30.4.24

Καραβαγγέλεια ΙΙ (α)

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η έναρξη των πενθήμερων επιστημονικών, πολιτιστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων "Β’ Καραβαγγέλεια" που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού, με το όνομα του θρυλικού μητροπολίτου Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη. Εφέτος, στα "Β’ Καραβαγγέλεια", θα μελετηθεί ο οικουμενικός ελληνισμός, με αφορμή τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μελά. 

Η πρώτη εκδήλωση ήταν ένα μουσικοθεατρικό ιστορικό δρώμενο-παράσταση, με τίτλο «Ο ύμνος του παλικαριού», όπου παρουσιάστηκε η ζωή του Παύλου Μελά από τις επιστολές του προς την σύζυγό του Ναταλία Μελά. Το μουσικοθεατρικό παρουσιάσθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Άργους Ορεστικού. Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι υπό την διδασκαλία της εκπαιδευτικού κ. Δέσποινας Σπυροπούλου, οι οποίοι παρουσίασαν τον Παύλο Μελά, ως έναν μεγάλο Έλληνα, με παιδεία, αρετές, στοργή, γενναιότητα, με χριστιανικό ήθος και φιλοπατρία. Την παράσταση επένδυσε με την μουσική και το τραγούδι της η κ. Αριάδνη Κοπιδάκη.

Το θεατρικό αυτό δρώμενο, ήταν πράγματι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Οι λεπτομέρειες όπως, οι ενδυμασίες και τα σκηνικά, έδιναν ακόμα περισσότερη αυθεντικότητα στην παράσταση και ζωντάνευαν την ιστορία, ενώ οι ερμηνείες των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικές, καθώς κατάφεραν να μεταφερθούν στον εσωτερικό χώρο των χαρακτήρων τους. Οι θεατές το παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή ενώ στο τέλος προσέφεραν ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στην θεατρική ομάδα, εκδηλώνοντας έτσι τον θαυμασμό τους, την συγκίνησή τους και τις θερμές εντυπώσεις τους.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Β’ Καραβαγγελείων λέγοντας τα εξής: «Ως δάσκαλος -δεν έχω χάσει νομίζω την πολύτιμη αυτή ιδιότητά μου- αγαπώ πολύ το θέατρο, όπου ο ηθοποιός, αυτός που ποιεί ήθος, διδάσκει, ψυχαγωγεί, παρηγορεί, λυτρώνει. Βλέποντας δε ότι στις ημέρες μας υπερτερεί η εντύπωση έναντι του νοήματος, και ότι από τα νοήματα επιλέγονται τα πλέον ελαφρά και ανούσια, έθεσα ως έναν από τους στόχους μου, από τις μεθόδους διδασκαλίας μου, τα θεατρικά έργα. Και αξιώθηκα να γράψω θεατρικά έργα για τις ανάγκες των κατηχητικών σχολείων της Εκκλησίας.

»Όταν πριν ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω, παρακολούθησα την παράσταση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, με τα 150 παιδιά πάνω στην σκηνή, που ερμήνευαν άπλαστα, απλά, ειλικρινά, εκφραστικότατα αλλά και υπεύθυνα τους ρόλους τους, με την διδασκαλία της δασκάλας τους και των εκπαιδευτικών τους, άνοιξαν τα μάτια μου. Πρώτα καθάρισαν με τα δάκρυα από την συγκίνηση και έπειτα είδαν τα νοήματα και τον πόθο και τον ζήλο των συντελεστών. Τότε είπα: Να μια απάντηση στην επιθυμία μου να δημιουργήσω μια θεατρική ομάδα, που θα παρουσιάζει υψηλά νοήματα με ηθοποιούς, και όχι ελαφρότητες με ηθοκαταστροφείς. Γιατί δυστυχώς στην πατρίδα μας κυριαρχεί πλέον η ελαφρότητα, ο εντυπωσιασμός, το τρολάρισμα, ο τραμπουκισμός και η προπαγάνδα. 

»Και όταν το περασμένο καλοκαίρι καταλήξαμε με τους συνεργάτες μου στο θέμα των Β´ Καραβαγγελείων, ήτοι στον οικουμενικό ελληνισμό, με τιμώμενο πρόσωπο τον μεγάλο Παύλο Μελά, τότε η πρώτη ιδέα μου ήταν ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων με ένα θεατρικό έργο, και η πρώτη σκέψη μου για τον άνθρωπο που θα πραγματοποιούσε αυτήν την επιθυμία μου ήταν η δασκάλα κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, με τους συνεργάτες της. Την ευχαριστώ και τους ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Όμως, όπως έκανα και πέρυσι, οι ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές, τους συνεργάτες, τους συντελεστές, τους χορηγούς θα εκφρασθούν δημοσίως και γραπτώς μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

»Κηρύσσω την έναρξη των Β´ Καραβαγγελείων και ευχαριστώ τον Θεό που μας αξίωσε να αρχίσουμε με αυτό το υπέροχο θεατρικό γι᾽ αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους και οικουμενικούς Έλληνες, τον Παύλο Μελά, την σύζυγό του Ναταλία Μελά και την οικογένειά τους. Εύχομαι να ωφεληθούν όλοι οι θεατές, κυρίως τα παιδιά και οι νέοι. Εύχομαι κάθε παρά Θεού ευλογία».

Πριν την έναρξη του θεατρικού, το έργο παρουσίασε η κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, ευχαριστώντας τους συντελεστές και όσους βοήθησαν. Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δ. Σαββόπουλος και ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Π. Κεπαπτσόγλου, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν και ο αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Σ. Πέλκας, η πρ. αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Κοζατσάνη, ο πρ. βουλευτής κ. Ζ. Τζηκαλάγιας κ.α., ενώ χαιρετισμό έστειλε η βουλευτής ΝΔ κ. Μ. Αντωνίου.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Φεβρουαρίου 2024, αρ. φύλλου 1211.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ