9.9.10

ΟΔΟΣ: Εκείνος και εκείνος

Eίναι γεγονός, όπως λέγεται τουλάχιστον, ότι οι πολιτικοί γενικώτερα, διαθέτουν μια ακόμη αίσθηση, εν πάση περιπτώσει δε, περισσότερες αισθήσεις απ' αυτές που διαθέτουν οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί. Και ότι αυτή η αίσθηση είναι ο βαθύτερος λόγος που υπαγορεύει κάποιες αποφάσεις και ενέργειες των πολιτικών, τις οποίες δεν μπορεί να εξηγήσει κατά τα άλλα ο μέσος νους.

Αυτή θα είναι φαίνεται η αιτία, για την οποία δεν έχει σχολιαστεί καθόλου μέχρι σήμερα η πολυήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην (κατά-καλοκαιρινή) Αυστραλία κατά τις αρχές του τρέχοντος έτους, πολυμελές κλιμάκιο εκπροσώπων των βαθμίδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο οποίο ασφαλώς δέσποσαν οι παρουσίες (μεταξύ πολλών άλλων) του ίδιου του νομάρχη Καστοριάς κ. Κων/νου Λιάντση (αυτοπροσώπως) και του δημάρχου Ορεστίδος κ. Νικολάου Τοτονίδη. Γιατί κατά τα λοιπά, αν εξαιρεθεί η (μια ακόμη) συνηθισμένη "πρόσκληση" που απευθύνθηκε από ομογενειακό σωματείο του Άργους Ορεστικού, ποτέ δεν διευκρινίστηκαν οι πραγματικοί λόγοι του υπερατλαντικού ταξιδιού. Και φυσικά ποτέ δεν ερευνήθηκαν επαρκώς ούτε από τα τοπικά ΜΜΕ ούτε από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία άλλωστε είναι συνηθισμένη να ανέχεται με χαρακτηριστική υπομονή γκουρού αξιώσεων, ακόμη και μεγαλύτερες υπερβολές.

Έτσι, η πολιτική βόλτα σημαντικού τμήματος της τοπικής πολιτικής ηγεσίας στην ήπειρο των καγκουρώ, πέρασε στα "ψιλά" και η συζήτηση -ή αμφισβήτηση- τόσο της σκοπιμότητας όσο και της συμβατότητας της εκδρομής αυτής ακόμη και με μια χαλαρή αντίληψη πολιτική ηθικής, πόσο μάλλον με την αντίληψη της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού, δεν κέντρισε το ενδιαφέρον της δημόσιας αντιπαράθεσης παρά το γεγονός ότι το μεγάλο ταξίδι, πραγματοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία ούτε από την νομαρχία, ούτε προφανώς από τον δήμο Ορεστίδος περίσσευαν οι επικεφαλής.

Όλα αυτά και το πέπλο σιωπηλής ανοχής στην γαλέρα των πολιτικών του νομού που εξέδραμε στην Ωκεανία, ζηλώσασα την δόξα του Βάσκο ντα Γκάμα, διήρκεσαν ως δυο-τρεις μέρες πριν, οπότε, οι πολίτες της Καστοριάς υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν σε προφανώς κατάλληλα προγραμματισμένο χρόνο, ένα σκηνοθετημένο και παρά ταύτα ανούσιο χρονικό για το μεγάλο ταξίδι, στο οποίο εκτός από τις ανούσιες προσφωνήσεις και φιλοφρονήσεις, τις προπόσεις και τις ανταλλαγές αβροφροσύνης, εκτός από τις ανταλλαγές πλακετών και άλλων εξαρτημάτων της καθημερινής πολιτικής βιοπάλης, την μερίδα του λέοντος κατέλαβαν τα μπάρμπεκιου και οι άκρως βαρετές αφηγήσεις και εξομολογήσεις διαφόρων μεταναστών μπροστά στον τηλεοπτικό φακό που για μια ακόμη φορά αποκάλυψε την γυμνή αλήθεια.

Και έτσι μάθαμε τι κάνανε στην Γη των Αβορεγίνων, οι κ.κ. νομάρχης και δήμαρχος. Έψαχναν να βρουν την αυθεντική terra nullius και ένα ακόμη πιο σπάνιο είδος ιθαγενών.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13-05-2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ