21.9.19

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ο νέος Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Το κείμενο αποτελεί αναθεώρηση της Διακήρυξης Αρχών του 1954 προκειμένου να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ηλεκτρονικές προκλήσεις. Και τις  προφητείες, θα πρόσθετε η ΟΔΟΣ.

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Εν μέσω μαζικής εξόδου των Ελλήνων -για τα λεγόμενα «μπάνια του λαού»- με αφορμή την Δευτεριάτικη αργία του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, κορυφώθηκε η τουρκική προκλητικότητα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Κι αυτό επειδή η Τουρκία, έχοντας τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, τόσο με την επαναλαμβανόμενη ήττα του “αντιπροσώπου” του Ερντογάν για την θέση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης όσο και την συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας, το ΔΝΤ φαντάζει ως η μοναδική λύση ανατροφοδότησης της δικής τους οικονομίας, σε βαθμό που χαρακτηρίζεται ως «μονόδρομος».

Κι αν όλα αυτά τα εσωτερικά προβλήματα των ανατολικών γειτόνων μας είναι λίγο πολύ ευρύτερα γνωστά, τότε στον ίδιο βαθμό -ίσως και παραπάνω- είναι γνωστόν τοις πάσι η πιθανή σύσφιξη διακρατικής σχέσης με τους Ορθόδοξους Ρώσους (!) με την ταυτόχρονη αγορά των πυραύλων S-400. Οι οποίοι αποτελούν την αφορμή διαζυγίου με τους Δυτικούς και την παγκόσμια στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά και την αιτία δεσμού με τους διαφαινόμενους συμμάχους.

Μάλιστα αγαπητή ΟΔΟΣ. Σωστά καταλαβαίνεις. Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι θα μας «κλέψουν» τους κατά φαντασία συμμάχους μας. Και μάλιστα τους Ρωσορθόδοξους. Τους οποίους αναφέρει ο δημοφιλής όσιος Παΐσιος σε διάφορες προφητείες του, κάνοντας λόγο για ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης από το «ξανθό γένος» και την παράδοση της στους Ορθόδοξους Έλληνες, εξ ου και το «Orthodox brothers». Δυστυχώς όμως, τα νέα για τους ευκολόπιστους Έλληνες δεν προδικάζουν επιβεβαίωση των προφητειών του οσίου. Με αποτέλεσμα, τα ορθόδοξα αδέρφια εκ Ρωσίας, μετά την διακρατική συμμαχία με τους Ανατολίτες, να βυθίσουν στην θλίψη τους Έλληνες. Όχι όλους όμως. Μόνο τους ευκολόπιστους. Οι άλλοι, δεν εκπλήσσονται.

Για πολλά χρόνια πάντως, αυτή η τακτική αποπροσανατολισμού των Τούρκων από τα δικά τους προβλήματα με την παράλληλη δημιουργία νέων εκτός των συνόρων της Τουρκίας, είναι κι αυτή ευρέως γνωστή. Ωστόσο, αυτό που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Τουρκία, δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται σε αυτό το είδος πολιτικού τουρκικού τρικ. Τείνει να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις, παρασύροντας τρίτες χώρες σ’ ένα είδος πολιτικού εκβιασμού αλλά και παρανόμων -και παράλογων- απαιτήσεων, από τις διεθνών συνθηκών ΑΟΖ που δεν τους ανήκουν. Ευελπιστώντας σε άμεση και ηχηρή παρέμβαση των ευρωπαίων συμμάχων της Ελλάδας και της Κύπρου με σύγχρονη πολιτική επίπληξη των Τούρκων από την ηγεσία του μεγαλύτερου συμμάχου του ελληνικού κράτους, δηλαδή των ΗΠΑ.

Όλο αυτό το σκηνικό αυξανόμενης έντασης, ανάγκασε ή και επέτρεψε τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να συγκαλέσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚυΣΕΑ). Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς όφειλε να είναι εμφανώς σχεδιασμένη και ψύχραιμη, δίνοντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που παρακολουθεί τα πάντα που συμβαίνουν γύρω της και αφορούν γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Ακόμη και σε προεκλογική περίοδο. Ως εδώ, όλα αυτά μοιάζουν απολύτως θεμιτά κι αποδεκτά.

Υπήρξαν όμως και μερικά πεπραγμένα -κατά την σύγκλιση του ΚυΣΕΑ- που προκάλεσαν την ελληνική κοινή γνώμη. Τα οποία ναι μεν αποτέλεσαν δευτερευούσης σημασίας ζητήματα (χώρος συνάντησης, κυβερνητικά πρόσωπα που έλαβαν μέρος, απουσίες κα) όμως δεν επαρκούσαν ώστε να μην προκαλέσουν εντύπωση. Και μάλιστα αρνητική.

Για παράδειγμα, ο ορισμός του Μεγάρου Μαξίμου ως τοποθεσία για την σύγκλιση του συμβουλίου, τα πρόσωπα που κλήθηκαν από τον κ. Τσίπρα να λάβουν μέρος και ανεξήγητο γεγονός για ποιον λόγο η γνώμη των κκ. Κατρούγκαλου και Κουβέλη είναι βαρυσήμαντη για τον κ. Τσίπρα, η απουσία του υπ. Άμυνας κ. Αποστολάκη, ο οποίος προτίμησε να τρώει ψάρια στον Σχοινιά, από το να παρευρεθεί στο ύψιστο -από θέμα ασφάλειας- συμβούλιο κοκ.

Όλα αυτά έφταναν για να γεμίσουν τους έλληνες ψηφοφόρους με αμφιβολίες ως προς την σοβαρότητα της κατάστασης και δυσπιστία ως προς τα πραγματικά κίνητρα σύγκλησής του. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσέδωσαν τον χαρακτήρα της πολιτικής σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης γύρω από ένα τόσο σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα, επιστρέφοντας στο μνημονικό τους οι εικόνες με το stand up comedy συμβούλιο μπροστά στις κάμερες κατά την διάρκεια της περσινής καλοκαιρινής τραγωδίας στο Μάτι. Κι ενώ πριν λίγους μήνες αποδείχτηκε -μέσω τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ- πως υψηλόβαθμα στελέχη γνώριζαν για την ύπαρξη 30+ νεκρών, εκείνα δεν αισθάνθηκαν τον θρήνο και τον πόνο παραδίδοντας θεατρικά μαθήματα πολιτικής.

Σαν όλα εκείνα τα συνωμοσιολογικού χαρακτήρα παραμύθια που είχαν αφηγηθεί στους ψηφοφόρους τους για τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, το σκάνδαλο του ΚεΕλΠΝο, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» της Novartis, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, το σκάνδαλο με το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν αλλά και την συντήρηση του μύθου περί εμπλοκής του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη στην υπόθεση με τα υποβρύχια.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν απέμεινε καμία -μα καμία όμως- υπόθεση που να επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί στελεχών κομμάτων (τωρινών και παλαιοτέρων) που ενώ ενέπλεξαν πολιτικούς αντιπάλους σε διαφαινόμενα σκάνδαλα, αυτά να έχουν παραμείνει στην Δικαιοσύνη προς διερεύνηση. Όλες οι υποτιθέμενες εμπλοκές πολιτικών προσώπων, έφτασαν στο τελικό σημείο να αρχειοθετούνται από την υψηλόβαθμη Δικαιοσύνη. Φυσικά λόγω παντελούς έλλειψης στοιχείων εμπλοκής τους. Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ύπαρξης σκανδάλου, αλλά όχι από πολιτικά πρόσωπα.

Ωστόσο, όλοι αυτοί που διατηρούν επί χρόνια αυτούς τους ελληνικούς πολιτικούς μύθους, δείχνουν να μην έχουν διδαχθεί από τα λάθη των προηγούμενων και την κατάληξη τους στον εκλογικό βίο της χώρας. Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και με τους τωρινούς πολιτικούς μυθοπλάστες, που έστω και την τελευταία στιγμή, φαίνεται να μην έχουν βγάλει χρήσιμα -για τους ίδιους- πολιτικά συμπεράσματα, για τα ένστικτα και την τρόπο επιλογής του εκλογικού σώματος.

Κι όσο πλησιάζει το τέλος μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου και θα περατωθεί στις 7 Ιουλίου, τα κόμματα ετοιμάζουν τους υποψήφιους βουλευτές τους ανά την επικράτεια, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινώσει και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Κι αν για ορισμένα πρόσωπα η είσοδος τους σιγοψιθυρίζεται εδώ και κάποιες μέρες, τα υπόλοιπα θα ενημερωθούν κι επισήμως ως την Πέμπτη που είναι και η καταληκτική ημέρα ανακοίνωσης τους.

Γνωρίζουν όμως οι υποψήφιοι βουλευτές που ανακοινώθηκαν για τους νομούς ολόκληρης της Ελλάδος. Έτσι και για τον νομό Καστοριάς. Και στο επόμενο φύλλο της ΟΔΟΥ, η στήλη θα κάνει εκτενέστερη αναφορά στα πρόσωπα που επιλέχτηκαν από τα κόμματα τους. Πάντως, πέρα από τα γνωστά πρόσωπα που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους ως μπαλαντέρ και αναντικατάστατοι, τα υπόλοιπα είναι πρωτοεμφανιζόμενα και θα θέσουν τους εαυτούς τους για πρώτη φορά στην κρίση του καστοριανού εκλογικού σώματος. Το οποίο θα φανεί από τις αποφάσεις των εκλεγμένων του επόμενου Κοινοβουλίου αν έχει κρίνει σωστά ή όχι.

 Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουνίου 2019, αρ. φύλλου 991

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ