25.4.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 

15η Αυγούστου 2021. Διαδήλωση στην λίμνη της Καστοριάς με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε θεοκρατικά καθεστώτα. Πρέπει κάποτε να μπει φρένο στον αισθητικό κατήφορο της Καστοριάς (και οι κληρικοί κάθε βαθμού να αντιληφθούν ότι δεν έχουν ασυλία ή λόγο περί παντός και για τα πάντα).

* * *

Οδεύοντας προς τα τέλη του 2021 και λίγο πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση πάσης φύσεως εκδηλώσεων που σε συνδυασμό με ορισμένες ακόμα λεπτομέρειες της συγκεκριμένης κοινής υπουργικής απόφασης έθετε οριστικό τέλος και στις προγραμματισμένες στην Καστοριά συμπεριλαμβανομένων και των καστοριανών καρναβαλιών.

Βέβαια, στα μάτια των περισσοτέρων φάνταζε ως αυτονόητο, από την στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού είχε ξεκινήσει την αδιάκριτη εξάπλωση της ανά την επικράτεια. Αλλά ακόμα και αν η Δέλτα μετάλλαξη ήταν εκείνη που θα μονοπωλούσε το υγειονομικό ενδιαφέρον, η απόφαση φαίνεται πως και πάλι θα ήταν η ίδια. Αφήνοντας απογοητευμένους όσους εν μέσω ανακοινώσεων έσπευσαν να δηλώσουν τις προθέσεις για πραγματοποίηση τριήμερων κορωνογλεντιών στους δρόμους της Καστοριάς.

Για την ώρα, παραμένει άγνωστο αν στις προθέσεις τους ήταν να κερδίσουν τις δάφνες των θεματοφυλάκων του καστοριανού καρναβαλιού ή απλά ήταν μια επιπόλαια ανακοίνωση εκδήλωσης... φανατισμού. Και ως γνωστόν, όταν σε όλους τους τομείς ο υπέρμετρος ενθουσιασμός αντικαθίσταται από τον φανατισμό, τότε τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια. Όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί με μαθηματική ακρίβεια η διάδοση του κορωνοϊού μέσω των μπουλουκιών που θα γλεντοκοπούσαν στους δρόμους.

Και ας έταζαν δεξιά και αριστερά (σε υπεύθυνους και συνυπεύθυνους) πως θα διενεργούσαν διαγνωστικά τεστ και θα έκαναν χρήση της μάσκας. Γιατί πέρα από το γεγονός πως επί της ουσίας κορόιδευαν τους εαυτούς τους, πίστεψαν πως θα ξεγελάσουν και τους υπόλοιπους. Καθώς όποιος έχει συμμετάσχει στο καστοριανό καρναβάλι επί σειρά δεκαετιών γνώριζε εξ αρχής πως οι παραπάνω όροι που έθεταν αυτοβούλως οι υπογράφοντες την συγκεκριμένη ανακοίνωση, δεν πρόκειται να τηρηθούν από την έναρξη ως το τέλος του κορωνογλεντιού.

Είναι μαθηματικά βέβαιο πως σε κάποιο χρονικό σημείο και εν μέσω ευθυμίας, όλα τα παραπάνω θα καταστρατηγούνταν αν όχι από το σύνολο των συμμετεχόντων, σίγουρα από το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών. Και πραγματικά προκαλεί εντύπωση ποια άγνωστη δύναμη τους ώθησε σε μια τέτοια κίνηση που εκτός από το κορωνογλέντι θα ήταν και η αφορμή για την ανεξέλεγκτη διάδοση του κορωνοϊού.

Πολλοί διερωτήθηκαν τι θα γινόταν στην περίπτωση που το καρναβάλι πραγματοποιούνταν. Θα αναλάμβαναν την ευθύνη σαν άλλοι εμπρηστές της δημόσιας υγείας αλλά και για όσα υγειονομικά δεινά θα έβρισκαν την πόλη της Καστοριάς; Κατά την γνώμη μου, το ερώτημα τους διατυπώθηκε ως ρητορικό και μάλλον ως τέτοιο θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται καθώς η απάντηση φαντάζει λίγο πολύ ως αναμενόμενη.

Είναι λυπηρό το γεγονός πως η πολυσυζητημένη ατομική ευθύνη πήγε στις καλένδες και μάλιστα εκφρασμένη μέσω μιας παρέας καρναβαλιστών. Πολλές ή λίγες ατομικές ευθύνες καρναβαλιστών κατάφεραν να καταπατηθούν εκφραζόμενες μέσω της απόφασης μιας συλλογικότητας. Αντί τα μπουλούκια να ήταν εκείνα που θα έδειχναν τον δρόμο για την υγειονομική σωτηρία της πόλης, έπραξαν ακριβώς το αντίθετο. Αποπειράθηκαν να την μπουρλοτιάσουν.

Και όταν τέτοιες μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες είναι που στιγματίζουν και συνοδεύουν την ποιότητα ενός εθίμου, τότε τέτοιου περιεχομένου ανακοινώσεις είναι που το υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο. Καθώς πίσω από τις ονομασίες μπουλουκιών ή την τιτλοφορία τους, “κρύβονται” οι άνθρωποι που τα συνθέτουν καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Και στα μάτια μου δεν φαντάζει καθόλου τιμητικό να αποκαλούνται από μερικούς ως υγειονομικοί εμπρηστές στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Από την άλλη, πολλοί ισχυρίζονται πως δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν στην δημοτική κεφαλή είναι ο άνθρωπος που δέχτηκε να συνομιλήσει με επικεφαλής καρναβαλιστών για την πραγματοποίηση του τοπικού εθίμου παρά τα όσα έλεγε η κοινή λογική. Η οποία γενικότερα απουσιάζει από όσο φαίνεται ή καλύτερα έχει παραχωρήσει την θέση της στις τοπικές μπακαλιαρίλες που αραδιάζουν σε τοπικά μπλογκς μετά την ακύρωση των καρναβαλιών. Και μάλιστα από ανθρώπους που πλαισιώνουν τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη.

Που καλό θα ήταν να τους ενημερώσει κάποιος πως η ακύρωση του τοπικού εθίμου δεν αποτέλεσε «στραβοτιμονιά της τελευταίας στιγμής» όπως επικαλούνται αλλά αποφυγή υγειονομικής μετωπικής σύγκρουσης σε τοίχο και όποιος κατάφερνε να βγει ζωντανός. Όπως επίσης, πως... «οι ορχήστρες στα αγροτικά που θα σεργιανούνε στις συνοικίες για να εντυπωσιαστούν οι τουρίστες» (!) θα υποβάθμιζε το ίδιο το καρναβάλι αλλά και τους συμμετέχοντες σε αυτό για αρκετές δεκαετίες.

Καθώς όλοι όσοι θίγονται από τέτοιες τοποθετήσεις, δεν φορούσαν… «τόπια που θα τα καίγανε σε καρναβαλίστικο στύλο ρίχνοντας τα αποκαΐδια στην λίμνη μετά την λήξη του εθίμου θεωρώντας το μεγαλειώδες προς κινηματογράφηση» (!) Ούτε πως αν δεν πραγματοποιηθούν τα καρναβάλια θα στερέψει η λίμνη και άλλες τέτοιες υπερφίαλες κουβέντες. Γιατί και πέρσι δεν πραγματοποιήθηκαν αλλά το νερό στην λίμνη μια χαρά το βλέπουν οι περισσότεροι. Εκτός αν δεν το βλέπουν αυτοί. Και εδώ που το λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108, "Πρόσωπα 2021".
Φωτογραφικό στιγμιότυπο από βίντεο του svouranews.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/4/22

    Ο Ζήσης νόσησε με κορωνοιό...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/4/22

      Ο τριπλά εμβολιασμενος Ζήσης...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/4/22

    Σίγουρα δεν κόλλησε από την Κοινωνία της Μ. Πέμπτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος25/4/22

      όπως βλέπεις κύριε Ζήση
      η θεία κοινωνία
      δεν προστατεύει από ιό
      ούτε κι΄από βλακεία

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25/4/22

      το βιντεάκι μάλλον θα σε διαψεύσει, φαίνεται ότι όντως ήταν από την Κοινωνία της Μ. Πέμπτης.
      https://www.youtube.com/watch?v=AoSS0M4Ffzo

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος25/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/4/22

    Βλέπει κανείς τη φωτογραφία [....] και καταλαβαίνει πώς κατάντησε η Καστοριά τα τελευταία χρόνια με [....].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ