19.12.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


Χωρίς λόγια


Η παιδική χαρά στην οποία κάνει τόση μνεία ο κ. Κορεντσίδης βρίσκεται στην περιοχή Πετσιά ή έστω κοντά στην Σκάλα του Νατζή και όχι στο Ντολτσό. Φαίνεται να μπερδεύει και ο ίδιος όπως και άλλοι, δύο περιοχές που απλά γειτνιάζουν.


Η εορταστική περίοδος του Πάσχα και οι μέρες κατάνυξης των θρησκευόμενων για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια πέρασαν σχεδόν υγειονομικά ελεύθερα, τηρώντας πάντοτε τα απαραίτητα μέτρα εντός των ναών. Και καλά έπραξαν όσοι έτσι ένιωθαν καθώς οι υγειονομικοί περιορισμοί τούς έκαναν να νιώθουν μια κάποια ψυχοθρησκευτική συστολή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους από την στιγμή που η πολιτεία εξέδωσε σχετική εγκύκλιο για την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.

Εκείνο όμως που τα περασμένα έτη θα προκαλούσε ποικίλες αντιδράσεις και αρκετά σχόλια, νομίζω όχι από εμένα μόνο αλλά γενικά, είναι το γεγονός της μη τέλεσης του επί σειρά δεκαετιών –ίσως και αιώνων– εσπερινού και της θείας λειτουργίας ανήμερα της Κυριακής του Θωμά, στην μοναδική ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στον συγκεκριμένο άγιο, στην περιοχή του Παλαιού Νοσοκομείου που κάποτε ήταν της Ενορίας Αγίου Θωμά. Και αντί αυτού τα θρησκευτικά τελετουργικά έλαβαν μέρος στην Αγία Παρασκευή Άργους Ορεστικού με τις πόρτες του Αγίου Θωμά να παραμένουν απλώς ανοικτές για όσους θέλησαν να την επισκεφτούν. «Πάλι καλά» να λένε όσοι επιθυμούσαν τον παραδοσιακό εσπερινό και θεία λειτουργία.

Επειδή τέτοιου είδους αποφάσεις για θρησκευτικές εκδηλώσεις λαμβάνονται εντός του Επισκοπείου, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο νέος μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ήταν εκείνος που αποφάνθηκε για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ή κάποιος άλλος που δραστηριοποιείται στο πλευρό του και έχει συμβουλευτικό ρόλο δίπλα του. Πάντως στα μάτια των παλιών Καστοριανών μοιάζει ίσως και για το πρώτο σφάλμα της νέας αυτής εποχής. 

Και δεν έφτανε το συγκεκριμένο γεγονός που ως μεμονωμένο μοιάζει αρκετά αξιοπρόσεκτο για την παραδοξότητα του, αλλά επιπλέον επανέφερε στις μνήμες αρκετών Καστοριανών κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει στο παρελθόν με τον εορτασμό –από την απελευθέρωση της πόλης και έπειτα– του πολιούχου της πόλης Αγίου Μηνά μετά την απόφαση του μακαριστού Σεραφείμ, αλλά και την σχεδόν ειλημμένη απόφαση του για ανέγερση νέου ναού αφιερωμένη αποκλειστικά στον συγκεκριμένο άγιο.

Μετά και το νέο περιστατικό προσπάθειας αποκοπής της παλιάς πόλης της Καστοριάς από την τοπική της παράδοση και ιστορία, καλό θα ήταν κάποια στιγμή κάποιο από τα σαΐνια της τοπικής δημοσιογραφίας να ρωτήσουν σχετικά τον νέο μητροπολίτη για την απόφασή του και αν αυτή πάρθηκε αποκλειστικά από τον ίδιο ή από κάποιο από τα πρόσωπα του στενού επισκοπικού κύκλου. Γιατί στην περίπτωση που στις δύο αυτές λανθασμένες αποφάσεις κρύβεται κάποιο πρόσωπο και εντελώς τυχαία θα είναι και το ίδιο, κάτι πάει εντελώς στραβά. Τουλάχιστον ως προς την λατρευτική παράδοση της Καστοριάς.

Καθώς δεν μπορεί (ή μήπως μπορεί;) να φανταστεί κάποιος τα βαρύγδουπα άρθρα και τις κραυγές διαμαρτυρίας που θα λάμβαναν χώρα σε κάθε είδους τοπικό ΜΜΕ, στην υποθετική περίπτωση που για παράδειγμα ο εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης δεν τελούνταν στον ομώνυμο ναό στην περιοχή της Καλλιθέας, αλλά σε κάποιον άλλον της πόλης. Αν και μάλλον πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν να το κάνουν εικόνα, το τι θα συνέβαινε, αλλά δεν είναι της παρούσης οποιαδήποτε αναφορά στον μεροληπτικό τρόπο που ασκείται η τοπική δημοσιογραφία στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν την πόλη της Καστοριάς. 

Αλλά και το ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας πέρασε ξέγνοιαστα τις μέρες του Πάσχα με αρκετά άτομα στο τραπέζι της Κυριακής, γιορτάζοντας μετά από δύο χρόνια υγειονομικής απαγόρευσης συνωστισμού και συγχρωτισμού αποτυπώθηκε και στον επίσημο αριθμό αυτοκινήτων που διήλθαν από τους σταθμούς των διοδίων ανά την Ελλάδα, ο οποίος ήταν αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2019, χρονιά πριν την υγειονομική κρίση.

Και ενδεχομένως να δικαιολογείται μία τέτοια “έκρηξη” φυγής από τους μόνιμους τόπους κατοικίας των περισσοτέρων αφού οι υγειονομικοί περιορισμοί των τελευταίων ετών, είχαν σχεδόν μηδενίσει τις εκτός νομού μετακινήσεις. Κάτι ανάλογο σημειώθηκε και στην πόλη της Καστοριάς, από την οποία αρκετοί αποχώρησαν προς άλλες περιοχές αλλά και με την έλευση αρκετών επισκεπτών στην “μαγική Καστροπολιτάνα αρχόντισσα” της Δυτικής Μακεδονίας. Στην οποία οι δυνατότητες ουσιαστικού και οργανωμένου τουριστικής περιήγησης είναι αρκετά περιορισμένες για την ώρα.

Γιατί έτσι και πάρει μπρος η τουριστική ατμομηχανή της πόλης, ποιος την πιάνει μετά αγαπητή ΟΔΟΣ. Θα τρίβουν τα μάτια τους και δεν θα το πιστεύουν οι αυτόχθονες ιθαγενείς που κρατούν τα πολυσυζητημένα καθρεφτάκια. Θα ξεκινήσουν τα γεύματα με τα χρυσά κουτάλια αλλά και τα δείπνα με πανάκριβα κρασιά και αφρώδεις οίνους. Θα τους ζηλεύουν ακόμα και εκείνοι που όντως αποτελούν μέρος της τουριστικής μηχανής «τοπ παγκόσμιων προορισμών», όπως για παράδειγμα όσοι δραστηριοποιούνται στην πασχαλινή –και όχι μόνο– Κέρκυρα.

Και από την στιγμή που ο καλύτερος δήμαρχος όλων των εποχών –στα μάτια ορισμένων– κ. Κορεντσίδης... «ανακοίνωσε» (sic) την έναρξη της κατασκευής της σύνδεσης της πόλης της Καστοριάς με τους αγωγούς του φυσικού αερίου, τότε είναι που η πόλη θα πάρει “κεφάλι” των υπόλοιπων τουριστικών προορισμών. Και από όσα δήλωσε σε τοπικό δημοσιογραφικό σαΐνι, το μεγάλο μέλημά του φαίνεται να είναι η αποφυγή διατάραξης της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος!

Επειδή καλό είναι να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας –οι περισσότεροι πάντως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το να κάνουν πλάκα– ο κ. Κορεντσίδης αναφερόταν αποκλειστικά στο τμήμα της νότιας παραλίας όπου φιλοξενείται η πλειοψηφία των καταστημάτων για τα οποία, κατά την γνώμη μου, φαίνεται να δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο. Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, στην περίπτωση που η Δ.Ε.Δ.Δ.Α. (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αεριού) αποφασίσει πως η προέκταση του αγωγού πρέπει να συνεχιστεί προς την συγκεκριμένη περιοχή φτάνοντας ως και το Νοσοκομείο Καστοριάς, ο κ. Κορεντσίδης τι ακριβώς θα κάνει; Θα επέμβει στον αρχικό σχεδιασμό της αρμόδιας επιχείρησης προς όφελος των καταστηματαρχών; Ή αυτό είναι κάτι το οποίο θέλει να πετύχει εξ αρχής στις συναντήσεις του με τους ιθύνοντες της επιχείρησης; 

Ό,τι από τα δύο και να συμβεί ή συμβαίνει, τα αποτελέσματα για ακόμη μια φορά θα είναι κατά την άποψή μου εις βάρος της πλειοψηφίας των δημοτών της συγκεκριμένης περιοχής και προς όφελος των λίγων εκείνων που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο, όπως για παράδειγμα μέρος του παραλίμνιου πεζοδρομίου; «Καλά θα πάει και αυτό» υποστηρίζουν κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου.

Ο κ. Κορεντσίδης και όσα από τα μέλη του συνδυασμού του έχουν απομείνει να τον στηρίζουν πολιτικά φαίνεται να έχουν αποθέσει όλες τις ελπίδες τους στα τουριστικά (;) τριήμερα στην πόλη της Καστοριάς και στην απρόσκοπτη λειτουργίας της καφεστίασης της νότιας παραλίας και στις χαριτωμένες βολτούλες με το καραβάκι. Οι υπόλοιπες μέρες για την πόλη της Καστοριάς θα πρέπει να θεωρούνται επιχειρηματικά νεκρές. Καθώς δεν είναι λίγες οι μονοήμερες εκδρομές –κυρίως σχολικές– που καταφτάνουν στην Καστοριά αλλά δεν αξιοποιούνται κατάλληλα. Και για τον λόγο του αληθές δεν αξιοποιούνται καθόλου.

Καθώς υπάρχουν μαρτυρίες μαθητών από την Θεσσαλονίκη που επισκέφτηκαν την Καστοριά ως τον τελικό προορισμό τους –μετά την επίσκεψη τους στην Σιάτιστα– και απλά έκαναν ρομαντικές εφηβικές βολτούλες στο παραλιακό πλακόστρωτο. Θαρρείς πως δεν υπάρχουν έστω κάποια απλά και στοιχειώδη που θα μπορούσαν να περιηγηθούν. Αυτά που οι ίδιοι πολυδιαφημίζουν αλλά τα προορίζουν μόνο για τους επισκέπτες των τριημέρων. Για να καταλάβεις αγαπητή ΟΔΟΣ, η Σιάτιστα φρόντισε να ξεναγήσει το συγκεκριμένο γκρουπ παιδιών στα λιγοστά αρχοντικά της και η δημοτική αρχή της Καστοριάς δεν έκανε τίποτα.

Δεν θα ήταν μια καλή ιδέα να έχουν στείλει προ πολλού ενημέρωση στα σχολεία της Βορείου Ελλάδας τουλάχιστον, ώστε σε περίπτωση απόφασης για μονοήμερη επίσκεψη να μην μετατρέπουν σε μια απέραντη περατζάδα την νότια παραλία αλλά να ξεναγούνται σε κάποια από τα τοπικά αξιοθέατα αν όχι σε όλα; Αλλά σίγουρα τα μέλη της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής γνωρίζουν πολλά περισσότερα ώστε να αφήνουν την Σιάτιστα να προβάλει στους επισκέπτες της τα όποια αρχοντικά της και να μην γίνεται το αντίστοιχο στην Καστοριά. Εξάγει τουριστική πολιτική στους γείτονες ακυρώνοντας την δική της αυτοπροβολή. Μιλάμε για πολύ “προχώ” δημοτική αρχή αγαπητή ΟΔΟΣ που όμοια της δεν έχει ξαναϋπάρξει στο παρελθόν. Όχι αστεία.

Και αν ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης προβάλει την κατασκευή παιδικών χαρών χορηγίας του ΤΑΡ ως δικό του έργο (αυτό καταλαβαίνει κανείς όταν τον ακούει να μιλά για το συγκεκριμένο θέμα) θα ήταν χρήσιμο κάποιο από τα ακριβοπληρωμένα στελέχη που έχει δίπλα του να τον ενημερώσει πως η αναφορά του στην «στην παιδική χαρά του Ντολτσού» δεν είναι και η πλέον ορθή. Για την ακρίβεια καθόλου ορθή. Η παιδική χαρά στην οποία κάνει τόση μνεία βρίσκεται στην περιοχή Πετσιά ή έστω κοντά στην Σκάλα του Νατζή και όχι στο Ντολτσό. Φαίνεται να μπερδεύει και ο ίδιος όπως και άλλοι, δύο περιοχές που απλά γειτνιάζουν, αποδεικνύοντας ουσιαστικά πως δεν θυμάται με ακρίβεια τις ονομασίες. Το παράδειγμα της κατασκευασμένης πρόσφατα, κάπως ρηχής ονομασίας «γυρολιμνιά» (αντί του απλού «γύρος της λίμνης» που χρησιμοποιούν οι Καστοριανοί) είναι ένα μόνο ακόμη θέμα. 

Καθώς δεν μπορεί να είναι έλλειψη γνώσης των τοπικών ονομασιών παρά ένα απλό μπέρδεμα. Αποκλείεται να μην γνωρίζει τα ακριβή τοπωνύμια των περιοχών. Απλά είναι τα πράγματα αν και έτυχε να υποπέσει στο ίδιο λάθος και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Και αφού αρχίσει και πάλι να αποδίδει στις περιοχές τον ορθό τοπικό προσδιορισμό, μετά να κάνει σκέψεις για την αγορά και… δεύτερου καραβιού στην λίμνη της Καστοριάς. Και που ξέρεις αγαπητή ΟΔΟΣ, η ιστορία με την συνύπαρξη δύο καραβιών μπορεί να επαναληφθεί. Και εδώ που τα λέμε μπράβο του.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2022, αρ. φύλλου 1124.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/12/22

    Μερικοί άνθρωποι θεωρούν πιο σημαντικό να παρίστανται στους αγώνες της Παοκάρας από το να γνωρίζουν τα τοπωνύμια της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/12/22

      Φυσικά η ΠΑΟΚάρα πάνω από όλα. Εσύ τι νόμισες;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ