27.8.19

ΟΔΟΣ: Για την Ιστορία



ΞΕΚΙΝΑ σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της βουλευτή Καστοριάς κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, μέσα στον Ιούνιο με προϋπολογισμό 5.383.001,7 € από την εταιρεία Εύδρομος ΑΤΕ η ανέγερση του νέου κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

ΜΕΤΑ την τροποποιητική σύμβαση που υπέγραψε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019 ο διευθύνων σύμβουλος ΚΤΥΠ Α.Ε. Ιωάννης Χαρωνίτη που συναντήθηκε στην Καστοριά και με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου (φωτογραφία).

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ θα γίνει ως γνωστό σε οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή Μαθιουδάκη και αφού προηγήθηκαν πολλά χρόνια περιπέτειας, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατεδάφιση του στρατώνα Μαθιουδάκη.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ πρέπει να αναφερθεί ότι η ανακοίνωση γίνεται στην μέση μιας προεκλογικής περιόδου, με δύσκολη προοπτική για τον ΣυΡιζΑ και την ίδια την κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου.

ΟΜΩΣ η αντικειμενικότητα απαιτεί να καταγραφεί πως η σωτηρία του κτηρίου οφείλεται στις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες της ακομμάτιστης και πραγματικά ανένταχτης αείμνηστης πια Ελένης Τσαδήλα (έφυγε άδικα από την ζωή στις 15 Ιανουαρίου 2015).

ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕ δημιουργικά και αποτελεσματικά, πέρα από κόμματα και στεγανά, όσους είχαν τις ίδιες ευαισθησίες για την σωτηρία του κτηρίου, που εν τέλει κηρύχθηκε διατηρητέο.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του Μαθιουδάκη της Καστοριάς καταγράφεται σαν μια από τις τελευταίες αληθινά προοδευτικές δράσεις των κύκλων της συντηρητικής πόλης.

ΕΝΩ Η ΙΣΤΟΡΙΑ του έργου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παθογένειας, της έλλειψης σχεδιασμού, οργάνωσης και ορθής πολιτικής βούλησης που επικρατούσε στο παρελθόν (μάλιστα ο ευρωβουλευτής Κ. Αρσένης κατήγγειλε "εκτροπή της λειτουργίας ανεξάρτητων θεσμών του υπουργείου Πολιτισμού λόγω πολιτικών πιέσεων").

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι σχεδόν σύσσωμη η τοπική πολιτική ηγεσία, τα πολιτικά κόμματα, ο αντιπεριφερειάρχης, οι τρεις δήμαρχοι, οι φορείς και η πλειονότητα των τοπικών ΜΜΕ, υποστήριζαν αρχικά την κατεδάφιση του Μαθιουδάκη για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου.

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ την κυρία Μαρία Αντωνίου βουλευτή Καστοριάς, να επιμένει στην ανέγερση με άμεση κατεδάφιση.

Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΔΗΛΑ –γύρω από το όνομα και την ανάμνηση της οποίας συσπειρώνονται πάντοτε όσοι υποστήριξαν με σθένος την προσπάθεια, θα είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από την σωτηρία του κτηρίου από τις μπουλντόζες.

ΑΛΛΑ δυσαρεστημένη από την παντελή εγκατάλειψή του.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 991

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ