28.1.24

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Το ΠαΣοΚ-ΚινΑλ για την γούνα

Πέρασαν, σχεδόν, δύο χρόνια από την επιβολή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και ο κλάδος της γούνας λόγω της απόλυτης αδράνειας της κυβέρνησης έχει μείνε απροστάτευτος! Ο πρωθυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή μας στις 17 Μαΐου 2023, αφού παρέλαβε το υπόμνημα των γουνοποιών μας είπε πως τότε αντιλήφθηκε το πρόβλημα! 

Πέρασαν έξι μήνες από τη φωτεινή εκείνη στιγμή και δεν έγινε τίποτα εκτός από λεκτικές διαπιστώσεις και ευχολόγια. Είχαμε, επίσης, και τακτικές επισκέψεις υπουργών στο διάστημα μεταξύ των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών που έδωσαν ένα προεκλογικό αίσθημα αισιοδοξίας με δεσμεύσεις, ασφυκτικά χρονικά όρια και υποσχέσεις πώς θα επέστρεφαν πολύ γρήγορα με λίστες και έμπρακτα αποτελέσματα για τη γουνοποιία και άλλους κλάδους που έχουν πληγεί. Όμως, φαίνεται πως η επιστροφή αναβάλλεται μέχρι τις επόμενες εκλογές...

Αποδεικνύονται όλα «φτερωτά λόγια» που σκορπούν στις τέσσερις γωνιές της χώρας! Τι τραγικοί και μοιραίοι να παίζουν με την απελπισία ενός κλάδου και μιας ολόκληρης περιοχής! Η αδιαφορία και οι ψεύτικες υποσχέσεις για αποζημιώσεις εξαιτίας των κυρώσεων, για προγράμματα ανάκαμψης, εξωστρέφειας και προστασίας του Κλάδου από τις συνεχιζόμενες βλάβες που υπέστη λόγω κορωνοϊού και ρωσο-ουκρανικού πολέμου οδηγούν την περιοχή μας σε περαιτέρω φτωχοποίηση ερήμωση και τέλος στον αφανισμό! 

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί το πρόβλημα μεταφράζεται ως σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής με την παντελή έλλειψη ελπίδας και προοπτικής! Το ΠαΣοΚ-ΚινΑλ πάντα ήταν στο πλευρό των βιοτεχνών και εμπόρων της γούνας Δυτικής Μακεδονίας. Όπου ζητήθηκε η συμβολή μας (με παρέμβασή μας ενημερώθηκε η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών για τα θέματα γουνοποιίας) αλλά και με δική μας πρωτοβουλία στηρίξαμε και στηρίζουμε σθεναρά τον κλάδο με το ίδιο πάθος, όπως το κάναμε και ως κυβέρνηση. 

Οι προτάσεις του ΠαΣοΚ-ΚινΑλ είναι να ληφθούν

• Άμεσα μέτρα στήριξης από τη βλάβη που υπέστησαν οι γουνοποιοί και η ευρύτερη οικονομία προκειμένου να αποφύγουμε τον οικονομικό θάνατο

• Άμεση στήριξη απασχόλησης για την περιοχή και τον κλάδο 

• Δημιουργία προγραμμάτων εξωστρέφειας και επανεκκίνησης του κλάδου καταργώντας κάθε κώλυμα για εξαγωγή σε χώρες που ήταν παραδοσιακοί πελάτες 

• Δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης νέων γουνοποιών με δυνατότητα απασχόλησης 12 μήνων σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις

Δηλώνουμε την πλήρη στήριξη μας στα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους φορείς στην κυβέρνηση και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να στηριχτεί η περιοχή και ο κλάδος της Γούνας για το δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκε με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Νομαρχιακή επιτροπή Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ