23.8.22

Δυτική Μακεδονία: 2ο Συνέδριο Οινοτουρισμού - Απούσα η Καστοριά

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου πίνουν στην υγειά της Δυτικής Μακεδονίας

Στις συνέργειες οινοτουρισμού με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού επικεντρώθηκε το 2ο Συνέδριο Οινοτουρισμού του υπουργείου Τουρισμού, στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη-Φλώρινα) που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο ΕΟΤ στις 12-14 Νοεμβρίου, αποτελεί τη 2η στάση στο οδοιπορικό οινοτουρισμού που διοργανώνει το υπουργείο, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την περαιτέρω ανάδειξη του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου του ελληνικού οινοτουρισμού. 

Η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε ως παράδειγμα μιας περιοχής με ιδιαίτερη οινική παράδοση, που παράλληλα αντιμετωπίζει την πρόκληση της μετάβασης από ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην λιγνιτική παραγωγή ενέργειας, σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτή τη μετάβαση, κρίσιμος είναι ο ρόλος ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός, που ήδη προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας για την περιοχή, τελώντας παράλληλα σε μια σχέση αρμονίας με το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας με τις τέσσερις λίμνες της περιοχής (Βεγορίτιδα, Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα) που ωφελούν ιδιαίτερα τη διατήρηση θεμιτών θερμοκρασιών και υγρασίας για το αμπέλι. 

Το συνέδριο εστίασε στις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ του οινοτουρισμού και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, με παρεμβάσεις της αρμόδιας υφυπουργού Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη, του εκπροσώπου της ΠΔΜ Β. Άμπα, του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλου, της προέδρου του ΕΟΤ Ά. Γκερέκου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δ. Παπαγιαννίδη, της γενικής γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χ. Καλογήρου, της προέδρου του ΟΦΥΠΕΚΑ Μ. Παπαδοπούλου, της γενικής διευθύντριας Τουριστικής Πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού Π. Διονυσοπούλου, καθώς και του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη.

Ακολούθησαν σχετικές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας: α) «Αμπέλι και Οίνος στην υπηρεσία του Τουρισμού», με συμμετοχή των Σ. Μπουτάρη (οινοποιού), Δρ. Σαλπιγγίδη (οινολόγου), Κ.Τολίδη (τεχν. σύμβουλου του έργου Wincome), Γ. Βογιατζή (πρόεδρου ΕΔΟΑΟ), Α. Ιατρίδη (προέδρου "Αμύνταιον Οίνος"), Β. Μαχαίρα (υπεύθυνου προγραμμάτων της Δομής RIS3 ΠΤΑ), Κ.Ρούφα (γεωπόνου M.Sc.) και β) «Κύριες και συμπληρωματικές δράσεις του οινοτουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας» με συμμετοχή των: κ.κ. Χ.Καλογήρου (Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Α. Τσαβδαρίδου (υπ. διδάκτορα Βιολογίας ΑΠΘ), Π. Μαυρίδη (Ζωοτέχνη), Ε.Βράντση (γεωπόνου ΔΑΟΚ), Γ. Τσελίδη (Σεφ) και Α. Τσώκα (αρχαιολόγου). Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τεχνική συζήτηση με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον οινοτουρισμό. 

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου περιλάμβαναν περιηγήσεις σε αμπελώνες του Αμυνταίου, οινογνωσία σε οινοπαραγωγικές μονάδες της Κοζάνης και της Φλώρινας οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, επίσκεψη σε παραγωγική μονάδα πιπεριάς Φλωρίνης αλλά και στα παραδοσιακά "καζάνια" της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε οινοποιεία και παραδοσιακά αρχοντικά της Σιάτιστας και του Νυμφαίου.

Στο 2ο Συνέδριο, αναδείχθηκαν οι  διάσημες πιπεριές Φλωρίνης, τo γριβάδι (κυπρίνος) της Βεγορίτιδας και τα ΠΟΠ φασόλια των Πρεσπών, μέχρι τα εστιατόρια της περιοχής.

Το τριήμερο συνέδριο παρακολούθησαν μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων χωρών (Ιταλίας -που εκπροσωπήθηκε από την ιταλίδα πρέσβη Patrizia Falcinelli, Ρωσίας, Μολδαβίας), έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι από Ρωσία, Σερβία, Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο και φορείς του οινοτουρισμού. Τέλος η αρμόδια υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε σχετικά:

«Ο ελληνικός οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού, με συνεχή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, και με ακόμα ισχυρότερες προοπτικές για το μέλλον. Το τριήμερο συνέδριο οινοτουρισμού στη Δυτική Μακεδονία ανέδειξε ακριβώς αυτή τη δυναμική του ελληνικού οινοτουρισμού, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν συνδυάζεται με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, για την δημιουργία μίας διαφοροποιημένης, ολιστικής και ποιοτικής τουριστικής εμπειρίας. Μέσα από το συνέδριο, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα των συνεργείων που ως υπουργείο συνεχώς επιδιώκουμε, αλλά και οι τεράστιες τουριστικές δυνατότητες της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στη μετάβαση της από την εποχή του λιγνίτη, στην εποχή της αειφόρου ανάπτυξης. Το οδοιπορικό ελληνικού οινοτουρισμού που εγκαινιάσαμε στη Σαντορίνη, έκανε τη δεύτερη του στάση στη Δυτική Μακεδονία και συνεχίζεται».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1103.

Σχετικά:

8 σχόλια:

  1. Μιχάλης Τζάγας [fb]23/8/22

    Να ξαναβγάλετε μεγαλύτερο ποσοστό Ν.Δ. πανελλαδικά [….] κορόϊδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/8/22

    Στην υγεια των κοροιδων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/8/22

    Η Κοζάνη κάνει τα κουμάντα για την πάρτη της και μόνο, όταν πρέπει να κάνει κάτι για την Καστοριά δεν βρίσκει χρόνο και δεν αδειάζει για να ασχοληθεί. Κι επειδή εδώ ο δήμαρχος κοιμάται έχει και μια καλή δικαιολογία για να σαμποτάρει όλα όσα έχουν σχέση με την Καστοριά. Ακόμα και ο τουρισμός θεωρείται θέμα της Κοζάνης, εκεί φτάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/8/22

      Κοιμάται όντως, όμως όχι μόνος, άρα που να βρει δυνάμεις για δουλειά; Είναι «Ώρα για...»

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος23/8/22

    Μόνο παχιά λόγια άνευ ουσίας είναι ο Γιάννης... άμα έχεις πολλά πτυχία έτσι είναι.... ακόμη το βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος24/8/22

      πολλά πτυχία ο Γιάννης; τα ειδες; Από ότι ξέρω τα πτυχία ακόμα δεν αγοράζονται στο παζάρι

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος23/8/22

    Εμείς εδώ νοικοκυριό.... και αρχίσαμε από τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα... πού πήγαν τα λεφτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/8/22

    Είναι λυπηρό και άξιο χλευασμού. Τόσο χαμηλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ