26.8.22

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μητροπολίτης με ελπιδοφόρες προσδοκίες


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 24.2.2022 | 1115


Ο ερχομός του νέου μητροπολίτη ανοίγει τις δικές του ιστορικές σελίδες για τον λαό αυτού του νομού.


Με θεϊκή ειλικρίνεια και απλότητα η δήλωση του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό σταθμό του Flash: «Δεν είχα στο μυαλό μου την Καστοριά. Από προξενιό και όχι από έρωτα βρέθηκα σ’ αυτήν την πόλη και τον Νομό». Όμως το χριστεπώνυμο πλήρωμα αυτής της πόλης και του νομού, αμέτοχο τελείως σε αυτό το προξενιό, καλοδέχτηκε με ορθάνοιχτες τις χριστιανικές του αγκαλιές τον νέο Μητροπολίτη του Καλλίνικο, εμπιστευόμενος όχι μόνον την θεόπνευστη απόφαση της Ιερής Συνόδου, αλλά και την θεοοδήγητη αποστολή του ιδίου που την εγγυώνται οι περγαμηνές που κουβαλάει στις αποσκευές του, όπως η παιδαγωγική του ολοκληρωμένη μόρφωση, με παράλληλη την θεολογική πανεπιστημιακή του τέτοια. Όπως ο ενθουσιασμός του νεότατου της ηλικίας του καθοδηγούμενος από τις εμπειρίες της μέχρι τώρα πορείας του στα εκκλησιαστικά δρώμενα, αλλά και ο τόπος καταγωγής του ο οποίος συντηρεί μια κοινωνία ανθρώπων αλληλέγγυα για τον συνάνθρωπο με φιλέσπλαχνες διαθέσεις, όπως το συναισθάνθηκα ο ίδιος που έζησα στην πόλη της Έδεσσας, έστω για τον λίγο καιρό σε πολύ όμως δύσκολες εποχές αυτές του 1944-1945.

Παρακολούθησα με αμείωτο ενδιαφέρον και σε επανάληψη την συνέντευξη του Μητροπολίτη στο Flash και εύχομαι ολόψυχα να είναι αλάνθαστα τα συμπεράσματά μου πως το προξενιό που επικαλέσθηκε θα καταλήξει σε έναν μεγάλο έρωτα με τον λαό της πόλης και του νομού και όχι σε ένα αποκαρδιωτικό διαζύγιο. Αφού ο νέος Μητροπολίτης από τις μέχρι τώρα συμπεριφορές του δείχνει πως δεν θα είναι μόνον θεοπρόβλητος, αλλά και λαοπρόβλητος. Θα είναι Δημαίτητος ανοίγοντας την δικιά του θρησκευτική σελίδα στην Μητρόπολη, όπως την προσδοκά το χριστεπώνυμο πλήρωμά της. Είναι μεγάλο προτέρημα για έναν θρησκευτικό ηγέτη να επιθυμεί και να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πλήρη δημοσιότητα των πεπραγμένων του και όχι την εν κρυπτώ και ό,τι προκύψει. 

Περιοδεύοντας στις διάφορες ενορίες και επισκεπτόμενος τους διάφορους φορείς, δεν έκρυψε την έκπληξη με την μια να διαδέχεται την άλλη, γι’ αυτά που διαπιστώνει για τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου. Εκπλήξεις που αναμφισβήτητα αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη πως άρχισε να ανθεί στην καρδιά του ο έρωτας γι’ αυτόν τον τόπο και τους χριστιανούς του.

Ένας τόπος που ήταν άτυχος από την πλευρά πως η πορεία των προκατόχων του για τους οποίους έκανε αναφορά με προσεγμένη χριστιανική ευλάβεια ήταν πολύ σύντομη. Από το 1958 περίπου (από Νικηφόρο μέχρι Σεραφείμ) και από τους πέντε οι τέσσερις να έχουν αποδημήσει εις Κύριον και μόνον ο ένας, ο Δωρόθεος να έχει αποδείξει πως δεν αγάπησε αυτόν τον τόπο από την στιγμή που παραβιάζοντας την αρχή του αμετάθετου των Μητροπολιτών με συνένοχους τους τότε δικτάτορες ζήτησε και το κατάφερε να μετατεθεί σε Μητρόπολη της περιοχής των Αθηνών. Με την μετάθεση του αυτήν να έχει αφήσει σκιές για την διαχείριση του βυζαντινού πλούτου της περιοχής. Για τις οποίες σκιές η εφημερίδα αυτή προσπάθησε να ρίξει άπλετο το φως με πολλά ρεπορτάζ. Αλλά και κάτι ακόμα. Ήταν δική του εισήγηση στον τότε υπουργό Πατακό να κατεδαφιστεί το νεοκλασικό κόσμημα του Γυμνασίου που συν υπήρχε στο προαύλιο με το εκκλησάκι της Κουμπελίδικης μετά την αποπεράτωση του νέου κτηρίου που θα κτίζονταν στον πίσω χώρο. Με το απαράδεκτο αιτιολογικό πως οι μαθητές βεβηλώνουν με συμπεριφορές το εκκλησάκι της Κουμπελίδικης. 

Δεν νομίζω με τις αναφορές μου αυτές παραβιάζω έναν άτυπο κανόνα πως ο αποθανών δικαιώνεται. Οι διδασκαλίες του θεανθρώπου όπως αυτές αναφέρονται στα ευαγγέλια και στις γραφές των αποστόλων στηρίχθηκαν στις αλήθειες οι οποίες θα πρέπει να λέγονται πάντα σε κάθε στιγμή χωρίς κανέναν φόβο αλλά και χωρίς πάθος όσο πικρές και αν είναι αυτές. Άλλωστε για όλους μας η επουράνια κρίση μας είναι δεδομένη. 

Ο ερχομός του νέου Μητροπολίτη ανοίγει τις δικές του ιστορικές σελίδες για τον λαό αυτού του νομού ο οποίος με πραγματική χριστιανική διάθεση του εύχεται μακροημέρευση στο θεόπνευστο έργο του μέχρι τα βαθειά γηρατειά του στον τόπο αυτόν.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1115.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/8/22

    Εχεις δίκιο πως να ερωτευτείς μια φτωχή Μητρόπολη ας είναι όμορφη αφού δεν θα γεμίζουν οι μεγάλες τσέπες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/8/22

    Δημήτριος Τσάκαλος !!! Δεν γίνεται να ερωτευτείς μια φτωχή ας είναι όμορφη αφού δεν θα γεμίζουν οι τεράστιες τσέπες!!! Μάλλον για μητρόπολη το προξενιό!!! Πιθανόν να την ερωτευτείς μελλοντικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/8/22

    Ας ρωτήσουμε τον δήμαρχο περί.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/8/22

    Δαχτυλοδικτουμενος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ