17.9.07

ΜΑΓΔΑΣ ΔΟΥΚΑ: Heterotopias

ΔΕΘα φύγετε(1) από την Θεσσαλονίκη αν δεν συμμετέχετε έστω και σε μία δράση της 1ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διεξάγεται στην γειτονική μας πόλη.
Οι Biennale αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς θεσμούς της τέχνης σε όλον τον κόσμο, που στόχο έχουν να παρουσιάσουν έργα καλλιτεχνών εστιάζοντας κυρίως στις καινούργιες τάσεις στη σύγχρονη τέχνη, σχολιάζοντας την επικαιρότητα, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων χώρων κ.α.
Από τις πιο γνωστές Biennale είναι αυτή της Βενετίας με εμπειρία 52 ετών σε πετυχημένες διοργανώσεις. Το όνομα εξάλλου προήλθε από την Ιταλία για να περιγράψει ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια. Άλλες γνωστές Biennale είναι του Βερολίνου, της Κων/πολης, Σάο Πάολο κ.α.

Στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη χρονιά που πραγματοποιείται μία τέτοια διοργάνωση. Υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟ (σε πολύ μικρό βέβαια ποσοστό, όπως μας έχει συνηθίσει το υπουργειάκι μας) αλλά κυρίως από την ΕΕ μέσα από το πρόγραμμα "Πολιτισμός". Ο σχεδιασμός όλων των δράσεων ανήκει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Αρκετοί χώροι πολιτισμού της Θεσσαλονίκης φροντίζουν να στεγάσουν στους χώρους τους εκθέσεις και δράσεις της 1ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης.

Στο λιμάνι λειτουργεί έως το τέλος του μήνα η έκθεση ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ: ΔΙΟΡΑΣΕΙΣ-ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ: ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ υπό την επιμέλεια της Κατρίν Νταβίντ με έργα 14 καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνίδας Μαρίας Παπαδημητρίου, η οποία διακρίνεται για την παρουσία της στην Ελλάδα και διεθνώς με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Άλλη έκθεση που εξελίσσεται επίσης έως τέλη Σεπτέμβρη αυτή τη φορά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Βυζαντινού πολιτισμού τιτλοφορείται ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ: H ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ, σε επιμέλεια Γιάν Έρικ Λούντστρομ. Παρουσιάζονται έργα 30 καλλιτεχνών εκ των οποίων 4 προέρχονται από την χώρα μας.

ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ: ΤΗΡΗΤΕΣ ΑΛΛΩΝ ΤΟΠΩΝ είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης της Biennale υπό την επιμέλεια της Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντριας του Κρατικού Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζεται στους εξής χώρους: λιμάνι, Μονή Λαζαριστών, Παζάρ Χαμάμ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ταυτόχρονες δράσεις, εκδηλώσεις και projects δίνουν αέρα τέχνης στην πόλη του Βαρδάρη. Αναφορικά με το πρόγραμμα της Biennale μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέξει στην πλήρως ενημερωμένη σελίδα του θεσμού www.thessalonikibiennale.gr.


(1) Επικοινωνιακό τρικ της HELEXPO για την 72η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που κοσμεί τις αφίσες της σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ