30.8.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ODOS | newspaper of Kastoria | Prespes 2018
Πρέσπες 2018

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η εναπομένουσα για να παρουσιαστεί ο ψηφοφόρος μπροστά στις κάλπες που θα στηθούν και θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί που θα τον εκπροσωπούν στα τοπικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και στο -ακόμα πιο σημαντικό- ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, οι επικεφαλής των συνδυασμών έχουν επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου, η κατάληξη του οποίου θα έχει αναδείξει τους δύο πρώτους που θα περάσουν στην τελική εκλογική μονομαχία σε λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα από τώρα.  Αλλά και τους ευρωβουλευτές που θα τον εκπροσωπούν στο πιο σημαντικό κοινοβούλιο των Βρυξελλών. Λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης της ανόδου αυτής.

Έτσι, τόσο οι υποψήφιοι για τον δήμο όσο και για την περιφέρεια τα δίνουν όλα. Προετοιμάζουν κεντρικές ανοικτές ομιλίες για να παρουσιάσουν τις προγραμματικές θέσεις των συνδυασμών τους αλλά και τα μέλη των ψηφοδελτίων τους, ως την τελευταία επίσημη παρουσίαση τους, δίνοντας σαφώς και την απαραίτητη ώθηση για τον προσωπικό αγώνα του καθενός εξ αυτών. Η προεκλογική νιρβάνα των οποίων ήρθε να διαταραχθεί προσωρινά από την στήριξη που εξέφρασε ο κεντρικός ΣυΡιζΑ σε δημοτικούς συνδυασμούς ανά την Ελλάδα, αδυνατώντας να αποφύγει την έκφραση στήριξης του και σε συγκεκριμένους συνδυασμούς για τους τρεις δήμους του νομού Καστοριάς. Έναν συνδυασμό ανά δημοτική εκλογική αναμέτρηση.

Έτσι, για την πόλη της Καστοριάς ο ΣυΡιζΑ αρχικά διαφάνηκε να στηρίζει τον συνδυασμό «Τελευταία ευκαιρία» με επικεφαλής τον κ. Ταμήλια, για τον δήμο Άργους Ορεστικού τάχτηκε ανοικτά υπέρ του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον πολίτη» του νυν δημάρχου κ. Κεπαπτσόγλου και για την εκλογική μάχη του δήμου Νεστορίου προτίμησε να στηρίξει τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για τον δήμο Νεστορίου» του κ. Γκοσλιόπουλου. Αν αυτή η ανακοίνωση στήριξης γινόταν στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, φαντάζει κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν θα υπήρχε καμία αντίστοιχης σφοδρότητας αντίδραση. Κι ενδεχομένως να υπήρξε στήριξη σε πολλούς από τους ίδιους υποψήφιους δημάρχους αλλά να μην δόθηκε τόσο μεγάλη δημοσιότητα και να θεωρούνταν αυτονόητο. Εξάλλου και οι τρεις νυν υποψήφιοι φέρονται να κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς που σε συνδυασμό με την τότε διαφαινόμενη άνοδο του ΣυΡιζΑ στην εξουσία, δεν θα φαινόταν αρκετά λογικό να γυρνούσαν την πλάτη τους στο κόμμα του κ. Τσίπρα.

Τώρα όμως που ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του έχουν πάρει την δημοσκοπική κατιούσα χωρίς πολλές ελπίδες για πλήρη -ή και μερική- ανατροπή του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού, οι προαναφερθέντες συνδυασμοί μέσω των επικεφαλής τους αντέδρασαν στην οποιαδήποτε διασύνδεση τους με το κόμμα του ΣυΡιζΑ. Ίσως γιατί και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το γενικευμένο κύμα αποδοκιμασίας που δέχονται το κόμμα του κ. Τσίπρα αλλά κι ο ίδιος «σκαφάτος» πρωθυπουργός. Αφουγκράζονται καλύτερα και περισσότερο τα εκλογικά ένστικτα των συμπολιτών τους κι έτσι φτάσανε στο σημείο πολλοί εξ αυτών να απειλούν τον γραμματέα της ΚΕ του ΣυΡιζΑ κ. Σκουρλέτη ακόμα και με μηνύσεις!

Πόσο κοντά όμως είναι αυτό στην πραγματικότητα; Όντως δεν υπήρχε καμία σύνδεση αυτών των συνδυασμών του νομού Καστοριάς με τον κ. Σκουρλέτη και το κεντρικό ΣυΡιζΑ; Την ίδια στιγμή που υπήρξε αυτή η αντίδραση από τους συνδυασμούς του νομού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποψιάζονται πως «καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει», συνδέοντας τα συγκεκριμένα πρόσωπα με το κυβερνών κόμμα και τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Που σε συνδυασμό με την ανάρτηση της κυβερνητικής βουλευτή κ. Τελιγιορίδου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περί «Ανάληψης της ευθύνης των πράξεων τους είναι δυστυχώς για κάποιους άγνωστη έννοια» να έχει δώσει νέα τροπή στην όλη διαμάχη. Αφήνοντας να εννοηθεί πως σαφώς υπήρξε touch μεταξύ κεντρικού ΣυΡιζΑ και των συγκεκριμένων επικεφαλής, αλλά για κάποιον λόγο που μόνο οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν, απαρνήθηκαν την συγκεκριμένη κομματική στήριξη. Κατόπιν εορτής βέβαια.

Παρ’ όλα αυτά, ήρθε το επίσημο τοπικό όργανο του ΣυΡιζΑ μέσω της νομαρχιακής επιτροπής να ξαναμπερδέψει το «περιστατικό» στήριξης. Και βάση της ανακοίνωσης τους βρέθηκαν σε πλήρη ανακολουθία με την κεντρική γραμμή του κόμματος αλλά και του κειμένου που δημοσιεύτηκε από το επίσημο site του ΣυΡιζΑ. Στηρίζοντας ουσιαστικά του τρεις «αντιφρονούντες» υποψήφιους δημάρχους.

Έτσι, το καλύτερο για τον τοπικό μηχανισμό του ΣυΡιζΑ και το βουλευτικό γραφείο της κ. Τελιγιορίδου, φαντάζει ένα κοινό δελτίο τύπου, στο οποίο θα αναγράφουν πως συμφώνησαν στο κομμάτι της μεταξύ τους διαφωνίας και να το αποστείλουν στα τοπικά ΜΜΕ για να ενημερωθούν οι πολίτες. Αντιθέτως, ένας από τους δύο τοπικούς εμπλεκόμενους -και μαζί τους οι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι- λέει εν γνώση του ψέματα. Αλλά και πάλι θα έπρεπε να ξέρει ο καστοριανός πολίτης, προτού πάει στην κάλπη τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Κι αν όλα αυτά τα ενδοοικογενειακά καυγαδάκια -με την πολιτική έννοια του όρου- συνέβησαν μεταξύ ΝΕ ΣυΡιζΑ Καστοριάς και την βουλευτή του, πιο πριν είχε υπάρξει ένα πολιτικό διαζύγιο, στο οποίο δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή. Ή καλύτερα, κρύβοντας το κάτω από το χαλάκι. Φυσικά, η αναφορά γίνεται για την ΝοΔΕ Καστοριάς και τον διαγραφέντα από τα μητρώα της κόμματος της ΝΔ, κ. Χ. Αποφεύγω να αναφέρω ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του, δεν είναι σωστό δύο μέρες πριν τις εκλογές και χωρίς να παρασχεθεί δηλαδή επαρκής χρόνος αντίδρασης του... επί προσωπικού.

Όμως τοποθετώντας εαυτόν ο κύριος Χ σε υποψηφιότητα του με το ψηφοδέλτιο του ΣυΡιζΑίου κ. Καρυπίδη, αντικειμενικά φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις στην στάση του νυν περιφερειάρχη σε όλα τα θέματα περιλαμβανομένου του Μακεδονικού. Κι όχι μόνο. Η συγκεκριμένη μάλιστα πολιτική επιλογή, έρχεται σε πλήρη αλλαγή με τα ίδια τα πιστεύω ενός υποψήφιου, ο οποίος για τους δικούς του προφανώς λόγους προτιμά να διαγράψει μια πορεία ετών και έναν ιδεολογικό κορμό που υπηρέτησε, για μία θέση σε ψηφοδέλτιο αντίθετης ιδεολογικής κατεύθυνσης.

Και που θα πρέπει κάποια στιγμή, οι πολίτες να μάθουν να ψηφίζουν καθαρά με πολιτικά κριτήρια και να γυρίζουν την πλάτη, σε υποψηφιότητες που περισσότερο τυχοδιωκτισμό και προσωπικό συμφέρον εκπροσωπούν, παρά έχουν να αναδείξουν έργο προς υλοποίηση στην πολύπαθη «βυζαντινή αρχόντισσα» όπως αρέσκονται να αποκαλούν την Καστοριά.

Ή πάλι αντίθετα να επικυρώνουν και να εγκρίνουν ανάλογες μεταμορφώσεις και μετακινήσεις, όταν αυτές υπαγορεύονται από λόγους αρχής και ηθικής τάξης.

Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2019, αρ. φύλλου 987

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ