17.2.19

Αγαπητή ΟΔΟΣ



Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Σίγουρα συζητάμε πρώτη φορά στην νεότερη κοινοβουλευτική Ιστορία -εννοείται μετά την Χούντα των συνταγματαρχών- για μία Κυβέρνηση απόλυτης μπαχαλοποίησης, με οτιδήποτε και αν έχει καταπιαστεί.

Ένα από τα τελευταία κυβερνητικά κρούσματα ανοχής απέναντι σε αδικήματα -ακόμη και σε ποινικά, ενδεχομένως κάποιος εισαγγελέας θα το κρίνει(;)- είχε να κάνει με τον γνωστό-άγνωστο Ρουβίκωνα. Που μπουκάρει σε γραφεία διευθυντών, απειλεί, τραμπουκίζει, καταστρέφει κοκ.
Αυτήν την φορά εντός πανεπιστημιακού χώρου. Με την κατάληψη της αίθουσας 516 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και την εγκατάσταση τους εντός αυτής και την συνέχεια της εξτρεμιστικής τους δράσης. Μάλιστα επιχειρήθηκε από μερίδα καθηγητών να αποτρέψει την είσοδο των μελών της οργάνωσης κατά τις προαποφασισμένες ώρες λειτουργίας, αλλά με το πέρας του ωραρίου πραγματοποιήθηκε ανακατάληψη της αίθουσας από τους τραμπούκους της οργάνωσης.

Ο δε αρμόδιος υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ζήτησε από το «ρωμαλέο» φοιτητικό κίνημα (!) να αναλάβει εκείνο δράση για την απομάκρυνση των «ακτιβιστών» (σύμφωνα με τον «σύντροφο» και βουλευτή κ. Κυρίτση) του Ρουβίκωνα. Προέτρεψε τους ίδιους του φοιτητές της Φιλοσοφικής να οργανώσουν μια δική τους οργάνωση που θα συγκρουστεί με τους έμπειρους μπαχαλάκηδες του Ρουβίκωνα, με σκοπό να τους απομακρύνουν από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτό κατάλαβα αγαπητή ΟΔΟΣ. Αν εσύ έχεις καταλάβει κάτι διαφορετικό, θα ήθελα να με διόρθωνες. Εν ολίγοις λοιπόν, προέτρεψε τους φοιτητές να αναλάβουν τα καθήκοντα της Αστυνομίας και του αρμόδιου εισαγγελέα. Αρχές οι οποίες θα έπρεπε εξ αρχής να έχουν επιληφθεί των καθηκόντων τους, φυσικά με σεβασμό στο πανεπιστημιακό άσυλο.

Μετά την απαράδεκτη και ευθυνοφοβική προτροπή του υπουργού για συγκρότηση του «ρωμαλέου» φοιτητικού κινήματος για την απόκρουση εξωφοιτητικών οργανώσεων -και όχι μόνο-, ο υπουργός είχε την ευκαιρία να τους «δεχθεί» εντός του ακατάστατου γραφείου του. Και να νιώθει δικαιωμένος και φουσκωμένος από περηφάνια για την νέα γενιά ρωμαλέου νεανικού κινήματος οι οποίοι κρατώντας ντουντούκες, με περίσσιο τσαμπουκά και διαλαλώντας αριστερίστικα τρικάκια μπούκαραν στο γραφείο του.Η επόμενη γενιά τραμπούκων τύπου Ρουβίκωνα -ή Χρυσής Αυγής, δύσκολο να τους διαχωρίσει κανείς με βάσει τον τραμπουκικό τρόπο δράσεις τους- είναι ήδη στις επάλξεις του. Και ποιος ξέρει; Μπορεί μέσα σε αυτούς τους μπουκαδόρους να βρίσκεται κάποιος από τους μελλοντικούς πρωθυπουργούς αυτής της χώρας. Στην ίδια θέση πριν κάποια χρόνια βρισκόταν ο νυν πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Ο οποίος διαδέχθηκε στην θέση του υπ. Εξωτερικών, τον παραιτηθέντα -εν μέσω υπονοούμενων και μακροσκελών επιστολών- κ. Κοτζιά. Στις δηλώσεις των οποίων το π. Σάββατο, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, υπήρξαν μόνο φιλοφρονήσεις και «γλυκόλογα» μεταξύ των δυο πολιτικών ανδρών. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που εύλογα η κοινωνία αναζήτησε τον λόγο για τον οποίο παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς. Γιατί, αν καλώς έπραξε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας -σε κοινή γραμμή με τον ίδιο τον πρωθυπουργό- και δεν καταχράστηκε μυστικά κονδύλια -όπως άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος- η κοινωνία δεν βρίσκει λόγο παραίτησης. Δικαιολογημένα λοιπόν δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τους λόγους της παραίτησης του πρ. υπουργού Κοτζιά. Τους οποίους προφανώς αναφέρει στην επιστολή παραίτησης του προς τον κ. Τσίπρα αλλά για κάποιον μυστήριο λόγο δεν δημοσιοποιείται. Κι ας το ζητά επίμονα σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Κι αν ο κυβερνητικός εταίρος, άφησε υπονοούμενα για την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων από τον κ. Κοτζιά, ο ίδιος εξακολουθεί να απειλεί την κυβερνητική πλειοψηφία, όταν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση. Συν τοις άλλοις, άρχισαν οι εκδηλώσεις των φιλοσκοπιανών του Ουράνιου Τόξου εντός ελληνικού εδάφους και πιο συγκεκριμένα στην Φλώρινα ενώ και η πόλη της Καστοριάς στιγματίστηκε από αφέλεια (;) της δημοτικής της αρχής. Η οποία αποδέχτηκε να είναι η μοναδική πόλη της Ελλάδας  και της Δυτ. Μακεδονίας, στην οποία θα κατέληγε το βαλκανικό καραβάνι. Το οποίο με πέρασε και από τα Σκόπια, μετακινήθηκε προς ενδιάμεσους σταθμούς σε διάφορες μεγαλουπόλεις των Βαλκανίων και τερματικό σταθμό την Καστοριά. Γιατί; Με ποιο δικαίωμα; Ποιος εξουσιοδότησε την δημοτική αρχή να συμπράξει σε κάτι τέτοιο -αμφιλεγόμενου σκοπού- εν μέσω κρίσης με τους μελλοντικούς Βορειομακεδόνες γείτονες μας;

Στα μάτια των περισσοτέρων, τέτοιες «φιλοβαλκανικές» εκδηλώσεις ακουμπούν σε άλλου είδους ζητήματα. Πιο εξεζητημένα, πιο ειδικά που αφορούν μια μικρή μερίδα ανθρώπων και άγνωστα στην πλειοψηφία. Αλλά είναι ζητήματα εκείνων που αποφασίζουν εκ μέρους της Καστοριάς και για τους δημότες της. Και είναι οι μόνοι -οι συγκεκριμένοι αιρετοί- που αντιλαμβάνονται σε άλλη διάσταση, αυτό το δέσιμο με τους λαούς της Βαλκανικής. Και να επιδιώκουν με κάθε τρόπο την αλληλεπίδραση με εκείνους. Και προφανώς αυτή η εμμονή τους με την σλαβική κουλτούρα παράγει συμπεράσματα. Και μάλιστα καθόλου ευχάριστα. Φτάνοντας σε σημείο να δίνουν κάθε δικαίωμα να υποθέτουν κάποιοι πως νιώθουν τόσο όμοιοι στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα που αναζητούν την απενοχοποίηση των συναισθημάτων τους με αυτές τις βαλκανικές κοινοπραξίες.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους αιρετούς της ΠΕ Καστοριάς. Που χρηματοδοτούν το βαλκανικό φεστιβάλ εν μέσω ενός ελληνικότατου αστικού εθίμου, του καστοριανού Καρναβαλιού, διαστρεβλώνοντας το ως προς το μουσικό, χορευτικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα. Και που φαντάζει ως ιδεατή και θεμιτή η άρνηση της δημοτικής και περιφερειακής αρχής στις μέλλουσες βαλκανικές προσκλήσεις με ταυτόχρονη συμμετοχή της πόλης. Έστω για τα μάτια των υπολοίπων που δεν αντιλαμβάνονται τούτη την ανάγκη για «βορειομακεδόνικη» -και όχι μόνο- αλληλεπίδραση. Και σίγουρα δεν διακατέχονται από την ανάγκη για «κοινή πολιτιστική ροή», όμοια με εκείνη των συγκοινωνούντων δοχείων.


Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Οκτωβρίου 2018, αρ. φύλλου 957.

Φωτογραφία του G. Elliot Smith, 1912: Μούμια του Ραμσή V (1149 π.Χ. - 1145 π.Χ.), μουσείου Καΐρου (πτέρυγα με τις βασιλικές μούμιες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ