14.8.22

Πάνος Τσολάκης: In memoriam

 


Σύμφωνα με ένα παλιό εβραϊκό ρητό, είναι προτιμότερο ένα καλό όνομα, από το ακριβότερο μύρο του κόσμου. 


Tον Πάνο Τσολάκη τον γνώρισα αρχικά μέσα από τα γραπτά του. Πριν 25 περίπου χρόνια, όταν άρχισα να μελετώ την ιστορία των Ελλήνων Καστοριανών Εβραίων, η εξαιρετική μελέτη του για την εβραϊκή συνοικία της Καστοριάς, απετέλεσε πολύτιμο εργαλείο για τις μετέπειτα έρευνες μου. Ήταν άλλωστε ο πρώτος ερευνητής των νεωτέρων χρόνων που ασχολήθηκε επιστημονικά με την εβραϊκή κοινότητα της λιμναίας πόλης. Αργότερα γνωριστήκαμε και με τίμησε με τη φιλία του. 

Είχα την τύχη να βρεθούμε μαζί ως εισηγητές δυο φορές στην Καστοριά: το 2008 σε ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΙ για την εβραϊκή κοινότητα και το 2016 σε τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας & Διαχείρισης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Άννα Ραδηνή, στη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας. Όλα αυτά τα χρόνια επικοινωνούσαμε συχνά και ανταλλάσαμε μελέτες και βιβλία για την αγαπημένη Καστοριά.

Ο Τσολάκης, απαράμιλλος και ακαταπόνητος ερευνητής, εμπλούτισε την τοπική βιβλιογραφία με πλήθος έργων για την ιστορία της Καστοριάς και της περιοχής της, προσεγγίζοντας το παρελθόν της πόλης πολυπρισματικά και αφήνοντας ως παρακαταθήκη εμβληματικά βιβλία, που θα αποτελέσουν κομβικές πηγές για τους μελλοντικούς ερευνητές, αλλά και για τους Καστοριανούς που ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης τους.

Προσωπικά του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τις μελέτες του για τους δικούς μου ανθρώπους, τους Έλληνες Καστοριανούς Εβραίους και η μνήμη του θα συντροφεύει πάντοτε τις πνευματικές και ιστορικές αναζητήσεις μου για τη λιμναία πόλη. Σύμφωνα με ένα παλιό εβραϊκό ρητό, είναι προτιμότερο ένα καλό όνομα, από το ακριβότερο μύρο του κόσμου. Αυτό το καλό όνομα, του εξαίρετου επιστήμονα και μελετητή άφησε πίσω του. Πάνο Τσολάκη, θα σε θυμόμαστε.

Θρασύβουλος Ορ. Παπαστρατής
t.papastratis@yahoo.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1102.


1 σχόλιο:

  1. Γιώργος Χατζηδημητρίου [fb]16/8/22

    Σεβαστικό το ευσύνοπτο σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ