28.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [2]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Καλλίνικος

Διατηρώντας την δέουσα σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο


[+] Δεν ήταν λίγοι, αλλά σίγουρα είναι αναγνώστες και προπαντός φίλοι της ΟΔΟΥ, αυτοί που υπέδειξαν τον μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικο ως πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε, και ζήτησαν κατ’ επανάληψη να περιληφθεί στα πρόσωπα –έστω και εάν ο ίδιος ήταν 1ος το 2022, και επίσης το 2021 ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς. 

Διότι, δεν είναι εύκολο να επιτελείς και να καλύπτεις αυτή την θέση, την ύπατη στην τοπική ιεραρχία, ως διάδοχος του μακαριστού Σεραφείμ, που αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε τριετία από τότε που έχασε την ζωή του από κορωνοϊό. 

Και ενώ από τότε έως σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ένα εσωτερικό παραεκκλησιαστικό λόμπι, που με πρόσχημα την τιμή και τον σεβασμό στην μνήμη του μακαριστού Σεραφείμ –που τον προβάλλουν περίπου ως ισοδύναμο του Γερμανού Καραβαγγέλη– συστηματικά υπονομεύουν και φανερά αμφισβητούν τον νυν μητροπολίτη Καστοριάς. 

Για το γεγονός ότι είναι γενικώς ηπίων τόνων, ακόμη και στα λάθη αλλά και στα σωστά του, και για το ότι κομίζει ένα διαφορετικό τύπο εκκλησιαστικού ιεράρχη και επισκόπου, που περιορίζεται στα του Θεού και της αποστολής του περισσότερο.

Και αναγνωρίζει έμπρακτα ότι στην ελεύθερη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή Ελλάδα, έχει το δικαίωμα η συνταγμένη πολιτεία, με τις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές της, να ρυθμίζει τα του ελληνικού λαού. Χωρίς την διαρκή λογοδοσία της προς την Εκκλησία, στο μέτρο που δεν θίγονται θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής πίστης. 

Οι μετριοπαθείς απόψεις και φειδωλές απαντήσεις του μητροπολίτη Καστοριάς αναφορικά με υποτιθέμενα φοβερά και τρομερά θεολογικά ζητήματα που προκαλούν οι πρωτοβουλίες της δημοκρατικής πολιτικής ηγεσίας και η πραγματικότητα που ξέφυγε από τον Καιάδα, όπως είναι ο πολιτικός γάμος, αποτελούν και πάλι την νέα αφορμή των επιθέσεων στο πρόσωπό του.  

Και καθώς ο μητροπολίτης Καστοριάς δείχνει απρόθυμος να αναμειχθεί στα πολιτικά πράγματα, αλλά και διότι παραμένει μακριά από την επιρροή της ρωσικής μπότας, διατηρώντας την δέουσα σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο του διαλόγου, είναι συχνά επαναλαμβανόμενα τα φαινόμενα δηλητηριωδών επιθέσεων εναντίον του. 

Από κατά τα άλλα και κατά τα πάντα ευλαβείς και πιστούς, μέλη της τοπικής εκκλησίας, λαϊκούς, ίσως και κληρικούς και καθόλου αμνούς του ποιμνίου. 

Εν τω μεταξύ διάχυτη παραμένει η υπόνοια, σε όσους διαισθάνονται ότι τα λακτίσματα που του προκαλούν υπηρετούν τους στόχους εγγύς και μακρύτερα ευρισκόμενων επισκοπών, και όλα εκείνα τα πολιτικά παράκεντρα, που μέσω της Εκκλησίας εξασφαλίζουν λαϊκή απήχηση και εκλογή στο κοινοβούλιο. 

Με την ευχή πολλών να σιγά και να αντέχει, η ΟΔΟΣ καταχωρεί αυτή την επιλογή του, κι ας είναι για 3η συνεχή χρονιά. 



Φωτογραφίες
Λεπτομέρεια του επισκοπικού θρόνου κατά την διάρκεια θείας λειτουργίας στον μητροπολιτικό ναό Καστοριάς. Κάτω: Κωνσταντινούπολη, 10-11 Ιουνίου 2023, ονομαστήρια του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ