5.3.24

ΟΔΟΣ: Η 11η (ως) Εντολή

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.11.2023 | 1198

Η επέτειος για την απελευθέρωση της Καστοριάς που γιορτάζεται μεθαύριο 11 Νοεμβρίου 2023, ξεχωρίζει. Και για μόνο τον λόγο ότι θα είναι η 111η στην σειρά. Θα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί μεθαύριο, ότι το Σάββατο συγκεκριμένα (θα) είναι μια ιστορική επέτειος και επιπλέον, μια μοναδική ημέρα. 

Μιας και ποτέ άλλοτε δεν θα γιορταστούν στην Καστοριά μαζεμένοι στην σειρά, τόσοι πολλοί «άσσοι» αφού η 11/11 (11η Νοεμβρίου) θα συμπέσει με την 111η επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό. Αλλά θα συμπέσει και με την γιορτή του πολιούχου της Καστοριάς, του Αγίου Μηνά, το κύριο όνομα του οποίου, έχει σχέση με τον μήνα, το μήνυμα (μηνύω), συνειρμικά μάλιστα και την μονάδα. Δηλαδή τον άσσο. Μονάδες σε ευθυγράμμιση… 

Οι πιο πάνω εντελώς συμπωματικές... συμπτώσεις αναφέρονται, καθώς προφανώς, εν όψει και της τοπικής επετείου και εορτής, θα πρέπει να εφευρεθεί κάποια παρατήρηση αναφορικά με την δημόσια ζωή στην Καστοριά. Δηλαδή την πολιτική ζωή, που, αυτό το κάτι, θα πρέπει όχι μόνο να αποδίδει την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και να συνδέει την ημέρα με την επέτειο και προπαντός το στίγμα της Καστοριάς, για το μέλλον. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.11.2023 | 1198 | σ. 3


Η επέτειος για την απελευθέρωση της Καστοριάς που γιορτάζεται μεθαύριο 11 Νοεμβρίου, ξεχωρίζει. Και για μόνο τον λόγο ότι θα είναι η 111η στην σειρά και επιπλέον, μια μοναδική ημέρα. Μιας και ποτέ άλλοτε δεν θα γιορταστούν στην Καστοριά μαζεμένοι στην σειρά, τόσοι πολλοί «άσσοι» αφού η 11/11 (11η Νοεμβρίου) θα συμπέσει με την 111η επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον οθωμανικό ζυγό.


* * *

Και επειδή αυτό το κάτι δεν υπάρχει —στην πραγματικότητα σχεδόν τίποτε δεν υπάρχει που να χαρακτηρίζει θετικά την Καστοριά, ενώ ειδικά η 111η επέτειος από την απελευθέρωση της Καστοριάς, δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο παρά μόνο στην σημειολογία των αριθμών και της παρατήρησης του «μήνας μπαίνει και μήνας βγαίνει»— ας περιοριστεί αυτό το κάτι, στην σημειολογία των αριθμών. Κατά τα άλλα δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής ότι, αν μη τι άλλο, μετά τις εκλογές επέστρεψε η ανία. Και ότι η Καστοριά, παραμένει «στον άσσο».

Καθώς μάλιστα πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2012, ο τότε δήμαρχος και ο μακαριστός τότε μητροπολίτης της Καστοριάς, προφανώς εμπνευσμένοι από την ιστορική σύμπτωση της συμπλήρωσης ενός αιώνα, δεν είχαν μόνο την εκκεντρική ιδέα, αλλά την υλοποίησαν κιόλας, να ενσωματώσουν στον μητροπολιτικό ναό, στην κεντρική μάλιστα είσοδό του, μια μαρμάρινη επιγραφή (με ορθογραφικό λάθος) που να θυμίζει στο μέλλοντα αιώνα των αιώνων. Ότι στην συμπλήρωση των 100 ετών (ενός αιώνα) από την απελευθέρωση της Καστοριάς (από άλλους), η πόλη είχε την ευτυχία να έχει τους ίδιους δήμαρχο και μητροπολίτη, κατά την έπαρση της σημαίας. Μοναδικό!!
 
Μια ιδέα που δεν ήταν και η καλύτερη. Καθώς πέρα από την απλή σύμπτωση, ενδέχεται να προδίδει αμετροέπεια αλλά και ανία. Αντί να εγκαινιάζουν τότε, ένα μεγάλο και μοναδικό έργο, για παράδειγμα ένα μουσείο, μια αίθουσα πολιτισμού, τοποθέτησαν την μαρμάρινη επιγραφή. 

Οπωσδήποτε πάντως και μετά την πάροδο 11 ετών από τότε, ως ιδέα δεν έχει σχέση με την απελευθέρωση. Ώστε, ευκαιρίας δοθείσας, θα πρέπει κάποιος να πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει να απομακρυνθεί ή μεταφερθεί αυτή η μαρμάρινη πλάκα. Που εκεί που βρίσκεται δεν κολακεύει κανένα. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.11.2023 | 1198 | σ. 4


Άλλωστε 11 χρόνια μετά την ημέρα εκείνη του 2012, η Καστοριά, είτε από τον ίδιο δήμαρχο είτε από τους διαδόχους του, δεν έχει και τόσα πολλά να επιδείξει. Ούτε και να καυχηθεί για τους καρπούς του ελεύθερου βίου της. 


* * *

Άσε που θυμίζει και το γραφικό δρώμενο, λίγα χρόνια αργότερα, άλλης δημοτικής αρχής, της… «εντυπωσιακής» αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καστοριάς, που τα... «δακρυσμένα μάτια των συμπολιτών μας» είδαν επί της Μητροπόλεως το 2019, την είσοδο του Μεσολογγίτη Ιωάννη Άρτη, ο οποίος το 1912, ως επίλαρχος Ιππικού συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους. Και μάλιστα ήταν ο διοικητής της ίλης που απελευθέρωσε τόσο την Φλώρινα όσο και την Καστοριά στην οποία μάλιστα (στην Καστοριά) θεωρούνταν εθνικός ήρωας.

Σήμερα 11 χρόνια μετά την πλάκα, στην 111η επέτειο από την 11/11 την αυθεντική, και τέσσερα χρόνια από τα «δακρυσμένα μάτια των συμπολιτών μας» μπορεί να είναι ελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν τον Ιωάννη Άρτη.  Έμεινε όμως η πλάκα η μαρμάρινη να θυμίζει την ανθρώπινη φύση που κάποιες φορές είναι ανεξήγητη. 

Αλλά και μάταιη, αφού ο τότε μητροπολίτης όντας θύμα μιας τραγωδίας στην περίοδο του κορωνοϊού έχασε την ζωή του. Ενώ ο τότε δήμαρχος, δεν έχει λόγο να (συνεχίζει να) υπενθυμίζει τουλάχιστον στους σημερινούς μια απλή σύμπτωση. Που είναι ιστορική για τον ίδιο και όχι κυριολεκτικά για την κοινωνία. Άλλο πράγμα είναι να είσαι δήμαρχος Καστοριάς την εποχή της απελευθέρωσης, και άλλο ο δήμαρχος του 2012.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.11.2023 | 1198 | σ. 5


Σε κάποια μάλιστα ζητήματα, η θέση της είναι πιο υποβαθμισμένη απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, καθώς χάνει τον κόσμο της, χάνει τους νέους της και σίγουρα στην πόλη δεν έχει γίνει το παραμικρό. Οτιδήποτε που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως πλεονέκτημα, ως επίτευγμα. 


* * *

Άλλωστε 11 χρόνια μετά την ημέρα εκείνη του 2012, η Καστοριά, είτε από τον ίδιο είτε από τους διαδόχους του, δεν έχει και τόσα πολλά να επιδείξει. Ούτε και να καυχηθεί για τους καρπούς του ελεύθερου βίου της. Σε κάποια μάλιστα ζητήματα, η θέση της είναι πιο υποβαθμισμένη απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν, καθώς χάνει τον κόσμο της, χάνει τους νέους της και σίγουρα στην πόλη δεν έχει γίνει το παραμικρό. Οτιδήποτε που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως πλεονέκτημα, ως επίτευγμα. 

Με εξαίρεση το γεγονός της μιας ακόμη ιστορικής σύμπτωσης, ότι το 2023, 11 χρόνια μετά από την συμπλήρωση ενός αιώνα ελεύθερου βίου για την Καστοριά, η περιοχή έχει και πάλι βουλευτή την κυρία Μαρία Αντωνίου, όπως την είχε και το 2012, στις 11 Νοεμβρίου. Από την οποία η ολόκληρος ο λαός της Καστοριάς, σε πόλη και νομό, αναμένει να βγάλει τον άσσο από το μανίκι της. 

Και όλα αυτά αναφέρονται δεδομένου ότι τίποτε δεν έγινε, τίποτε δεν άλλαξε από τότε, καλά-καλά δεν άλλαξαν ούτε τα πρόσωπα, ενώ σε κάθε περίπτωση οι νοοτροπίες είναι απολύτως οι ίδιες και απαράλλαχτες. Και οι παραλείψεις επίσης, με την κυρία Μαρία Αντωνίου και πάλι να βρίσκεται στο προσκήνιο, όπως και ο κύριος Ιωάννης Κορεντσίδης να παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία δήμαρχος, σε μια Καστοριά που μετεκλογικά, βρήκε εκ νέου τους γνωστούς παλιούς ρυθμούς. Τους ρυθμούς του τίποτε.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εν όψει και της τοπικής επετείου, θα πρέπει να εφευρεθεί κάποια παρατήρηση αναφορικά με την δημόσια ζωή στην Καστοριά. Δηλαδή την πολιτική ζωή, που, αυτό το κάτι, θα πρέπει όχι μόνο να αποδίδει την σημερινή πραγματικότητα, αλλά και να συνδέει την ημέρα με την επέτειο και προπαντός το στίγμα της Καστοριάς, για το μέλλον. Και επειδή αυτό το κάτι δεν υπάρχει —στην πραγματικότητα σχεδόν τίποτε δεν υπάρχει που να χαρακτηρίζει θετικά την Καστοριά, ας περιοριστεί αυτό το κάτι, στην σημειολογία των αριθμών.


* * *

Με τους μόνιμους κατοίκους, να αντιλαμβάνονται ότι οι δράσεις που σημειώθηκαν στους μήνες πριν τις εκλογές είχαν ημερομηνία λήξεως. Ότι τα περίφημα έργα έμειναν κάπου στην μέση ή και ότι αυτά που ολοκληρώθηκαν απέχουν πολύ από το να θεωρούνται πραγματικά σημαντικά. 

Όπως ο περίφημος κόμβος του διοικητηρίου που θα αποτελέσει το μείζον τοπόσημο για τις μεγαλειώδεις εορτές και παρελάσεις. Αλλά και η... παιδική χαρά, στην περιοχή της νοτιανατολικής παραλίας, που μεγαλόσχημα ονομάστηκε από τους ίδιους…  «μητροπολιτική παιδική χαρά». Στην οποία ίσως και να μπορούσαν κάποιοι —μιας και «μητροπολιτική»— να βάλουν μια πλάκα, στην οποία να αναγράφεται ότι το μέγιστο αυτό έργο συνετελέσθηκε «το Σωτήριον έτος 2023 στην 111η επέτειο από την 11/11 της απελευθέρωσης». Όταν δήμαρχος ήταν ο τάδε και βουλευτής η δείνα. 

Με την Καστοριά ευγνωμονούσα, καθώς έμειναν μερικές δεκάδες μόλις ημέρες. Ως τις εορτές της καστροπολιτείας κοντά στα καρναβάλια και την πρωτοχρονιά. Με την 11η εντολή «ου μπλέξεις» να βρίσκεται στις δόξες της.





Φωτογραφίες: Γυναικείες ενδυμασίες από την Καστοριά, Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Ι. Παπανικολάου - Κ. Χουλιβάτος 1984.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.


Σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ