13.3.20

«Ορφανά»

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφτασε τα 117, με τους επιστήμονες να θεωρούν δεδομένο πως θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός το επόμενο διάστημα. Από αυτά, τα 107 έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, 82 ανήκουν στα εισαγόμενα κρούσματα και 25 είναι επαφές τους. Επίσης, υπάρχουν ακόμη 15 κρούσματα, για τα οποία η διερεύνηση συνεχίζεται.

Ο κ. Τσιόδρας σε χθεσινή του συνέντευξη Τύπου στάθηκε στα 10 «ορφανά» κρούσματα, αυτά που δηλαδή δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευση της μετάδοσης της νόσου, κάτι που δείχνει πως υπάρχει διασπορά, αλλά προς το παρόν περιορισμένη, όπως τόνισε.

«Τα ορφανά κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα «ορφανά» κρούσματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα», ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας διευκρινίσεις.

«Να σας πω ένα παράδειγμα: Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, στην ουσία ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία».

2 σχόλια:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ