1.1.19

Αγαπητή ΟΔΟΣ




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Πέρασε η φετινή θερινή σιέστα παρά τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την φετινή καλοκαιρινή περίοδο. «Άνοιξη με άρωμα καλοκαιριού» για πολλούς. Όπως και να είναι, ήταν ένα Καλοκαίρι, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το πιο «σκοτεινό»/μαύρο Καλοκαίρι.

Όπως είναι λογικό, η είδηση της πολύνεκρης πυρκαγιάς στην Αν. Αττική, με τους 98 νεκρούς (και τους εναπομένοντες νοσηλευόμενους) και την μεγάλη οικολογική & οικιστική καταστροφή, κυριάρχησε στα τηλεοπτικά πάνελ. Συζητήσεις επί συζητήσεων για τα αίτια & την αδράνεια/ανικανότητα του κρατικού, περιφερειακού και δημοτικού μηχανισμού για να αποσοβήσει την μεγαλύτερη πρόσφατη εθνική τραγωδία. Και μάλιστα στον 21ο αιώνα.

Από εκείνο το τραγικό βράδυ, πέρα της προσπάθειας κατάσβεσης των πυροσβεστικών δυνάμεων, την αποτυπωμένη αγωνία πολλών ανθρώπων στον τηλεοπτικό φακό και την διάσωση πολλών εξ αυτών από το λιμενικό, εκείνο που χαράχτηκε ανεξίτηλα στο μυαλό μου, ήταν η κυνικότητα και το «θεατρικό» που έστησαν μπροστά στις κάμερες. Ο πρωθυπουργός ρωτούσε «εναγωνίως» να μάθει για τα τεκταινόμενα στις πυρόπληκτες περιοχές, για το τρόπο που επιχειρούν οι δυνάμεις, για το πού βρίσκεται το μέτωπο της φωτιάς κ.ά. Οι κ.κ. Φάμελος, Πολάκης, Τόσκας, Σπίρτζης και Σκουρλέτης που συμπλήρωναν το κεντρικό κάστινκ μετείχαν ως δευτεροτρίτοι και οι υπόλοιποι απλά ως κομπάρσοι.

Στα τηλεοπτικά πάνελ που συζητούσαν και προσπαθούσαν να βρουν τί έφταιξε και έφτασε η κατάσταση στο σημείο να καούν περίπου εκατό άνθρωποι, για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έφταιγε ο Σκάι, η ασύμμετρη απειλή, τα αυθαίρετα, κάποιος «στημένος» εμπρησμός με σκοπό να πλήξει την -ήδη τσαλακωμένη- εικόνα της αριστερής κυβέρνησης και άλλα τέτοια ευθυνοφοβικά. Πρωτάκουστα πράγματα ειπωμένα από τα πλέον επίσημα χείλη, τα κυβερνητικά.

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας -που αρέσκεται στην εναλλαγή στρατιωτικών στολών- κουνούσε το δάχτυλο στους πληγέντες κατηγορώντας τους πως αναπαράγουν αυτά που λέει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε. Αυτοί που είχαν τον πόνο τους επειδή ενδεχομένως να έχασαν το βιο τους ή κάποιον δικό τους άνθρωπο, τους επισκέφτηκε ο αρχηγός των Ελλήνων των Ψεκασμών για να τους «μαλώσει» ισχυριζόμενος πως διαστρεβλώνουν την «άψογη» ανταπόκριση και τον «τέλειο» κυβερνητικό χειρισμό.

Ήταν τόσο καλά καμωμένα που η Ελλάδα θρήνησε ΜΟΝΟ 98 νεκρούς. Που σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρ. αρχηγός της Πυροσβεστικής «δεν θα άλλαζε τίποτα απ’ όσα έκανε, και σε περίπτωση που είχε να αντιμετωπίσει και πάλι μία τέτοια κατάσταση, πάλι τα ίδια θα έπραττε».

Απίστευτα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ. Δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη. Η κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία ν’ αλλάξει το αρνητικό κλίμα που ακολούθησε της θανατηφόρου πυρκαγιάς, καθώς πλησίαζε η μέρα της εξόδου απ’ το Μνημόνια. Ουσιαστικά απ’ το -Αριστερό- Τρίτο Μνημόνιο που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως αχρείαστο και το αποτέλεσμα των «σκληρών» διαπραγματεύσεων της εποχής Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΕΤ, στα κυβερνητικά στελέχη είχαν διοχετευτεί sms από του Μαξίμου τα οποία έδιναν την γραμμή που έπρεπε να ακολουθούν τα στελέχη του ΣυΡιζΑ, όπως για παράδειγμα «Η βασική αιτία της καταστροφής στο Μάτι είναι τα αυθαίρετα», «η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό ισοδυναμεί με συγγνώμη», «όλοι είναι απέναντί μας, η ΝΔ, το ΚινΑλ, η ΕνΚε, μόνο ο Σταύρος μάς στηρίζει», «οι εκλογές δεν έχουν χαθεί και μπορούν να κερδηθούν, στις εκλογές θα συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι», «αν σας λένε αυτά που λέει ο Άδωνις, να λέτε ότι ο Άδωνις θα κάτσει στο σκαμνί», «θα πάρουμε την αναβολή της μείωσης στις συντάξεις» κ.ο.κ. Καταστάσεις που θυμίζουν περισσότερο Μαδουροποίηση της Ελλάδας, παρά την «επιστροφή στην κανονικότητα», όπως αρκείται να υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

Και ήρθε εκείνη η ημέρα, η 21η Αυγούστου, που ο κ. Τσίπρας από το νησί της Ιθάκης με άκρα μυστικότητα και αρκετούς «αυθόρμητους κλακαδόρους» εξήγγειλε την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα ασφαλούς χρηματοδότησης. Και φυσικά, δεν έκανε διάγγελμα όπως λανθασμένα αναφέρεται από τα ΜΜΕ, καθώς διάγγελμα κάνει μόνο ο διακοσμητικός (από άποψη αρμοδιοτήτων) πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι όμως αυτή μια καθαρή έξοδος από το μνημόνιο;

Σαφώς και όχι αγαπητή ΟΔΟΣ. Πρόκειται μόνο για διακοπή της χρηματοδότησης καθώς τα υπογεγραμμένα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας θα διαρκέσουν ως το 2022 με στοχευμένα πλεονάσματα της τάξεως του 3.5%. Και ως δια μαγείας αγαπητή ΟΔΟΣ αναπόλησα την δήλωση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, τον Μάρτιο του 2014, που έλεγε: «...Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας, αίματος...». Τι θυμήθηκα κι εγώ αγαπητή ΟΔΟΣ; «Περσινά ξινά σταφύλια» απαντάνε πλέον απροκάλυπτα σ’ όσους τους επισυνάπτει τις δηλώσεις αρπαγής ψήφου.

Και έφτασε στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις δηλώσεις του να μην τάξει λαγούς με πετραχήλια, αλλά να κάνει εξαγγελίες σε διπλό ακροατήριο: το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο εσωτερικό ακροατήριο μοίραζε καθησυχαστικά λόγια για την για την μη περικοπή των συντάξεων. Αλλά στο εξωτερικό ακροατήριο απευθύνθηκε με απόλυτη βεβαιότητα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα και το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων και που βάση αυτής της περικοπής έχει υπολογιστεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα, «μαξιλάρι». Και που με λίγα λόγια βεβαίωσε τους εταίρους, πως η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, θα εξομαλυνθεί με φυσικό τρόπο όταν οι συνταξιούχοι θα μας αφήσουν χρόνους. Καθώς οι περισσότεροι είναι 70+ και αργά ή γρήγορα θα πεθάνουν. Άκουσον άκουσον αγαπητή ΟΔΟΣ. Έτσι λύνονται τα προβλήματα στο μυαλό του κ. Τσίπρα. Και με ολίγον θάνατον.

Και όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι για την έξοδο στις αγορές, απλά αδιαφόρησε. Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, στρογγυλοκάθεται στο «μαξιλάρι» των 30 δις που εξασφάλισε από την υπερφορολόγηση, νιώθοντας σιγουριά και αδιαφορία για το κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Είναι όμως έτσι αγαπητή ΟΔΟΣ; Σε διαβεβαιώ πως όχι. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μίλησε για μη ευνοϊκές συνθήκες λόγω της κρίσης σε Αργεντινή και Τουρκία, όμως αν οι αγορές ένιωθαν ασφαλής με την χώρα θα έριχναν τα spreads της Ελλάδας. Με λίγα λόγια, θα μείωναν τα επιτόκια δανεισμού. Όπως ακριβώς διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Γιατί απλά εκπέμπουν οικονομικό περιβάλλον ασφάλειας και τάξη στα δημοσιονομικά τους. Όλα αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για τον κ. πρωθυπουργό. Που αρκείται στο να κατασπαταλήσει το «μαξιλάρι» για ψηφοθηρικούς λόγους τάζοντας βοηθήματα, επιδόματα και φυσικά προσλήψεις.

Με ανυπομονησία θα παρακολουθήσω τις ομιλίες και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών του Ευρωπαϊκού και Δημοκρατικού τόξου (και μόνο), πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Το ίδιο θα έπραττα και για τον αρχηγό των ΑνΕλ, αλλά λόγω της κυβερνητικής του εμπλοκής το καθιστά αδύνατο. Θα πρέπει να βρω την υπομονή να υποστώ τα όσα θα εξαγγείλει στο κοινό που παραμένει πιστό.

Ιωάννης Σκόρδας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 951




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ