θα κρατήσουν και το προσεχές Σάββατο της επετείου της 11ης Νοεμβρίου διότι ως γνωστόν: «αισχρόν γάρ έστι γυναιξίν εν εκκλησία λαλείν». 

⬛   Εκκωφαντική σιωπή όμως και η (άλλοτε με άλλο κόμμα), περιφερειακή “μας” σύμβουλος (κ. Κανδύλη) που για όλα εξέφραζε άποψη εκτός όμως του θέματος αυτού. Φωτογραφίες σε συνέδρια του (νέου) κόμματος (που μεταπήδησε) όμως δεν έχει αφήσει. Νεόκοπτο μέλος γαρ, πρέπει να δείξει τη πλήρη πολιτική κυβίστηση (κομψό) των θέσεών της και να μας (τους) πείσει, ότι δεν είναι και «με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Ένας που είχε το θάρρος να δημοσιοποιήσει τη γνώμη του, ο κ. Τζηκαλάγιας ακούγεται ότι καλέστηκε από το τοπικό γραφείο του κόμματος για συστάσεις «προς συμμόρφωσιν».

⬛   Στην “Οδό”, το πρωτοδιαβάσαμε και φαίνεται άρχισε να κυριαρχεί ως σενάριο: ότι η τελική έκβαση (το “ζουμί” της ιστορίας δηλαδή) του αιτήματος δωρεάν παραχώρησης στη Μητρόπολη δημοτικού οικοπέδου επί της λεωφόρου των Κύκνων, θα μετατραπεί σε παραχώρηση δωρεάν οικοπέδου στην περιοχή του Μαθιουδάκη (που μελλοντικά θα αποκτήσει αξία λόγω του διατηρητέου πολιτιστικού κέντρου). Με αυτόν τον ελιγμό, θα εμφανιστεί ότι δήμαρχος και εγχώριος κλήρος αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν υπό την πίεση της κοινής γνώμης, και να συμβιβαστούν με κάτι “κατώτερο”!
Αντί του Αγίου Μηνά, θα ανεγείρουν περικαλλή ναό της Οσίας Σοφίας (παίζει ως σενάριο)! Έτσι νομίζουν ότι εμείς θα σιωπήσουμε και «τέλος καλό, όλα καλά» όπως λέει και το θεατρικό έργο!

⬛   «Στην Άγια Πόλη μπήκαμε -βάγια πολλά και φοινικιές / και ξένοι αρχόντοι και δικοί κρυμμένοι τρέμαν όλοι / γιατί άνεμος ξεσήκωνε τα πλήθη (ελπίδες ξαφνικές!) / του ΄πα σιγά «Τώρα καιρός για τη Μεγάλη Σκόλη» / (μ’ απαντά) «Ουράνιο το βασίλειο μου κι ουράνια, μάθε, η Πόλη […]»
Κώστας Βάρναλης, “Η αγωνία του Ιούδα”.

⬛   Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού (κ. Λ. Ζήσης), τη μία μέρα είχε το ρόλο του “βοηθού σκηνοθέτη” σε τηλεοπτικά γυρίσματα γνωστής παρουσιάστριας ιδιωτικού καναλιού. Η οποία παρουσιάστρια όπως είναι γνωστόν, δεν εργάζεται «δωρεάν», δεν παρουσιάζει «δωρεάν». Προσέφερε όμως, -κατά τον αντιδήμαρχο- «δωρεάν» την εκπομπή της, «δωρεάν» τα έξοδα του καναλιού και «δωρεάν» τους συνεργάτες της, να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά για να απολαύσουν και καταγράψουν τα “άγια” “ραγκουτσάρια” (μάλλον “ρα-κ-ουτσάρια” αφού πριν ένα χρόνο ο Δήμος Καστοριάς άλλαξε και πάλι την ονομασία τους. Ή μήπως “ροκατσάρια”; Όχι αυτά της Θεσσαλίας βέβαια, αλλά του Ντολτσού, ούτε του Τοιχιού ή του Άργους Ορεστικού, διότι εκεί ως γνωστόν έχουν “καρναβάλια”).
Την επόμενη μέρα ο αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών σταθμών, ελλείψει χρημάτων. Αν όμως, δεν είχαν δοθεί τα χιλιάδες ευρώ, αμοιβές σε καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν το καλοκαίρι σε συναυλίες σε χωριά, αυτά τα χρήματα ίσως θα μπορούσαν να καλύψουν τους μισθούς των εργαζομένων.

⬛   Τελείωσε και το 2ο Φεστιβάλ Γούνας (Γιορτή Αγοράς Γούνας για την ακρίβεια) που ξεκίνησε δυναμικά και με αισιοδοξία αλλά, δεν φτάνουν ούτε το «παραμυθένιο» σαλόνι ούτε οι μουσικές εκδηλώσεις για να «γεμίσουν τα ταμεία». Μήπως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος, στην προσέλευση επισκεπτών, διότι με βάση τα δελτία τύπου (1η μέρα 236, 2η 274, 3η 218, σύνολο 728 επισκέπτες και οι εκθέτες 97, όμως το τελευταίο δελτίο τύπου αναφέρει 377 επισκέπτες και 101 εκθέτες δηλαδή) αντιστοιχούσαν περίπου 4 επισκέπτες για έναν εκθέτη.
Μάλλον οι διακοσμήσεις, οι μουσικές και το αερόστατο, δεν προσέφεραν και πολλά. Ευτυχώς για όσους είχαν αγωνία, το αερόστατο (σχήμα καρδιάς κόκκινης) πέταξε! Σε φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα, περισσότερο πολιτικούς και δημάρχους είδαμε, παρά επισκέπτες-αγοραστές. Πολιτική γιορτή μας φάνηκε, παρά γιορτή για αγορές.
Στην επόμενη γιορτή γούνας ευελπιστούμε να δούμε πιο ακριβή στατιστικά στοιχεία, περισσότερο έμφαση σε εμπορικούς επισκέπτες από ό,τι σε πολιτικούς, και περισσότερα χαμόγελα στα πρόσωπα των εκθετών (επειδή κάπως διακρίναμε αγωνία).

⬛   Δηλώσεις της κ. Μαρίας Αντωνίου την επέτειο της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου 2017:
«[...] Αυτό πρέπει να είναι σήμερα το μήνυμα που περνάμε δύσκολες εποχές, ενωμένη η ελληνική ψυχή, βάζοντας ψηλά αξίες, τα πιστεύω, τα ιδανικά μας, έχοντας σημαντικά δεδομένα και διδάγματα από τους προγόνους μας, να προχωρήσουμε προκειμένου να κάνουμε πάλι την Ελλάδα που μας αξίζει». Κάπως έτσι φαίνεται να προχωρά και η βουλευτίνα μας πάνω σε ψηλοτάκουνες γόβες. Αν δεν ξεγελούν τα μάτια, πρόκειται για υποδήματα γνωστού οίκου αξίας 845,00 € (ναι, καλά το διαβάζετε, οκτακόσια σαράντα πέντε ευρώ!), σύμφωνα με τις σχετικές φωτογραφίες από την εξέδρα των επισήμων, που μας έστειλε αναγνώστρια της στήλης.
“Σεμνά και ταπεινά”, να «προχωρήσουμε» λοιπόν, όπως έλεγε ο αρχηγός του κόμματός της. «Γερές» «βάσεις» τέτοια αξεσουάρ.

Καληνύχτα Ελλάδα
Όπου και να ‘σαι




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 909



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ