27.7.22

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στο κανάλι της τηλεόρασης "Σκάϊ" παρουσιάστηκε μία σειρά από ιστορικά, και όχι μόνον, επεισόδια με τίτλο "Καταστροφές & θρίαμβοι" της Ελλάδος μετά την απελευθέρωσή της, 200 χρόνια πριν, και μέχρι σήμερα. Τα ιστορικά επεισόδια βασίστηκαν σε ένα πρόσφατο βιβλίο του καθηγητή και ακαδημαϊκού Στάθη Καλύβα αλλά και στις παρεμβάσεις πάρα πολλών έγκριτων ιστορικών, σχολιαστών Ελλήνων και ξένων. Η όλη παρουσίαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από ιστορικής πλευράς αλλά και με την τελείως διαφορετική και ενδιαφέρουσα ματιά. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον καθηγητή Στάθη Καλύβα ο οποίος έχει διατελεσει καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέϊλ των ΗΠΑ, τώρα δε στο πανεπιστήμιο Κέϊμπριτζ της Αγγλίας. Είναι δε ακαδημαϊκός της αμερικανικής και της αγγλικής Ακαδημίας Επιστημών. 
Έχουν διατυπωθεί πολλά σχόλια από έγκριτους δημοσιογράφους και επιστήμονες αλλά ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος-σχολιαστής Τάκης Θεοδωρόπουλος έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην Καθημερινή (*). Κάνει δε ανάλυση για το 3ο επεισόδιο, όπου αναφέρεται και η σημασία της τέχνης της φωτογραφίας του Λεωνίδα Παπάζογλου, και καταλήγει με το εξής σχόλιο, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Καστοριά: «Ας μην παραλείψω και τη σημασία του οπτικού υλικού. Οι φωτογραφίες του Λεωνίδα Παπάζογλου από την Καστοριά, με τις αντιστίξεις ανάμεσα σε αγρότες και αστούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, αξίζουν όσο δεκάδες σελίδες ιστορίας». 
Μεγάλο μέρος του πλούτου λοιπόν της τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας, μέσω των φωτογραφιών του Λεωνίδα Παπάζογλου, από το 2018 βρίσκεται στα χέρια του δήμου Καστοριάς, ύστερα από δωρεά της οικογενείας του Γεωργίου Γκολομπία. Η δωρεά αυτή, αν και προσπάθησαν να την αποκτήσουν το μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το μουσείο Μπενάκη των Αθηνών, οι δωρητές προτίμησαν την Καστοριά ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες Καστοριανών. 
Πρέπει λοιπόν αυτός ο θησαυρός να αξιοποιηθεί ανάλογα και να γίνει πόλος έλξης των τουριστών-επισκεπτών της Καστοριάς αλλά και των ίδιων των πολιτών της περιοχής μας. Δυστυχώς η “μόνιμη αυτή έκθεση”, που στεγάζεται στο αρχοντικό Βέργουλα, είναι απλώς εγκλωβισμένη εκεί και το υπέροχο αυτό αρχοντικό δεν αξιοποιείται κατάλληλα. Ανεξάρτητα με το ποιοι πέτυχαν και καθιέρωσαν αυτή την έκθεση θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στον δήμο Καστοριάς, όπως και για κάθε άλλη επιτυχία του πρόσφατου, και όχι μόνον, παρελθόντος 

Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
lpapadim@physics.auth.gr
Πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παδείας, Ανάδειξης Παλαιάς Πόλης και Εξυγίανσης της Λίμνης

(*) Το άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου αναδημοσίευσε η ΟΔΟΣ στο υπ’ αρίθμ. φύλλο 1109 της 20ης Ιανουαρίου 2022. Και αναρτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2022 "εδώ".


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1112.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ