7.4.19

1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού




Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Αυτισμού πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 29- 31 Μαρτίου στην Καστοριά από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς. Το φεστιβάλ είχε στόχο την ενημέρωση για το φάσμα του αυτισμού αλλά και την διασκέδαση μέσα από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και την την διάρκεια του τριημέρου.

Οι δράσεις του φεστιβάλ ξεκίνησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής 29 Μαρτίου στο ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου στους Μανιάκους Καστοριάς με το μεγαλύτερο ανθρώπινο παζλ, με μαθητές από δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας που επιδίωξαν να καταρρίψουν το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο ανθρώπινο κομμάτι πάζλ.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της μεταστέγασης της έδρας του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς, στο χώρο του παλαιάς Πρόνοιας - ΚΠΕ στην ενορία του Αγίου Μηνά της πόλης.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με θεατρική παράσταση «Ένα μάθημα χορού» με αναφορά στις συναισθηματικές αγκυλώσεις μέσα από την ιστορία μιας ταλαντούχας χορεύτριας που αποχαιρετά την καριέρα της εξαιτίας ενός τραυματισμού κι ενός καθηγητή γεωφυσικής με σύνδρομο Άσπεργκερ.

Η δεύτερη ημέρα, το π. Σαββάτο 30 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, ξεκίνησαν οι εργασίες η διημερίδα του 1ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Αυτισμού με συντονιστή τον κ. Στέργιο Νότα κλινικό ψυχολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο Ε.Θ.Μ.Α. Γ.Ν. Παίδων Αθηνών Παν. & Αγλαΐας Κυριακού, επιστ. υπεύθυνο Μ.Κ.Ο. Αυτισμός Ασπεργκερ Ελλάς.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου που παρακολούθησε πλήθος κόσμου ήταν:
α) Σύγχρονες απόψεις και δεδομένα για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος»,
β) «Άτομο με αυτισμό: Από την πραγματικότητα των αισθήσεων στην αίσθηση της πραγματικότητας από το βρέφος μέχρι τον ενήλικα»,
γ) «Δια βίου εκπαίδευση ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος»,
δ) «Σεξουαλικότητα στον αυτισμό»,
ε) «Προπόνησε κι εσύ» και
στ) «Περήφανη μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και οι: Παναγιώτης Βουτυράκος - παιδοψυχίατρος, Στράτος Αλεξάνδρου- εργοθεραπευτής, Σπύρος Σούλης- αναπληρωτής καθηγητής διευθυντής εργαστηρίου ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Μανακίτσας - παιδοψυχίατρος, Άγγελος Κουτουμάνος - κοινωνικός λειτουργός και η Νένα Χρονοπούλου η οποία παρέθεσε την προσωπική της εμπειρία ως μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ.

Ακολούθησαν διάφορες δράσεις και εργαστήρια καθώς και χορευτική παράσταση από την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς και τις Δρυάδες Εν Πλω από την Καρδίτσα.

Οι εργασίες της διημερίδας συνεχίστηκαν και το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου στον ίδιο χώρο με συντονιστή τον κ. Σπύρο Σούλη, αναπληρωτή καθηγητή διευθυντή εργαστηρίου ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου πολλοί προσκεκλημένοι ομιλητές ανέπτυξαν διάφορες θέματα όπως:
-«Η χρήση των εναλλακτικών επαυξητικών συστημάτων επικοινωνίας στον Αυτισμό», 
-«Διατροφική επιλεκτικότητα στον αυτισμό», 
-«Προωρότητα και αυτισμός: Η νοσηλεία στη μονάδα εντατικής νεογνών και αυτισμός; Από τη θεωρία στη πράξη», 
-«Αυτισμός, η έννοια της θεραπείας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις», 
-«Μαθησιακά ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην παιδαγωγική παρέμβαση παιδιών στο αυτιστικό φάσμα» και άλλα.

Στον χώρο διεξαγωγής των συνεδρίων υπήρχαν περίπτερα με παρουσίαση του έργου και των δομών κάθε φορέα που ασχολούνται με τον αυτισμό, καθώς επίσης και τοπικών συλλόγων ΑΜΕΑ.  Τέλος ανέβηκε ένα παιδικό θέατρο με τίτλο «Το νησί των συναισθημάτων» από την θεατρική ομάδα Hippo με κεντρικό θέμα την συναισθηματική νοημοσύνη.

Η αυλαία του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Αυτισμού που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς έπεσε το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου με ποδηλατοδρομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ