20.9.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
18.10.1935 Καστοριά


Εδώ στην αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας η δημοτική αρχή μέχρις στιγμής δεν δείχνει τις προθέσεις της για να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη που διοικεί.


Προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας και Πολιτισμού του Άργους Ορεστικού κ. Αφροδίτη Μπελονάκη, φιλοξενούμενη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές της ως προς την τέλεση των εορταστικών εκδηλώσεων στον γειτονικό δήμο. Δεν μπορώ να σου κρύψω αγαπητή ΟΔΟΣ πως η ευθύτητα, η ειλικρίνεια και ο ορθολογισμός που χαρακτήρισε τον λόγο της με εξέπληξαν θετικά.

Μεταξύ άλλων που δήλωσε, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το περιορισμένο εύρος εκδηλώσεων –σε σχέση με τις χρονιές που δεν υπήρχε η πανδημία κατά την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου– διατέθηκαν κυρίως για φιλανθρωπικό σκοπό μέσω ενός διακριτικού μηχανισμού απόδοσης στους αναξιοπαθούντες δημότες κατά την περίοδο των προσεχών εορταστικών ημερών.

Και φυσικά δεν αποτελούσε μέρος των δράσεων του Τ.Ε.Β.Α. (Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων). Συν το γεγονός, πως μέρος των εξασφαλισθέντων χρημάτων αξιοποιήθηκε για την αγορά 700+ δώρων που αποδόθηκαν στα παιδιά των σχολικών βαθμίδων. Σίγουρα δύο κινήσεις από την δημοτική αρχή του Άργους Ορεστικού που πέρα από τα πρακτικά αποτελέσματα που δημιουργούν, αποτελούν αναμφίβολα και κινήσεις υψηλού συμβολισμού.

Ερωτηθείσα για το άλλο μεγάλο (;) θέμα των ημερών, την πραγματοποίηση ή μη του αργείτικου καρναβαλιού, η κ. Μπελονάκη ήταν πέρα για πέρα ευθεία και ξεκάθαρη. Χωρίς κανέναν φόβο απάντησε αρνητικά δίνοντας παράλληλα την ευχή της για την πραγματοποίηση του τοπικού καρναβαλιού την επόμενη χρονιά. Προφανώς, η δημοτική αρχή του κ. Πάνου Κεπαπτσόγλου έπαθε και έμαθε μετά το αναμενόμενο κάζο με την ακύρωση του πανηγυριού. Καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις φρούδες ελπίδες που μοίραζε για την πραγματοποίησή του. Το να μαθαίνεις από τα παθήματα, είναι πάντως σώφρον. 

Τα τωρινά υγειονομικά δεδομένα –που παρεμπιπτόντως είναι χειρότερα από εκείνα στο τέλος του καλοκαιριού– σε συνδυασμό με το ρίσκο που έπρεπε να πάρει, τον οδήγησαν σε αυτήν την επίσημη απόφαση. Μεταθέτοντας κυριολεκτικά την ευθύνη στους αρμόδιους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που δεν είναι άλλοι από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Και αν το “κακό” από την ακύρωση του τοπικού καρναβαλιού είναι μικρότερο σε σχέση με τον αριθμό προσέλευσης με το αντίστοιχο της Καστοριάς, η δημοτική αρχή επισήμως ακύρωση την πραγματοποίησή του. Αρνήθηκε ουσιαστικά στους δημότες που υπηρετεί, την σίγουρη υπερμετάδοση του κορωνοϊού γνωρίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελείται το καρναβάλι στην περιοχή του.

Αντίθετα, εδώ στην αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας η δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, μέχρις στιγμής δεν δείχνει τις προθέσεις της για να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη που διοικεί. Κάποιοι μάλιστα παρομοιάζουν την αμφιλεγόμενη πολιτική τους ως “δούρειο ίππο του κορωνοϊού” και κάποιοι άλλοι ως την “πέμπτη φάλαγγα του ιού”.

Από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου, εμπιστευόμενος σύσσωμη την δημοτική αρχή και τις αποφάσεις της. Φαντάζομαι πως θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την τήρηση των μέτρων για την τέλεση του καστοριανού καρναβαλιού. Οι πολίτες που τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης απόφασης –και εγώ μαζί τους φυσικά– σκέφτονται πως δεν μπορεί να έχει παρθεί μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να έχει σκεφτεί τα πολύ απλά υγειονομικά. Έτσι δεν είναι αγαπητή ΟΔΟΣ;

Και στην περίπτωση που παρατηρηθεί γεωμετρική έξαρση των κρουσμάτων να είναι γενναίος απέναντι στους συμπολίτες του. Να τους εξηγήσει πως η επιβολή τοπικού lockdown θα ήταν αναγκαίο “κακό”. Αλλά τουλάχιστον ο κόσμος θα έχει γλεντήσει εν μέσω πανδημίας και... μπορεί κάποιοι εξ αυτών να χρειαστούν και νοσηλεία. Εξάλλου η πόλη της Καστοριάς, είναι γνωστό τοις πάσι πως διαθέτει υπερσύγχρονο νοσοκομείο που μπορεί να εξυπηρετήσει αρκετά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και δεν θα κινδυνεύσει κανείς.

Αλλά όλα αυτά, επειδή ανήκουν στην σφαίρα των υποθέσεων καλό θα ήταν ο κ. Ι. Κορεντσίδης ή τουλάχιστον η αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Όλγα Θεοχάρη να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Διαβεβαιώνοντας για δύο τουλάχιστον θέματα, την διασφάλιση των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων αλλά και την παροχή κάθε βοήθειας που θα προκύψει από την μη τήρησή τους.

Στην περίπτωση δε, που με δηλώσεις τους διαβεβαιώσουν τους συμμετέχοντες στο καρναβάλι για τα παραπάνω, τότε να είσαι σίγουρη αγαπητή ΟΔΟΣ πως στην περίπτωση που «κάτσει στραβή στην βάρδια τους» όπως είχε πει και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου, θα κινηθεί μια τόση δα μικρή δικαστική διερεύνηση. Και ό,τι φυσικά μπορεί να επακολουθήσει.

Προκαλεί μεγάλη και εύλογη απορία, πως ο γειτονικός δήμος έχοντας γνώση των τωρινών υγειονομικών δεικτών να έχει προαποφασίσει για την ακύρωση του δικού του καρναβαλιού και ο δήμος Καστοριάς με χειρότερους υγειονομικούς αριθμούς να συνεχίζει να στηρίζει την τέλεσή του. Και μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Θεοχάρη κατά την παρουσία της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό να δηλώνει… καταφατικά για την πραγματοποίηση του εθίμου, έχοντας μεριμνήσει μάλιστα για τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθεί στον επίσημο δημοτικό εορταστικό προγραμματισμό!

Υπενθυμίζοντας φυσικά τον “υγειονομικό παράγοντα” ως εμπόδιο προς την πραγματοποίηση του καρναβαλιού, «παρακολουθώντας μέρα-μέρα τους υγειονομικούς δείκτες και πράττοντας ανάλογα». 

Αγαπητή ΟΔΟΣ, πώς είναι δυνατόν η κ. Θεοχάρη να δηλώνει σίγουρη για την τέλεση του καρναβαλιού ενώ στην Καστοριά επί καθημερινής βάσης διαγιγνώσκονται 30-40 κρούσματα; Υπονοεί με λίγα λόγια, πως συνομιλώντας την τρέχουσα περίοδο με την επιτροπή των επιστημόνων και ειδικών, έχοντας γνώση τα κρούσματα στην πόλη, έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την πραγματοποίησή του;
Εδώ στην αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας η δημοτική αρχή μέχρις στιγμής δεν δείχνει τις προθέσεις της για να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας στην πόλη που διοικεί.

Γιατί αν ισχύει αυτό, στα μάτια μου η Καστοριά θα αποτελέσει την πλέον ενεργή υγειονομική βόμβα και πέρα από τις απαιτούμενες εξηγήσεις που θα ζητηθούν σε τοπικό επίπεδο, θα αναζητηθούν ευθύνες και σε κεντρικό επίπεδο. Επειδή όμως κάθε άνθρωπος που σκέφτεται λογικά –αναλογιζόμενος τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας– και δεν συμπαρασύρεται από συναισθήματα γλεντιού, θα καταλήξει εύκολα στο συμπέρασμα πως η δημοτική αρχή κατά κάποιον τρόπο δεν τα λέει όπως οφείλει στους δημότες.

Προσπαθεί να χειριστεί επικοινωνιακά το συγκεκριμένο έθιμο, κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Θαρρείς πως επιχειρεί να χαϊδέψει μερικά αυτιά χωρίς ουσιαστικά να στηρίζεται σε κάποια επίσημη και κρατική απόφαση, γνωρίζοντάς το εξ αρχής. Λες και τα χαϊδεμένα αυτιά θα είναι τα μοναδικά που θα στερηθούν τα καρναβαλίστικα ελληνικά ακούσματα. Εκτός και αν το κάνει, για να κρατά ενεργούς τους εν δυνάμει επισκέπτες του καρναβαλιού.

Ακόμα και αν η ανακόλουθη μεθοδολογία της δημοτικής αρχής στοχεύει στους τουρίστες, θα πρέπει κάποιος απ’ όσους πλαισιώνουν τον δήμαρχο κ. Κορεντσίδη, να τον ενημερώσει πως οι τοπικοί συμμετέχοντες στο έθιμο το κάνουν για την δική τους αποκλειστικά διασκέδαση και όχι για τους βλέπουν ενθουσιασμένοι οι τουρίστες. Αν θέλουν να καθιερώσουν την διασκέδαση των τουριστών με χρηματοδοτούμενα μπουλούκια όπως έγινε τα δύο πρώτα χρόνια, ας το πράξει με κομπάρσους ή και με την συμμετοχή των ίδιων των δημοτικών. Να τους καμαρώνουν οι τουρίστες και να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Με αφορμή την αναφορά στο τουριστικό κομμάτι που τόσο πολύ απασχολεί τον δήμο Καστοριάς, καλό θα ήταν οι κατά ριπάς διαφημιστικές απόπειρες που επιχειρούν ανά την Ελλάδα, δαπανώντας αρκετές χιλιάδες ευρώ, να έχουν στόχο την πόλη της Καστοριάς και όχι κάποια άλλη περιοχή. Γιατί για όσους διάβασαν μερικές από τις δημοσιευμένες ανακρίβειες επιχορηγούμενες με δημοτικό χρήμα, το λιγότερο που είχαν να κάνουν είναι να τσιμπηθούν με όσα διάβαζαν.

Φαντάζει εντελώς αδιάφορο ποιος ήταν ο υποβολέας του κακοστημένου δημοσιεύματος, αλλά αγαπητή ΟΔΟΣ να τους ενημερώσει κάποιος πως η Καστοριά δεν είναι «μία πόλη στην οποία με το που πατήσεις το πόδι σου αντιλαμβάνεσαι την απίστευτη αύρα "επαρχίας" που μυρίζει... χωριό». Ούτε πως η συνοικία Ντολτσό ανήκει στην Κοζάνη όπως επίσης διαβάζει κανείς στο συγκεκριμένο αφιέρωμα της κακιάς στιγμής!

Με κάποιον τρόπο ας ξεκινήσουν την γνώση των βασικών που αφορούν την πόλη, ώστε να την προβάλουν καθώς πρέπει και να μην πετούν άσκοπα χιλιάδες ευρώ στο καλάθι των αχρήστων. Και στο τέλος να επισκεφτούν και πάλι την πόλη πείθοντας τους Καστοριανούς πως «το χοιρινό με σταφίδες και δαμάσκηνα» ανήκει στην τοπική κουζίνα (!), η οποία συμπεριλαμβάνει και το «ταλσένο» (!) αν δεν το γνώριζες αγαπητή ΟΔΟΣ. Και ειλικρινά καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1106.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/9/22

    Δυστυχώς η Καστοριά έχει πέσει εδώ και πολλά χρόνια στα νύχια αδιάφορων, πονηρών, ανεπάγγελτων, ανίκανων χωρίς να υπάρχει πορεία ανάσχεσις.....

    Πρεσβύτης Μέτοικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ